• Informacje na temat:

    ziemniaki francuskie z piekarnika

Przepisy na temat: ziemniaki francuskie z piekarnika
  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana

    Sposób przygotowania Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy. Przekrojonym czosnkiem nacieramy dokładnie naczynka do zapiekania i natłuszczamy masłem. Wrzucamy go do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy, zdejmujemy z ognia. Pokrojone ziemniaki układamy warstwami w naczynkach do zapiekania. Każdą warstwę oprószamy delikatnie...

  • ziemniaki posypane rozmarynem

  • Idealne przekąski na sylwestrową domówkę

    ...tostowego skrop masłem z rozmarynem, rozłóż na nich plasterki sera i wstaw je na kilka minut do piekarnika (aż ser się roztopi). Przełóż grzanki na półmisek, połóż kawałek figi lub gruszki, listek(...) ciasta francuskiego i wytnij kwadraty o boku ok. 10 cm. Na połowie kwadratów pokrusz kozi ser, połóż po plasterku szynki, posyp tymiankiem i zepnij dwa brzegi. Pozostałymi kwadratami wyłóż foremki do...

  • Pieczone ziemniaki na dwa sposoby. Ziemniaki na postny obiad.

  • Kuleczki w kołnierzykach z boczku

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem, gotuj 7-10 minut.  2. W tym czasie czosnek obierz, ząbki grubo posiekaj. Rozmaryn opłucz, osusz(...) ziół prowansalskich. Ziemniaki wyjmij, chwilę przestudź. Żółty ser pokrój w plasterki, a następnie na paseczki nieco węższe niż plasterki boczku.  3. Każdy ziemniak owiń serem i boczkiem. Ułóż...

  • Ziemniaki z boczkiem, cebulką , czosnkiem i żółtym serem.

  • Słynne zapiekanki ziemniaczane

    .... Całość podlej gorącym bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 45-50 minut.  3. Potem naczynie szczelnie przykryj płatem francuskiego ciasta. Wierzch posmaruj(...). Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na bok. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki i wytnij środki z pestkami.  2. Na...

  • Pyszne chrupiące śniadanie na początek dnia ;-D

  • Pyszny obiad dla całej rodziny

    ...umyj, poszatkuj. Resztę warzyw z włoszczyzny w zależności od rodzaju obierz, opłucz i, tak jak buraki, zetrzyj lub potnij. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj(...) kapustę, ziemniaki i buraki. Barszcz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej porcji włóż...

  • Uwielbiam kurczaka pod kazda postacia, dzisiaj proponuje w ostrej wersji z papryczka chilli

Artykuły na temat: ziemniaki francuskie z piekarnika
  • Warzywa w cieście francuskim

    ...1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki lub półplasterki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim pieczarki i pory. Zdjąć z ognia. Ziemniaki(...). 2. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na podłużny placek. Pośrodku, na całej długości, rozłożyć przygotowany farsz. Krawędzie ciasta ponacinać na całym obwodzie, tworząc paski. Ciasto...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Francuska zapiekanka

    Pomidory sparz wrzątkiem, zalej zimną wodą i zdejmij z nich skórkę. l Podgrzej w rondelku olej i podsmaż na nim pokrojone na drobno cebule. Gdy się zrumienią, dodaj mięso i wymieszaj. Następnie włóż pomidory, drobno pokrojony czosnek, wsyp pieprz i część posiekanego tymianku. Zagęść mąką, zalej małą ilością wody i duś do miękkości przez ok. 45 minut. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Ewa Wachowicz gotuje: Sernik z ziemniakami

    Powszechnie uważa się, że zupa francuska to potrawa kuchni francuskiej. Nasze gospodynie też robią pyszną cebulową. Ta receptura pochodzi z miejscowości Goraj w powiecie biłgorajskim. Ważne, a by do(...) ¾ ciasta rozwałkować i wykleić nim wysmarowaną masłem formę. Ser i ziemniaki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę, dodając...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Obiad po francusku

    ..., ułożyć na niej pomidory (przeciętą stroną do góry). Posmarować je oliwą, posypać solą, cukrem i kolorowym pieprzem, posypać listkami tymianku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Zapiekać ok(...) brytfanny i wstawić na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Do wysmażonego sosu na patelni wlać wino i wygotować mniej więcej do połowy. Stopniowo dodawać musztardę, śmietanę i starty ser...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Zapiekanka dauphinois z borowikami

    Autorem przepisu jest jeden z wielkich francuskich kurzachy, Eric Frechon, szef kuchni w paryskimi hotelu Bristol. Zapiekanka Daupihnois czyli Gratin dauphinois to od wiekow znana klasyka francuskiej(...) i kroimy je na plastry. Podsmazamy na masle, solac. W garnku zagotowujemy mleko plus smietane z czosnkiem, tymiankiem i przyprawami. Od zagotowania, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Ziemniaki...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...