• Informacje na temat:

    ziemniaki chrupiące

Przepisy na temat: ziemniaki chrupiące
  • Chrupiące placki z łososiem

    Sposób przygotowania Kapustę odciśnij i poszatkuj. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na kilka minut. Odlej delikatnie zbierający się sok. Połącz ziemniaki z kapustą. Dodaj skrobię ziemniaczaną oraz żółtko, wymieszaj. Masę na placki dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową oraz grubo mielonym...

  • Tak przygotowane ziemniaki mają chrupiącą skórkę, a w środku pozostają miękkie i maślane :)

  • Chrupiące placki z wędzonym łososiem i jogurtem

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki, marchewki i cebulę obierz  i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw warzywa na 10 minut. Odlej wodę, która się zbierze.  2. Do warzyw dodaj mleko, mąkę, jajka  i szczypiorek. Wymieszaj. Jeśli uznasz,  że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki.  3. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj odrobiną oleju. Smaż placki na rumiano, po 2-3 minuty...

  • Przygotuj ziemniaki według naszego przepisu i zaskocz swoich domowników. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

  • Pieczone ziemniaki, pietruszki i marchewki

    Jesień to czas, gdy ziemniaki i inne korzenne warzywa królują na naszych stołach. Przede wszystkim są dodatkiem do różnych potraw, jednak ten przepis może być również doskonałym, samodzielnym ciepłym daniem.

  • Smaczny pomysł na "Chrupiące kotleciki"

  • Chrupiące placki ziemniaczane

    Składniki: 200 g ugotowanych ziemniaków 100 g ugotowanej marchewki 50 g solonych prażonych orzeszków ziemnych łyżka posiekanego koperku szczypta ostrej papryki 20 g gęstego jogurtu naturalnego 20 g mąki pszennej sól olej do smażenia Przygotowanie: 1. Zmiksuj ziemniaki i marchewkę na purée. Grubo posiekaj prażone orzeszki. Dodaj je do purée razem z koperkiem, jogurtem, mąką...

  • Wypróbowany przepis na "Chrupiące pakieciki"

  • Pierogi z ziemniaków

    Smaczne i chrupiące!

  • Czas na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, tym razem zrobiłam z dodatkiem czarnuszki, są przepyszne.

Artykuły na temat: ziemniaki chrupiące
  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • Co możemy przygotować, gdy zamarzy nam się, by na naszym talerzu znalazło się coś idealnego do schrupania? Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, ma na to swój sprawdzony sposób, a także sprawdzone przepisy - na chrupiące kotleciki z kurczaka, rybne nuggetsy i warzywne placuszki. Chrupiące potrawy nadają się na dania obiadowe, ale także jako pomysł na karnawałową imprezę. Tradycyjna panierka na kotlety jest zrobiona z mąki, jajka i bułki tartej. Żeby tym razem nie było nudno,...

  • Chrupiące łódeczki z cukinią i łososiem

    Ziemniaki wyszoruj szczoteczką (nie obieraj). Włóż do garnka, zalej zimną wodą, posól i gotuj przez 10 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedź i ułóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Gdy wystygną, przekrój je wzdłuż, a następnie wydrąż łyżką stołową. Powstałe łódeczki oprósz przyprawą do kurczaka. Miąższ pokrój w kostkę...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniaki z liśćmi limonki kaffir

    ...komosę ryżową, wciskam trochę soku z limonki i podprażam, aż nasiona staną się przyjemnie chrupiące. Ziemniaki przekładam do miski, posypuję poszatkowanymi ziołami i podprażoną komosą ryżową. Można zjeść(...)Przygotowanie: Ziemniaki myję dokładnie i kroję na 4 części. W woku rozgrzewam 1½ łyżki masła klarowanego, wrzucam ziemniaki, dodaję przyprawy i podsmażam przez 2-3 minuty, cały czas mieszając...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Perfekcyjne pieczone ziemniaki

    Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Wypróbuj ziemniaki wg przepisu Rezy!

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Warzywa w chrupiących ziemniakach

    ..., 1/2 szklanki majonezu, 2 ząbki czosnku. Przygotowanie Nieobrane ziemniaki myjemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 45 minut. Następnie studzimy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek, zostawiając łódeczki grubości pół centymetra.  Zapiekamy, aby były chrupiące. Z wydrążonego miąższu możemy zrobić purée...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...