• Informacje na temat:

    ziemniak i jajko

Przepisy na temat: ziemniak i jajko
  • Ziemniaki z jajkami

    Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 4 jajka 2 garści świeżych ziół 4 dag masła 3 dag mąki 300 ml wywaru mięsnego 150 ml kremówki 30 proc. sól, pieprz ocet, cukier Przygotowanie: 1. Młode ziemniaki starannie oczyść, wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Możesz też wykorzystać stare ziemniaki (najlepiej niewielkie, podobnej...

  • Czasem warto postawić na prostotę :) Czyli jajko,ziemniak oraz sałatę :) Lubicie?

  • Filety w ziemniakach

    Danie główne z ziemniakami w jednej potrawie.

  • Wypróbowany przepis na "Ziemniak z grilla"

  • Ziemniaki nadziewane

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki kroimy wzdłuż, a następnie nieco wydrążamy ich środki, po czym przyprawiamy wg uznania i podpiekamy w piekarniku.  2. Z pokrojonej cebuli, wędliny, jajka ugotowanego na twardo i podsmażonych pieczarek przygotowujemy farsz, którym napełniamy wystudzone warzywa.  3. Na wierzchu układamy kawałeczki masła i serków, po czym pieczemy całość aż ziemniaki będą miękkie.

  • Jeśli zostaną Wam z obiadu jakieś węglowodany, wykorzystajcie je następnego dnia na śniadanie.

  • Ziemniaki z jajkiem sadzonym

    Składniki: 5 sporych ziemniaków 4 jajka 4 łyżki drobnostartego ostrego żółtego sera 2 łyżki masła olej do smażenia 4 duże ząbki czosnku sól morska świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka pęczek drobnego szczypiorku gałązka natki pietruszki Przygotowanie: 1.Ziemniaki wyszoruj ostrym czyścikiem. Gotuj w łupinach w osolonej wodzie około 10 minut, by pozostały twardawe. Można do...

  • kiedy chodzi za mną coś słodkiego a rozum podpowiada, żeby zjeść coś treściwego i lekkiego :)

  • Kokilki z jajkami

    Ziemniaki wyszoruj, gotuj we wrzątku 35-40 minut.

  • Sprawdzony przepis na "Sycący duet: ziemniak i śledź"

Artykuły na temat: ziemniak i jajko
  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy przyjaciół lub...

  • Zapiekane ziemniaki

    Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w skorupkach (20-25 minut w zależności od wielkości). Boczek i pieczarki pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni, a na koniec odsącz z tłuszczu. W misce dokładnie zmieszaj śmietanę, jajko, tarty żółty ser, boczek, pieczarki oraz majeranek. W rezultacie powstanie farsz, którym napełnisz wydrylowane, gotowane ziemniaki. Danie wstaw do rozgrzanego...

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Dodajemy go wówczas do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych oraz sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Jeśli chcemy mieć pewność, że świąteczne rarytasy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością...

  • Ziemniaki faszerowane

    Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką. Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę. Obieramy czosnek i drobno go siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodajemy jajko, starty...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Placki bez ziemniaków

    Przygotowanie: Jajko dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do masy dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Szczawiowa z jajkiem

    ...włoszczyznę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecier szczawiowy przełóż do zupy, zagotuj i zapraw śmietaną. ll Zupę wlej do talerzy, wrzuć pokrojone jajko i uprażone na patelni pestki dyni. Zobacz także:

  • Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Wiele z informacji krążących na ich temat jest nieprawdziwych. Poznajmy fakty i mity związane z tymi warzywami! Fot.123RF Mit: Ziemniaki są tuczące Ziemniaki w dużej części składają się z wody. Ponadto, zawierają węglowodany złożone, które w odróżnieniu od węglowodanów prostych (zawartych w cukrze, owocach, słodyczach), pozwalają czuć sytość na dłużej. Skórka zawiera sporo...

Zdjęcia na temat: ziemniak i jajko
Wideo na temat: ziemniak i jajko
  • Ziemniaki w różnych odsłonach kulinarnych

    Bogracz ziemniaczany z jajkami, kotlety ziemniaczane ze smażoną zieloną sałatą, ziemniak z mięsem mielonym na francuzie - to propozycje Andrzeja Polana na dania z ziemniakiem w roli głównej. Kucharz udowodnił w "Dzień Dobry TVN", że ziemniaki wcale nie muszą być nudne.

  • Przepis na pożywny lunch

    Co zabrać do pracy, by skutecznie się pożywić, ale też nacieszyć oko pięknym daniem? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł kucharz Dominik Moskalenko. Podał przepis na sałatkę z fasolki szparagowej z jajkiem na miękko, która idealnie sprawdzi się na lunch. Uroku daniu zdecydowanie dodaje fioletowy ziemniak. (Źródło: TVP/x-news)