• Informacje na temat:

    ziemniak i jajko

Przepisy na temat: ziemniak i jajko
  • Ziemniaki z jajkami

    Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 4 jajka 2 garści świeżych ziół 4 dag masła 3 dag mąki 300 ml wywaru mięsnego 150 ml kremówki 30 proc. sól, pieprz ocet, cukier Przygotowanie: 1. Młode ziemniaki starannie oczyść, wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Możesz też wykorzystać stare ziemniaki (najlepiej niewielkie, podobnej...

  • Czasem warto postawić na prostotę :) Czyli jajko,ziemniak oraz sałatę :) Lubicie?

  • Filety w ziemniakach

    Danie główne z ziemniakami w jednej potrawie.

  • Wypróbowany przepis na "Ziemniak z grilla"

  • Ziemniaki nadziewane

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki kroimy wzdłuż, a następnie nieco wydrążamy ich środki, po czym przyprawiamy wg uznania i podpiekamy w piekarniku.  2. Z pokrojonej cebuli, wędliny, jajka ugotowanego na twardo i podsmażonych pieczarek przygotowujemy farsz, którym napełniamy wystudzone warzywa.  3. Na wierzchu układamy kawałeczki masła i serków, po czym pieczemy całość aż ziemniaki będą miękkie.

  • Jeśli zostaną Wam z obiadu jakieś węglowodany, wykorzystajcie je następnego dnia na śniadanie.

  • Ziemniaki z jajkiem sadzonym

    Składniki: 5 sporych ziemniaków 4 jajka 4 łyżki drobnostartego ostrego żółtego sera 2 łyżki masła olej do smażenia 4 duże ząbki czosnku sól morska świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka pęczek drobnego szczypiorku gałązka natki pietruszki Przygotowanie: 1.Ziemniaki wyszoruj ostrym czyścikiem. Gotuj w łupinach w osolonej wodzie około 10 minut, by pozostały twardawe. Można do...

  • kiedy chodzi za mną coś słodkiego a rozum podpowiada, żeby zjeść coś treściwego i lekkiego :)

  • Kokilki z jajkami

    Ziemniaki wyszoruj, gotuj we wrzątku 35-40 minut.

  • Sprawdzony przepis na "Sycący duet: ziemniak i śledź"

Artykuły na temat: ziemniak i jajko
  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Zapiekane ziemniaki

    Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w skorupkach (20-25 minut w zależności od wielkości). Boczek i pieczarki pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni, a na koniec odsącz z tłuszczu. W misce dokładnie zmieszaj śmietanę, jajko, tarty żółty ser, boczek, pieczarki oraz majeranek. W rezultacie powstanie farsz, którym napełnisz wydrylowane, gotowane ziemniaki. Danie wstaw do rozgrzanego...

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, dodajemy go do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych i sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne...

  • Ziemniaki faszerowane

    Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką. Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę. Obieramy czosnek i drobno go siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodajemy jajko, starty...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Placki bez ziemniaków

    Przygotowanie: Jajko dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do masy dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Szczawiowa z jajkiem

    ...włoszczyznę i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecier szczawiowy przełóż do zupy, zagotuj i zapraw śmietaną. ll Zupę wlej do talerzy, wrzuć pokrojone jajko i uprażone na patelni pestki dyni. Zobacz także:

  • Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Wiele z informacji krążących na ich temat jest nieprawdziwych. Poznajmy fakty i mity związane z tymi warzywami! Fot.123RF Mit: Ziemniaki są tuczące Ziemniaki w dużej części składają się z wody. Ponadto, zawierają węglowodany złożone, które w odróżnieniu od węglowodanów prostych (zawartych w cukrze, owocach, słodyczach), pozwalają czuć sytość na dłużej. Skórka zawiera sporo...

Zdjęcia na temat: ziemniak i jajko
Wideo na temat: ziemniak i jajko
  • Ziemniaki w różnych odsłonach kulinarnych

    Bogracz ziemniaczany z jajkami, kotlety ziemniaczane ze smażoną zieloną sałatą, ziemniak z mięsem mielonym na francuzie - to propozycje Andrzeja Polana na dania z ziemniakiem w roli głównej. Kucharz udowodnił w "Dzień Dobry TVN", że ziemniaki wcale nie muszą być nudne.

  • Przepis na pożywny lunch

    Co zabrać do pracy, by skutecznie się pożywić, ale też nacieszyć oko pięknym daniem? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł kucharz Dominik Moskalenko. Podał przepis na sałatkę z fasolki szparagowej z jajkiem na miękko, która idealnie sprawdzi się na lunch. Uroku daniu zdecydowanie dodaje fioletowy ziemniak. (Źródło: TVP/x-news)