• Informacje na temat:

    ziemniak i jajko

Przepisy na temat: ziemniak i jajko
  • Ciasto ze słodkich ziemniaków

    Bataty, czyli słodkie ziemniaki doskonale nadają się także do wypieku ciasta. Zmieniając przyprawy, możesz im nadać bardziej słodki lub bardziej wytrawny smak. Wszystko zależy od twojej pomysłowości.

  • Czasem warto postawić na prostotę :) Czyli jajko,ziemniak oraz sałatę :) Lubicie?

  • Ziemniaki z jajkami

    Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 4 jajka 2 garści świeżych ziół 4 dag masła 3 dag mąki 300 ml wywaru mięsnego 150 ml kremówki 30 proc. sól, pieprz ocet, cukier Przygotowanie: 1. Młode ziemniaki starannie oczyść, wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Możesz też wykorzystać stare ziemniaki (najlepiej niewielkie, podobnej...

  • Wypróbowany przepis na "Ziemniak z grilla"

  • Filety w ziemniakach

    Danie główne z ziemniakami w jednej potrawie.

  • kiedy chodzi za mną coś słodkiego a rozum podpowiada, żeby zjeść coś treściwego i lekkiego :)

  • Pierogi z ziemniaków

    ...1. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, oliwę i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto, posypując mąką. Rozwałkować i wykrawać krążki.  2. Cebule posiekać, zeszklić. Dodać ugotowaną, odciśniętą kapustę, pokruszony ser, doprawić, wymieszać. Faszerować krążki, smażyć w tłuszczu. 

  • Jeśli zostaną Wam z obiadu jakieś węglowodany, wykorzystajcie je następnego dnia na śniadanie.

  • Ziemniaki nadziewane

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki kroimy wzdłuż, a następnie nieco wydrążamy ich środki, po czym przyprawiamy wg uznania i podpiekamy w piekarniku.  2. Z pokrojonej cebuli, wędliny, jajka ugotowanego na twardo i podsmażonych pieczarek przygotowujemy farsz, którym napełniamy wystudzone warzywa.  3. Na wierzchu układamy kawałeczki masła i serków, po czym pieczemy całość aż ziemniaki będą miękkie.

  • Sprawdzony przepis na "Sycący duet: ziemniak i śledź"

Artykuły na temat: ziemniak i jajko
  • Ziemniak. Trufla północy

    Pyrlandia – taki napis widnieje na drzwiach naszego domu pod Poznaniem. W tym regionie mieszkańcy są z ziemniaków prawdziwie dumni.

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    ...- Lubię ten moment, w którym zapominamy, że coś mamy zrobić, napisać, wysłać, odebrać telefon. Jesteśmy tu i teraz, jest stół, jest jedzenie i to jest najważniejsze - mówi Katarzyna Pilitowska, która wraz z córką Zofią opowiada nam o ich książce "Jajko". Czy też Dżadżko.

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, dodajemy go do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych i sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne...

  • Ekspert radzi: Ziemniaki

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz radzi, jak gotować ziemniaki w mundurkach.

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Zapiekane ziemniaki

    Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w skorupkach (20-25 minut w zależności od wielkości). Boczek i pieczarki pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni, a na koniec odsącz z tłuszczu. W misce dokładnie zmieszaj śmietanę, jajko, tarty żółty ser, boczek, pieczarki oraz majeranek. W rezultacie powstanie farsz, którym napełnisz wydrylowane, gotowane ziemniaki. Danie wstaw do rozgrzanego...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniaki faszerowane

    Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką. Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę. Obieramy czosnek i drobno go siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodajemy jajko, starty...

  • Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Wiele z informacji krążących na ich temat jest nieprawdziwych. Poznajmy fakty i mity związane z tymi warzywami! Fot.123RF Mit: Ziemniaki są tuczące Ziemniaki w dużej części składają się z wody. Ponadto, zawierają węglowodany złożone, które w odróżnieniu od węglowodanów prostych (zawartych w cukrze, owocach, słodyczach), pozwalają czuć sytość na dłużej. Skórka zawiera sporo...

Zdjęcia na temat: ziemniak i jajko
Wideo na temat: ziemniak i jajko
  • Ziemniaki w różnych odsłonach kulinarnych

    Bogracz ziemniaczany z jajkami, kotlety ziemniaczane ze smażoną zieloną sałatą, ziemniak z mięsem mielonym na francuzie - to propozycje Andrzeja Polana na dania z ziemniakiem w roli głównej. Kucharz udowodnił w "Dzień Dobry TVN", że ziemniaki wcale nie muszą być nudne.

  • Przepis na pożywny lunch

    Co zabrać do pracy, by skutecznie się pożywić, ale też nacieszyć oko pięknym daniem? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł kucharz Dominik Moskalenko. Podał przepis na sałatkę z fasolki szparagowej z jajkiem na miękko, która idealnie sprawdzi się na lunch. Uroku daniu zdecydowanie dodaje fioletowy ziemniak. (Źródło: TVP/x-news)