• Informacje na temat:

    zielone szparagi obieranie

Przepisy na temat: zielone szparagi obieranie
  • 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

    Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

  • Bardzo dobre, proste i zdrowe, jako dodatek lub smaczna kolacja..

  • Łososiowe kotleciki z sałatką z zielonych szparagów i cukinii

    ...i przyprawie dukkah.  4. Rozgrzej olej na patelni, smaż kotleciki  po 3 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz  na ręczniku papierowym.  5. Szparagi obierz na końcach, wrzuć do osolonego wrzątku...

  • Super prosta, expressowa przekaska. Mozna jesc na cieplo, na zimno, bedzie smakowalo pysznie wraz z sosem serowym.

  • Szparagi - naturalny afrodyzjak

    ...1. Zielone czy białe? Białe są delikatniejsze w smaku, ale trzeba je całe obierać, bo są bardziej włókniste. Zielone wystarczy przyciąć na końcach. Są też dużo bogatsze w składniki odżywcze. 2. Dlaczego warto po nie sięgać? Szparagi pomagają zachować młody wygląd, bo są bogate w kwas foliowy, który wspomaga regenerację uszkodzonych komórek. Sprzyjają oczyszczaniu się organizmu. Zawierają...

  • Szparagowy sezon w pełni - dzisiaj proponuję szybką, niskokaloryczną przekąskę - zielone szparagi z parmezanem:) Pamiętajcie - 100g szparagów to tylko 18 kcal!

  • Risotto ze szparagami-sezonowy obiad z klasą

    Sezon na szparagi wcale nie jest długi, wiec korzystajmy z tych darów natury póki to możliwe. Szparagi, poza tym, że są wspaniałe, jako osobne danie, mogą ubogacić popularną potrawę. Risotto ze szparagami i białym winem - czy to nie brzmi znakomicie?

  • "Szybciej niż gotują się szparagi" O.A.

  • Jak przygotować szparagi?

    Wyjaśniamy jak gotować szparagi, krok po kroku.

  • Prosta i smaczna przekąska.

Artykuły na temat: zielone szparagi obieranie
  • Wykorzystaj sezon szparagów

    ...2 i osteoporozę. Poprawia krzepliwość krwi. Wyjątkowy specjał Szparagi wybieraj jędrne. Białe raczej grubsze, bo trzeba je obierać. Sprawdź czy nie są u dołu przesuszone - takich unikaj - są nieświeże. Twarde końcówki obetnij. Gotuj w osolonym wrzątku, najlepiej w wysokim garnku, pod przykryciem, ustawione pionowo główkami do góry; białe ok. 12-15 min, zielone ok. 8-10 min (można je też...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Czas na szparagi

    ...w przygotowaniu, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku są szparagi zielone. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gdyż są miękkie, wystarczy odciąć korzonek. Ta odmiana ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Gotujemy je jedynie  4 minuty, z odrobiną soli, cukru lub soku cytrynowego. Szparagi będą gotowe, gdy widelec łatwo się w nie wbije. Cienkie i zielone są tak delikatne, że nadają się też...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

    Stają się coraz bardziej popularne. I słusznie, bo są pyszne i zawierają wiele cennych substancji. Stąd ich oficjalna nazwa - szparagi lekarskie.

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

  • Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    Sezon na szparagi czas zacząć! Białe, zielone lub fioletowe szparagi kosztują obecnie ok. 5 złotych za pęczek. Maj to najlepszy czas na to, by smakować je z jajkami, wędlinami czy serami.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Szparagi pomagają schudnąć

    Białe, zielone lub fioletowe.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...