• Informacje na temat:

    zielone pomidory z papryką

Przepisy na temat: zielone pomidory z papryką
  • Sześć powodów, dla których warto jeść zielone pomidory

    Zielone, czyli te zerwane z krzaka, zanim nabiorą rumieńców. Choć hodowcy stworzyli już odmiany zielone również po dojrzeniu!

  • oryginalny smak...

  • Gęsty miks z pomidorkami oraz papryką

    Składniki: ●szklanka pomidorków koktajlowych (lub 2 duże pomidory) ●1/2 czerwonej papryki ●1/2 pęczka rzodkiewek ●1/4 szklanki mleka kokosowego ●1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne ●do nadania konsystencji woda przegotowana i schłodzona (lub filtrowana) ●szczypta soli morskiej Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, usuń zielone części (z dużych wytnij zdrewniałe kawałki). Rzodkiewki...

  • W zimie jak znalazł.

  • Pomidory nadziewane komosą ryżową

    ..."Witajcie, pomidory!" chciałoby się zaśpiewać w środku sezonu na te warzywa. Najpyszniejsze są właśnie o tej porze roku: nagrzane słońcem, aromatyczne, z gruntowej, a nie szklarniowej uprawy. Pomidory na stół!

  • Dwa gazpacho - zielone i czerwone

    ZIELONE GAZPACHO Składniki: 4 zielone papryki ogórek awokado dymka z cebulką mały pęczek kolendry bazylia natka namoczona czerstwa kajzerka sok z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz, zielone tabasco do smaku bazylia do dekoracji Przygotowanie: Warzywa oczyść, te które trzeba, obierz. Pokrój, dodaj zioła, sok z cytryny, oliwę, zmiksuj z kajzerką, doprawiając do smaku. Schłodź dobrze...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zielone ruloniki"

  • Pomidorowa z zielonym groszkiem

    ...z zalewą z puszki i z sokiem, wlej do bulionu z marchewką. Dopraw słodką i ostrą papryką. Wrzuć cukier i szczyptę pieprzu. Z doprawianiem solą poczekaj, aż zupa będzie gotowa, bo sam bulion, jeśli(...). Odcedź i przelej go na sitku zimną wodą.  4. Do zupy wsyp zamrożony groszek i odłożone pomidory. Paprykę pokrój na kawałeczki i również wrzuć do zupy. Gotuj kilka minut, by groszek i papryka zmiękły, ale...

Artykuły na temat: zielone pomidory z papryką
  • Żółte pomidory

    .... Żółta salsa  Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Dołóż do nich tak samo pokrojoną czerwoną cebulę, czosnek, zielone chili, listki bazylii i sól. Wymieszaj, przełóż do miseczek i podawaj z grzankami(...) delikatniejszą skórkę i nieco słodszy smak. Zawierają mniej likopenu, substancji o silnych właściwościach antynowotworowych, za to świetnie regulują przemianę materii i działają uspokajająco. Pomidory te są...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Papryka faszerowana

    Przygotowanie: Papryki myjemy, odcinamy końcówki z szypułkami na 2/3 wysokości, usuwamy gniazda nasienne. Odcięte części, bez szypułek, kroimy w drobną kostkę. 2. Do mięsa dodajemy jajo, pokrojone suszone pomidory, paprykę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy. 3. Masą mięsną wypełniamy dość ścisło papryki i ustawiamy...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Kolorowo na talerzu, czyli dieta na lato

    Stawiamy na warzywa i owoce! Zielone pomagają schudnąć, czerwone chronią przed zmarszczkami, a żółte wzmacniają odporność. Podpowiadamy, jak je jeść, aby w pełni wykorzystać ich właściwości.

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Co jeść, aby trzymać nerwy na wodzy

    ..., ziemniaki, szpinak, lemoniada.  Podwieczorek  Koktajl z jarmużu i jabłka, woda mineralna albo sałatka z kiełków słonecznika z papryką, pomarańczami, maślanka.  Kolacja  Szparagi z szynką...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Zabójcy witamin

    .... Ogórek Zielone ogórki zawierają enzym - askorbinazę, która niszczy witaminę C. Dlatego zielonego ogórka nie zestawiaj w jednej sałatce lub na kanapce z warzywami bogatymi w tę witaminę (pomidor...

  • Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to, co...