• Informacje na temat:

    zielone pomidory kiszone przepis

Przepisy na temat: zielone pomidory kiszone przepis
Artykuły na temat: zielone pomidory kiszone przepis
  • Korzystaj z lata i chudnij: 7 zielonych warzyw, które ci w tym pomogą

    .... Jest lekko pikantny, nadaje potrawom wyrazisty smak (można wtedy nawet mniej solić!). Pasuje do sałatek, twarożku, surówek i owocowo-warzywnych koktajli (najprostszy przepis: miksujemy łodygę selera(...) dopiero w duecie z mięsem). Nie zapominaj o kiszonej, która odbudowuje kolonie pożytecznych bakterii w jelitach. Bez nich trudno będzie ci schudnąć. SAŁATA: DOSTARCZA NAJMNIEJ KALORII Co w niej...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Jak się odżywiać, by pozbyć się infekcji grzybiczej?

    Infekcja grzybicza należy do jednej z najbardziej uciążliwych dolegliwości i niełatwo jest się jej pozbyć. Bardzo ważne jest, aby w diecie antygrzybiczej pamiętać o składnikach, które pomogą ją zwalczyć. Znajdują się one m.in. w przepisach dań, które prezentuje Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Gnocchi i haluszki

    ...​Wystarczy że zmodyfikujesz przepis klusek śląskich, a na twoim stole zagoszczą potrawy, którymi delektują się Włosi i Słowacy.

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • ...2 ogórki zielone 2 łyżki posiekanego koperku 2 garści kiełków słonecznika 2 rzodkiewki Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ogórki przekroić na połowę, usunąć nasiona i pokroić(...) na rozmaite sposoby, wykorzystując sprawdzone przepisy lub tworząc nowatorskie kompozycje. Kolorowa porcja zdrowia Sałatki warto jeść, najlepiej codziennie! W końcu to przepyszny sposób na...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...