• Informacje na temat:

    zielone pomidory jak figi

Przepisy na temat: zielone pomidory jak figi
Artykuły na temat: zielone pomidory jak figi
  • Czy dieta zgodna z grupą krwi może uratować twoje zdrowie?

    ...ciała. Zasada jest prosta - to co jesz, może działać jak lekarstwo, pomóc zrzucić zbędne kilogramy i dodać energii. Wybierając produkty wysoce wskazane oraz eliminując te, które nam nie służą możemy(...) i bułek, Twój organizm ich nie lubi! Makaron i ziemniaki zastąp ryżem lub kaszami. Twoi najlepsi przyjaciele to szpinak, brokuły, sałata rzymska, śliwki, figi oraz olej lniany. Grupa...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Jaki jest smak wakacji?

    ...tego ucieczki. Mieszanka dla mnie fenomenalna. Bardzo szybko się gotuje po tajsku. Zrobienie zielonego curry z kurczaka w mleczku kokosowym trwa 15 minut. Jak się to robi? - Rozgrzewa się(...)Marta Grzywacz, RMF FM: Twoje wakacje jak będą smakowały w tym roku? Robert Makłowicz: - Moje wakacje od kilku lat smakują podobnie, bo jeżdżę do Dalmacji: szałwią, miętą, bazylią, rozmarynem...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • ...warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki(...) zmielonym pieprzem.   Mięsne kluski z hiszpańskimi oliwkami Składniki na farsz: udko z indyka, włoszczyzna, zielone lub czarne hiszpańskie oliwki, łyżka gęstej śmietany, suszone pomidory, seler...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Jak dodać sobie witalności na wiosnę?

    ...pierwiastka? Źródłem potasu są pomidory, ziemniaki, seler, suszone figi i morele, grejpfruty, kiwi i owoce awokado. Jak wiemy niedobór, ale też nadmiar jest szkodliwy. Gdy mamy za dużo potasu(...) potas powinno nam dostarczać min. 3500 mg tego pierwiastka na dzień, co zapobiega pojawieniu się nadciśnienia tętniczego dokuczającego w ostatnich czasach tak wielu osobom. Cynk Niewielu wie, jak...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Morele zamiast słońca

    Jak karotenoidy uzdrawiają skórę?

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...