• Informacje na temat:

    zielone curry co do tego

Przepisy na temat: zielone curry co do tego
  • Tajskie zielone curry z kukurydzą

    Przygotowanie Wszystkie składniki na zieloną pastę curry miksujemy w przystawce do blendera ręcznego lub ucieramy zgodnie z kolejnością składników w moździerzu (dodajemy jeden po drugim i ucieramy). Na oleju podsmażamy całą zieloną pastę curry, aż wydobędzie się intensywny aromat. Uważamy, aby jej nie przypalić. Wlewamy mleko kokosowe i wodę. Kolbę kukurydzy obieramy z liści i obkrawamy...

  • łatwe przygotowanie, niezbyt drogie, mało kaloryczne i zdrowe

  • Curry według Aleksandry Kwaśniewskiej

    Aleksandra Kwaśniewska poleca green curry, tajskie danie, w którym rozsmakowała się podróżując do Azji. Zdradza również, czy stosuje dietę oraz co jest jej największą słabością kulinarną.

  • Tapas to małe przekąski które pochodzą z Hiszpanii. Serwuje się je w barach do alkoholu, często poprzebijane wykałaczkami na podstawie z pieczywa. Ja tam osobiście lubię zrobić sobie i rodzinie takie przekąski - zawsze zdrowsze niż chipsy czy paluszki. Największą zaletą jest to że w odróżnieniu od kanapki, wydaje się że zjadłaś mniej :))

  • Ryż z czterech stron świata

    Hiszpańska paella Składniki: 25 dag ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona) 15 dag pieczarek 3-4 dymki 3 łyżki oliwy 15 dag mrożonego zielonego groszku ok. 1/2 łyżeczki kurkumy 600 ml bulionu warzywnego sól, czarny pieprz, oregano Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek obierz...

  • Zapraszam dziś na zielone tajskie curry. Bardzo zielone, bo nie tylko z użyciem zielonej pasty curry, ale także wykonane w większości z zielonych warzyw. Dziś ma być zielono na powitanie wiosny. Aby zrobić zielone tajskie curry, potrzebna jest pasta. Pastę do przyprawienia curry można kupić gotową w dziale z żywnością azjatycką, a jeśli masz w domu wszystkie składniki – zrób ją samodzielnie. Będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Ja przeważnie korzystam z gotowca, bo jak się...

  • Zamknij lato w słoiku

    ...to klasyk, czyli gruszki i jabłka w zalewie octowej z gwiazdką anyżu, goździkami, zielem i liściem laurowym. Do tego odrobina cukru. "Dodanie cynamonu też jest dobrym pomysłem" - przyznaje kucharz(...) sucho - żeby bardziej wyciągnąć aromaty - podsmażamy przyprawy: kmin rzymski, garam masalę, curry, kurkumę, kolendrę i oregano. "Potem dajemy ocet, bo to jest baza kwaśna. Jak on się zredukuje...

  • Bardzo pikantne i bardzo smaczne danie idealne dla osob nie jedzacych miesa.

  • Smakowite dania z ryżem

    ...pszennej 20 dag wiórków kokosowych 1 i 1/2 szkl. mleka 200 ml bulionu warzywnego 1/2 pęczka kolendry 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: 1. Mleko(...) podsmaż na 2 łyżkach masła. Podlej wodą, przypraw gałką i duś 5 minut. Filet posól, smaż na oleju 5 minut. Dołóż pomidory i morele, smaż dalej chwilę. Posyp solą, pieprzem i1/2 łyżeczki curry. Podlej 150

  • Danie dla miłośników kuchni tajskiej - zielone curry jest najostrzejsze wśród past curry, więc jeżeli nie jesteście pewni jaką moc zniesiecie, dodawajcie ją stopniowo i próbujcie :)

Artykuły na temat: zielone curry co do tego
  • Jak nie przytyć o tej porze roku?

    ...w utrzymaniu zdrowia. Zielone liście zalej wodą o temp. 60-85°C, zaparzaj pod przykryciem nie dłużej niż 3 minuty. 3. Curry i kurkuma. Te przyprawy zawierają kurkuminę, która zapobiega odkładaniu tkanki(...) najchudsze produkty mięsne (królik, indyk, kurczak bez  skórki), pełnoziarniste przetwory zbożowe i grube kasze.  Warto jak najczęściej sięgać po chrzan, napar z zielonej herbaty, sok z cytryny oraz...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

    Pomogą w tym zielona herbata i szałwia, uznane ostatnio za wybitnie skuteczne w profilaktyce tej choroby. Potrzebujesz też kwasów omega-3 (oleje roślinne, tłuste ryby), należy zaś wystrzegać się tłuszczów nasyconych (masła, tłustego nabiału i wieprzowiny). Ważne są witaminy z grupy B, kluczowe dla układu nerwowego (zielone warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo). Polub przyprawy curry i kurkumę...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Zielono mi! czyli Poledwica wieprzowa i wiosenne warzywa

    Tak obiad wiosenny dzisiaj... i ciagla chec na "zielone"... Prostota tego dania mnie osobiscie urzekla... Poledwica wieprzowa - 500 g na 4 porcje malutkie...

  • Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to, co...

  • Maia Sobczak: „Przepisy na szczęście”

    Nie można jeść źle i czuć się dobrze. Szczęście zaczyna się na talerzu. Autorka bestsellera "Qmam kasze" - Maia Sobczak powraca z nową książką - "Przepisy na szczęście". Podstawą dań są tym razem ryż, komosa ryżowa i kiszonki. Premiera już 15 lutego.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    Trudność z ustaleniem rodowodu kuchni australijskiej wynika z jej wielokulturowości. Historia kraju mocno odbiła się na kulinarnych gustach jego mieszkańców, dlatego obok potraw angielskich(...) mieszance, Antypody stały się prawdziwą ziemią obiecaną dla smakoszy. Poza historią, duży wpływ na tamtejszą kuchnię ma klimat. Na południu rozciągają się gęste lasy sosnowe i bujne zielone pastwiska...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...