• Informacje na temat:

    zefir przysmak uktainski

Przepisy na temat: zefir przysmak uktainski
  • witam chcialabym z Wami podzielic sie pysznym i latwym deserkim mam nadzieje ze skorzystacie z tego przepisu i czyjes podniebienie uszczesliwi smacznego:)!!!

  • Przepis z babcinego zeszytu

  • Idealny wafelkowy przysmak na lato.

  • Ciasto niebiański przysmak robiłam dla mojej koleżanki na jej urodziny, ale idealnie nadaje się ono również na ciasto na każdą okazję. Masa jabłkowa idealnie łączy się z masą orzechową, a w połączeniu z kruchym ciastem daje niebiański smak.

  • Rarytas i taki prosty. Przypomniał mi się biszkopt z zmielonych pestek dyni i dzisiaj upiekłam go. Do tego truskawki i krem z syropem klonowym.

  • W związku z nadchodzącymi Andrzejkami układam menu na prywatkowy wieczór. Na pewno ta właśnie przekąska znajdzie się na stole. Wyrazista w smaku i lekko pikantna. Przy tym lekkostrawna :)

  • pyszne połączenie mięsa z pieczarkami, boczkiem, porem, zalany sosem myśliwskim...

  • To czym dla Francuza jest croissant, dla mieszkanców Majorki nieodzownym wypiekiem sniadaniowym jest ensaïmada. To slodkie, drozdzowe ciasto w ksztalcie slimaka jest popularne na wyspie juz od XVII wieku i istnieje w dwóch wersjach: bez nadzienia i z nadzieniem "cabell d'àngel" (anielskie wlosy) - jest to rodzaj slodkich konfitur z dyni.

  • Czekolada i te banany zachwycają!

  • Smaczny deser i mało pracochłonny.

Artykuły na temat: zefir przysmak uktainski
  • Litwa jest Polakom bardzo bliska. Lata wspólnej historii, wieszcz piszący o Litwie „ojczyzno” i łącząca miłość do dobrego jedzenia. Okazuje się, że coraz częściej odwiedzamy ten bałtycki kraj i śmiało sięgamy po przysmaki produkowane przez naszego sąsiada. Fot. 123RF/Picsel Doceniamy nie tylko litewskie wędliny, ale także i nabiał. Pyszne litewskie sery pojawiają się na domowych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. Jednym z najczęściej wybieranych jest ser DŽIUGAS. Na sklepowych...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Kiedyś wiedza dotycząca grzybów była zakazana. Uznawano je za przeklęte twory natury, których należy unikać. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na całe szczęście po średniowieczu nadszedł czas ludzi światłych, a grzyby wróciły na stoły. Zbieranie grzybów to naturalny odruch człowieka. Nie da się dokładnie określić, kiedy ludzie zasmakowali w grzybach, ale na pewno były one jednym z pierwszych pokarmów zbieranych w lasach. W starożytności wielbiono je i uważano za boski dar. Rzymianie podawali je na...

  • Dekadenckie, rozpustne, luksusowe, a do tego niezwykle kontrowersyjne. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego współczesnej kuchni, natomiast inni uważają je za symbol okrucieństwa wobec zwierząt. Jaka jest prawda o foie gras? Fot. 123RFTen niegdysiejszy przysmak królów obecnie jest uważany za symbol francuskiej kuchni i wszystkiego, co w niej najlepsze i najbardziej prestiżowe. Foie gras (fr. tłusta wątróbka) gości na stołach najbardziej renomowanych restauracji, a jego bogatym, maślanym i...

  • Dzień zakochanych już niedługo. Jeśli planujecie oczarować swoja drugą połówkę wspaniałym daniem na romantyczną kolację przy świecach, bądź po porstu jakimś słodkim przysmakiem to ten konkurs jest właśnie dla Was! Wystarczy że: -Przygotujecie proste ale efektowne danie -Umieścicie przepis dania wraz ze zdjęciem w serwisie -Prześlecie link do przepisu oraz swojego Nicka na adres smaker@firma.interia.pl a, nie tylko zachwycicie osobę ,którą kochacie swoimi umiejętnościami kulinarnymi, ale...

  • W środę (17.02.2010) zakonczył się konkurs na 'Walentynkowy przysmak' Spośród wszytskich nadesłanych zgłoszeń jury wyłoniło (co nie było prostym zadaniem) następujących zwycięzców do których powędrują nagordy: sreberko80 patrusia84 malinka1609 kubaS madzikcho Ze względu na bardzo dużą ilość interesujących zgłoszeń, postanowiliśmy wyróżnić jeszcze kilka przepisów użytkowników: Biara agf1 irma patusia5 Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia oraz wspólną zabawę :), kolejny...

  • Termity zamiast chipsów? Gąsienica na deser? Czemu nie! Owady stanowią ważny element kuchni afrykańskiej. Ale to nie wszystko - w niektórych rejonach Czarnego Lądu jada się także myszy oraz pije... kozią krew. Fot. 123RF/Picsel Zanim skrzywimy się z niesmakiem, przypomnijmy sobie kilka specjałów kuchni polskiej: flaczki wołowe, kaszanka, wątróbka, ogórki kiszone, kefir... Brzmi zachęcająco? Dla niektórych tak. Podobnie jest na całym świecie - większość państw ma w swoim jadłospisie potrawy,...

  • Wigilijny wieczór to zdecydowanie wyjątkowy czas w całym roku. Wyjątkowe są także danie przyrządzane specjalnie z tej okazji. Chociaż w każdym domu Święta mają ten sam oryginalny aromat, każdy zakątek Polski słynie choćby z jednego regionalnego przysmaku. Fot. 123RF/Picsel Stół wigilijny niegdyś był uważany za odzwierciedlenie bogactwa gospodarstwa, wierzono, że powinno znaleźć się na nim wszystko, co pragniemy jadać przez cały rok. Choć większość potraw wigilijnych bazuje na tych samych...

  • Stany Zjednoczone słyną z pięknych krajobrazów, Hollywood i ze smakołyków, które rozprzestrzeniły się po całym świecie. Jakie amerykańskie przysmaki zadomowiły się w Polsce? Fot. 123RF.COM Muffiny to wypieczone ciastka w kształcie wysokiej babeczki, podawane z różnymi dodatkami. Najczęściej je się je na słodko, np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, orzechami, konfiturami lub owocami. Przygotowane dzień wcześniej mogą być smacznym drugim śniadaniem, dodatkiem do kawy, albo po prostu...