• Informacje na temat:

    zeberka z kurkami

Przepisy na temat: zeberka z kurkami
  • Odkurzone polskie menu

    ...kasztanów. Albo pierogi z kaszanką, kurkami i emulsją z masła" - poleca Walczyk. Warto również odkrywać zapomniane stare polskie smaki, które nadadzą nowego charakteru typowemu daniu. Kwiat czarnego...

  • Nie było mięsa na gulasz więc są żeberka.

  • Słodko kwaśna pyszność

  • bardzo prosty i szybki sposob na zeberka

  • Smaczne i latwe

  • Smaczne i szybkie w przygotowaniu

  • Zeberka z grilla sa klopotliwe w przyzadzaniu bo zajmuja duzo miejsca i wymagaja duzo czasu. Ja na grillu robie inne rozne rzeczy a zeberka robie w piekarniku zeby wygladaly tak jak z grilla.

  • u mnie w lesie pojawiają się kurki, mało ich i drobniutkie, ale do jajecznicy na śniadanie w sam raz. Czasem do takiej jajecznicy dodaję cebulkę tym razem zrobiłam bez niej.

  • Ulubiona jajecznica w sezonie grzybowym - a w zasadzie w ogóle ulubiona - jajecznica z kurkami :)

Artykuły na temat: zeberka z kurkami
  • Jak przygotować się do sezonu grzewczego?

    Wraz z nadejściem jesieni nadchodzą także pierwsze przymrozki. Tym samym w naszych domach robi się coraz chłodniej i nieprzyjemnie... Aby nieco się ogrzać wyciągamy z szafy ciepłe koce, rozpalamy w piecach i włączamy kaloryfery. Po sezonie letnim nie są one jednak w najlepszej formie, trzeba więc odpowiednio o nie zadbać, aby prawidłowo spełniały swą funkcję. Jak skutecznie wyczyścić i przygotować piece, piecyki i farelki, tak aby pozbyć się zarówno brudu, jak i bakterii?

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    - Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Niedzielne mięso duszone

    .... Gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzić. Serwować ze sklarowanym masłem. Roladki drobiowe z kurkami Składniki na 4 porcje : 4 dymki, 2 łyżki masła, 2 jajka, 600 g piersi z kurczaka, 1 łyżka mąki, 50(...) z posiekanymi ziołami. 4. Kurki podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pod koniec doprawić solą i ewentualnie kilkoma kroplami cytryny. Roladki polać sosem. Podawać z kurkami i ziemniakami z wody. Życie na gorąco 45

  • Wielkanocne śniadanie – pyszne potrawy, pisanki, wiosenne dekoracje, kwiaty i… masz wrażenie, że czegoś tu brakuje? Że co roku ten świąteczny poranny stół wygląda tak samo? Boisz się, że na jego widok domownicy i goście głośno powiedzą: „Ale nuda”? Fot. Materiały prasoweZmień to! Nie tylko za pomocą modnych akcentów i ozdób, ale przede wszystkim - serwowanych potraw! Bądź przy tym wierny tradycji - nie rezygnuj z jajek, chrzanu, ćwikły, świeżych warzyw, zielonych dodatków, ale przygotuj je...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Sprawdź, czy to właśnie do ciebie powędrują podwójne zaproszenia na wiosenną edycję Restaurant Week. Po długich naradach, spośród wielu zgłoszeń, naszym jurorom udało się wybrać te, które ich zdaniem zasługują na wyróżnienia. Jeśli nie znalazłeś się w tym gronie, stoliki na Restaurant Week możesz w dalszym ciągu rezerwować tutaj. Oto lista zwycięzców: Pan Krzysztof Prababcia zbierała grzyby. Babcia zbiera grzyby. Mama też jest grzybiarą :) W takim towarzystwie chciałbym otworzyć restaurację,...

  • Mamy zaszczyt przedstawić Wam zwycięzców, do których powędrują książki Sarah Britton "My New Roots" Serdecznie dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Po raz kolejny udowodniliście, że z prostych produktów można wyczarować smakowite i zaskakujące dania. Nasze jury za najciekawsze uznało propozycje nadesłane przez: Panią Izabelę: Jesień daje bogactwo smaków, dlatego w deszczowe jesienne popołudnia warto zamknąć się w kuchni i eksplorować królestwo warzyw. Podane warzywa...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy. Drewno decyduje o smaku!...