• Informacje na temat:

    żeberka z czym podawać

Przepisy na temat: żeberka z czym podawać
  • Żeberka z kapustą kiszoną.

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Oryginalny przepis na żeberka.

  • Wielbiciele tradycyjnej kuchni będą bardzo zadowoleni. Lubimy łączyć smaki, style, tekstury, kuchnie. Dla nas to przyjemność i zabawa.

  • Żeberka bejcowane ze śliwkami

    Składniki na 4 porcje: - 1 kg żeberek, - 3 łyżki powideł śliwkowych, - łyżka koncentratu pomidorowego, - łyżeczka cynamonu, - łyżeczka cukru, - olej, - 12 śliwek Przygotowanie: Żeberka poporcjuj. Powidła wymieszaj z cukrem, cynamonem, koncentratem pomidorowym oraz 2 łyżkami oleju. Bejcą grubo posmaruj żeberka. Ułóż na grillu otwartym lub w piekarniku i opiekaj smarując bejcą około 30

  • Pieczone żeberka to klasyczne danie polskiej kuchni.

  • Żeberka pieczone w miodzie

    Składniki na 5 porcji: - 1,5 żeberek (jeden pas), - puszka ananasa, - 3 łyżki miodu, - 3 łyżki ostrego ketchupu, - łyżka oleju, - płatki ostrej papryki Przygotowanie: Żeberka opłukać(...). C, skrapiając zalewą z ananas. Na 10 minut przed końcem pieczenia do brytfanki dołożyć plastry ananasa posmarowane miodem i oprószone płatkami ostrej papryki. Podawać z ryżem wymieszanym...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    Na ostro lub w delikatnym sosie, z owocami, warzywami, ziołami, w pysznej glazurze, pieczone albo duszone... Żeberka palce lizać!

  • Soczyste i bardzo wyraziste w smaku żeberka. Pieczone w naczyniu żaroodpornym bez dodatku tłuszczu.

Artykuły na temat: żeberka z czym podawać
  • Żeberka „palce lizać” z brzoskwiniowym sosem BBQ

    Żeberka w miarę regularnie pojawiały się w naszym domu, a nieco częściej gościły na stole podczas obozów myśliwskich - piszą Joel MacCharles i Dana Harrison w książce ""Batch. Ponad 200 przepisów, porad i wskazówek dla dobrze zakręconej kuchni".

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Żeberka wołowe w melasie z serową polentą

    ..., skórkę pomarańczową i czosnek, po czym dodaj żeberka. Pocierając woreczek, wetrzyj marynatę w mięso. Włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem(...) przeskrob po dnie, aby nie przypalił się powstający osad. Wlej bulion, po czym dołóż żeberka z patelni i dociśnij je porządnie, aby były całe zanurzone. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Czy warto jeść mięso?

    ...zawierają też sporo witamin i składników mineralnych.  Mięso jedzone z umiarem (np. 100-150 g co drugi dzień), z pewnością nam nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli połączymy je z dużą porcją surowych warzyw(...). Dlatego poleca się go osobom z wysokim cholesterolem i diabetykom. Ma też sporo cynku, który ma wpływ na jędrność skóry i kondycję włosów, dlatego warto go podawać nastolatkom. Zawarte w nim...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...serwującej polskie dania. I nawet jeśli to będzie karczma, to i tak w niej będą podawać pierogi z kapustą i grzybami, sałaty, ryby, kiszonki. Kuchnia polska jest coraz lżejsza, coraz bardziej sezonowa, od(...). grochówki w burym talerzu i tłustych żeberek? Czym inspirowała się pani podczas tworzenia przepisów, które ostatecznie znalazły się w książce? - Nie piszę książek na zamówienie. Każda moja książka...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Z różnych świata stron

    ...pokroić. Mięso wyjąć, pokroić w plastry, obłożyć warzywami, podawać. Francuskie żeberka Składniki na 4-5 porcji:   1,2 kg żeberek, 1 cukinia, 2 różnokolorowe papryki, 1 bakłażan, 5-6 małych cebulek(...) oraz przesmażoną cebulę i boczek, dusić całość jeszcze chwilę razem. Doprawić do smaku, jeśli lubimy, warto dodać ziół, np. oregano. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Hiszpańska paella...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...