• Informacje na temat:

    żeberka z czerwonym winem

Przepisy na temat: żeberka z czerwonym winem
  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Smaczne ciasto do kawki.

  • Przygotowanie Pokrojone żeberka, ogonówkę, boczek, przyprawy wkładamy do bulionu i zagotowujemy. Kapustę siekamy i dodajemy do wywaru. Cebulę podsmażamy na smalcu ze skwarkami, słodką papryką, pieczarkami, przecierem pomidorowym, czosnkiem i dusimy z czerwonym winem i sokiem pomidorowym. Następnie łączymy wszystkie produkty ze słodką kapustą, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Podajemy...

  • Do kawki w sam raz.

  • Patelnia zbójnicka Roberta Sowy

    ...paprykę, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz, liść laurowy i sól. Pokrojone żeberka, ogonówkę, boczek i przyprawy wkładamy do bulionu i gotujemy. Kapustę siekamy. Cebulę podsmażamy na smalcu ze skwarkami, słodką papryką, pieczarkami, przecierem pomidorowym oraz czosnkiem. Całość dusimy z czerwonym winem i sokiem pomidorowym. Następnie wszystkie składniki łączymy ze słodką kapustą, doprawiamy do...

  • Sprawdzony przepis na "Bigos staropolski z czerwonym winem"

  • Wypróbowany przepis na "Dżem z czerwonym winem"

  • Wypróbowany przepis na "Filet z kurczaka z jabłkami i czerwonym winem"

  • Przepis, który dziś prezentuję, powstał spontanicznie i w oparciu o składniki, które urzekły mnie swoim kolorem, świeżością i delikatnością. Połączyłam bardzo chudą polędwicę wieprzową z charakterystycznymi w smaku ziarnami jałowca, ulubionymi przyprawami i odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Do tego zgrillowałam młodziutką kalarepkę i żółte kabaczki z odrobiną oliwy z oliwek i solą morską. Sprawdźcie sami, czy to są i Wasze letnie smaki.

  • Placek podobny jest do murzynka, ale w smaku jest lepszy. ;)

Artykuły na temat: żeberka z czerwonym winem
  • Mateusz Gessler: Wino ma nam smakować!

    ...dokładnie na odwrót. Z winem  grill jest zdrowszy i smaczniejszy. A każdego niedowiarka błyskawicznie jestem w stanie przekonać kieliszkiem dobrego, australijskiego wina i żeberkami mojego przepisu(...) a czerwonym, lecz to właśnie daje nam wiele możliwości. Możemy je łączyć zarówno z białym mięsem, jak i niektórymi delikatnymi mięsami czerwonymi. Największym zainteresowaniem cieszą się w lecie, gdyż...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Wieprzowina na stół!

    .... Żeberka z fasolą z piekarnika Składniki na 4 porcje: 80 dag wieprzowych żeberek, 1 puszka białej fasoli, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 2 cebule, 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki pikantnego keczupu, majeranek, ostra mielona papryka, pieprz, sól, cukier. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować keczupem i odstawić do lodówki...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...wymieszać, dodać do odcedzonej z mięsa zupy, następnie dodać mięso. Kirchtagssuppe doprawia się winem i podaje z Reindlingiem (słodką karyncką babką). Potrawy z ciasta drożdżowego są w Karyntii(...) małym ogniu, ewentualnie polać tłuszczem. Ritschert Składniki: 250 g fasoli, 250 g pęczaku, 150 g selera, wędzone nóżki wieprzowe, golonka lub żeberka, 4 listki lubczyku i bluszczyku kurdybanku...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...

  • Z różnych świata stron

    ...włożyć do garnka, posypać solą i pieprzem, dodać warzywa, zalać winem. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać zielony groszek i oliwę z oliwek. Kalafior i ziemniaki ugotować osobno. Pomidory pokroić. Mięso wyjąć, pokroić w plastry, obłożyć warzywami, podawać. Francuskie żeberka Składniki na 4-5 porcji:   1,2 kg żeberek, 1 cukinia, 2 różnokolorowe papryki, 1 bakłażan, 5-6 małych cebulek...

  • We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków. Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....