• Informacje na temat:

    zeberka po polsku

Przepisy na temat: zeberka po polsku
  • tradycyjne danie, pożywne i syte :)

  • Czemu "po polsku"? Ponieważ tradycyjne składniki carbonary zastąpiłam tym, co najłatwiej dostać w osiedlowych sklepikach.

  • Tzatziki po polsku to nic innego jak połączenie zielonego ogórka z naszym polskim, najlepiej domowym, ogórkiem kiszonym. Powiem Wam szczerze, że w tym momencie jest to dla mnie numer jeden jeśli chodzi o dodatki na grilla ;)

  • Ciut odmienna wersja popularnego i pysznego deserku.

  • Wspaniały przepis na polską wersję tagine :P

  • Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń. 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.

  • Pyszne polskie smaki zamknięte w chrupiącym papierze ryżowym.

  • Są to krokiety zrobione na wzór sajgonek, z tą różnicą że zamiast papieru ryżowego używamy usmażonych placków takich jak na krokiety. Farsz zrobiony z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chińskich.

  • proste, dobre, tanie i oryginalne

  • Naszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak

Artykuły na temat: zeberka po polsku
  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają...

  • Duszona cielecina i kandyzowana marchewka

    To nasze danie glowne z dzisiejszego obiadu... deserem juz sie podzielilam! Proste i smaczne i wiosenne... na 4 porcje 1 kg cieleciny ( tendron po francusku... ale poszukam po polsku jak sie nazywa ten kawalek) i znalzalm chodzi o mostek... jesli macie cielece zeberka to to danie bedzie wyjatkowe! 8 mlodych marchewek z listkami peczek cebuli dymki oliwa 15 cl bialego wina...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...

  • ...czasu do czasu z moim wujem kilka slow po polsku zamieniłam. Pogadalismy o systemach edukacji, o poziomie nauczania, o wychowywaniu dzieci, o podróżach i o cenach domów tez. W Kanadzie domy sa duzo...

  • Nie spiesz się. Odpocznij. I dobrze zjedz. Slow life z widokiem na Śnieżkę czyli Polna Zdrój zapewni nie tylko świetne przepisy na wszelakie okazje i mądre porady, ale sprawi także, że przestaniesz gnać. Kochaj, gotuj, żyj i ciesz się. Ta książka to historia niezwykłych gospodarzy Polnej Zdrój, którzy osiedlili się w XIII-wiecznym miasteczku Wleń niedaleko Jeleniej Góry i odmienili życie małego przedwojennego uzdrowiska na Dolnym Śląsku. Odrestaurowali ponad 200-letnie siedlisko i stworzyli...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...

  • Katarzyna Bosacka po raz kolejny rozprawia się z kulinarnymi mitami. Jej najnowsza książka to najlepszy dowód na to, że kuchnia polska wcale nie musi być tłusta, ciężka i niezbyt wyrafinowana. Polacy są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Znacznie częściej wybieramy lekkie dania, które nie zaszkodzą naszemu dobremu samopoczuciu. W pogoni za zdrowiem wielu z nas porzuciło tradycyjną polską kuchnię, która zwykle bywa postrzegana jako tłusta i bardzo ciężka. Z tym mitem postanowiła...

  • To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Postanowiłam odczarować resztki. Pokazać, jak bardzo wartościowe produkty wyrzucamy do śmietnika. (...) Bo podróż przez historię kulinarną udowadnia, że najlepsze dania, którymi kuchnie świata dziś się chwalą, gotowane były z odpadków. Zatem resztki na stół. Sylwia Majcher...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...