• Informacje na temat:

    zasady gotowania warzyw prezentacja

Przepisy na temat: zasady gotowania warzyw prezentacja
  • Ciasta i ciasteczka należą do wyrobów atrakcyjnych, zarówno na smak jak i estetyczny wygląd. Każdy rodzaj ciasta ma inny smak, zapach, kształt i wygląd. Ciasta należy traktować przede wszystkim jako źródło energii, ze względu na dużą zawartość węglowodanów oraz tłuszczu. W związku z tym ciasta należy spożywać z umiarem. Dotyczy to osób posiadających skłonności do tycia. Dzieciom powinno się ograniczyć podawanie ciast, szczególnie przed głównymi posiłkami, ponieważ powodują szybkie nasycenie...

  • Kto z Nas nie kocha włoskiej lasagne???? :) smakuje o każdej porze roku i praktycznie każdemu. Przepis możemy modyfikować w dowolny sposób. W wersji dla dzieci...po prostu na drobnych oczkach ścieramy warzywa, dodajemy pokrojone bez skórki świeże pomidory, a one w sosie pomidorowym, będą pyszne i dostarczą witamin. Kiedyś męczyło mnie wcześniejsze obgotowanie płatów lasagne, a jeśli dodałam surowe...wydawały się lekko niedopieczone... podaję

  • Warzywne kulki są są bardzo fajnym przepisem na wegetariański obiad. Podajemy z pikantnym, różowym sosem.

  • Bardzo smaczna przystawka. Salceson kroimy w grubsze plastry, pryskamy cytryną i czujemy smak. Polecam.

  • GOTUJMY TAK, ABY ZACHOWAĆ JAK NAJWIĘCEJ CENNYCH SUBSTANCJI:

  • Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.

  • Coś dla leniwych ;-) Płatki owsiane są bardzo pożywne i zdrowe.

  • szybka, smaczna i lekka, przygotowana na pozostałym rosole. alternatywa dla pomidorowej.

  • Przepis wart wypróbowania: "Azjatycka zupa bez gotowania"

  • łatwizna , pyszna i szybka - zawsze wychodzi

Artykuły na temat: zasady gotowania warzyw prezentacja
  • Celebruj, jedz, kochaj, żyj! O śródziemnomorskiej diecie

    ...państw dzielących ze sobą Morze Śródziemne. Dominantą są aromatyczne zioła, warzywa i owoce, świeże ryby oraz inne stworzenia morskie i wszechobecna, istotna oliwa. Dieta śródziemnomorska to jednak nie tylko jedzenie, ale świętowanie posiłków, miłość do gotowania i dzielenia się jedzeniem, a także radość ze wspólnie spędzanego czasu przy stole. W krajach śródziemnomorskich gotowanie jest ceremonią...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Czy mi się śniło, czy Golec tu był?

    ...z warzywami pod stół. A okazuje się, że tak nie jest do końca. Kiedy na studiach spotkałam się z kulturą śląską, przekonałam się, że tam to wygląda zupełnie inaczej. Niby jeden kraj, ten sam język...

  • Mimo że za oknem króluje zima, to lada dzień możemy spodziewać się odwilży, a co za tym idzie zdejmowania kolejnych warstw ciepłych ubrań. To ostatni dzwonek, by po zimowych miesiącach zadbać o sylwetkę, a przede wszystkim o brzuch. Fot. 123RF/Picsel To właśnie teraz siłownie zapełniają się ćwiczącymi, którzy przypomnieli sobie, że już niedługo nie będzie można ukryć niedoskonałości swej figury. Jeśli chodzi o konkretne zestawy ćwiczeń, to pozostawiamy to w gestii dobrych trenerów. Złota...

  • O zupach i cudach

    ...wzięła się stąd, że nie użyto do jej przyrządzenia wywaru z kości, ości ani warzyw. A więc podstawy tradycyjnych zup zostały przy zupie nic pominięte. Niby zupa, ale brak jej esencjonalnego smaku(...) smaki warzywne zostaną zagłuszone, jeśli zupę ugotujemy na wywarze mięsnym. Co więcej, nawet wywar warzywny nie zawsze jest odpowiedni dla jarskich zup - czasem lepsza jest czysta woda. I wreszcie...

  • Podstawowe wiadomości o zasadach łączenia warzyw, owoców i innych składników z odpowiednimi dressingami. Smaczne przepisy - klasyczne i proste z praktycznymi poradami. Pomysłowe propozycje na kolorystyczne i smakowe połączenia.

  • Jak zawsze będzie obficie: pachnące mięsa, gęste zupy, tradycyjne jajka, sałaty i sałatki, słodkie ciasta. O tym, co zrobić, aby Święta Wielkanocne nie okazały się dla nas zbyt „ciężkie” w skutkach, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Fot, materiały prasowe Rodzinne, świąteczne spotkanie z pewnością odbędzie się przy suto zastawionym stole i będzie mieć swój początek już z samego rana. Bowiem śniadanie wielkanocne to przegląd świątecznych pyszności, a wraz z nimi - mnóstwo...

  • Zalecenia żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia w 2017 roku Fot. 123RF/PicselJednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy oraz dobrej kondycji seniorów jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiednio opracowanej diety. Oto zbiór kilku najważniejszych zaleceń żywieniowych zaktualizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w 2017 roku, którymi powinny kierować się osoby starsze w trosce o swoje zdrowie. Instytut Żywności i Żywienia to wiodąca instytucja zajmująca się opracowaniem...

  • Daj się ponieść wyobraźni. Zaproponuj nam wyjątkowe danie z wykorzystaniem poniższych produktów, a być może to właśnie do ciebie trafi najnowsza książka Sarah Britton: "My New Roots". Jesień to sezon, kiedy na naszych stołach goszczą najsmaczniejsze warzywa. Czasem tylko one wystarczą, aby przygotować wyjątkowe danie. Jeśli chcecie wygrać najnowszą książkę Sarah Britton "My New Roots", podzielcie się z nami przepisem na danie, które zawiera w sobie paprykę, cukinię, kukurydzę i grzyby....

  • Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz, któryś z tych błędów. W gotowaniu chodzi o szczegóły. Czasem zdarza się, że z pozoru błahe sprawy przesądzają o kulinarnym sukcesie lub porażce. Jednak nie ma co się martwić! Błędy popełniają zarówno początkujący, jak i ci bardziej doświadczeni kucharze. Od teraz będziecie wiedzieć, na co powinniście koniecznie zwracać uwagę podczas gotowania. 1. Źle przyprawiamy Nie ma nic...