• Informacje na temat:

    zasady duszenia ryb

Przepisy na temat: zasady duszenia ryb
  • Ryba rybie nierówna

    Specjaliści od żywienia podkreślają, że jemy za mało ryb. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać je co najmniej 2 razy w tygodniu. Są one źródłem pełnowartościowego, łatwo(...), jajka czy rośliny strączkowe. Największą zaletą ryb są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 . Nasz organizm sam nie potrafi ich wytworzyć, musimy dostarczać je z jedzeniem. A lista ich...

  • Ciasta i ciasteczka należą do wyrobów atrakcyjnych, zarówno na smak jak i estetyczny wygląd. Każdy rodzaj ciasta ma inny smak, zapach, kształt i wygląd. Ciasta należy traktować przede wszystkim jako źródło energii, ze względu na dużą zawartość węglowodanów oraz tłuszczu. W związku z tym ciasta należy spożywać z umiarem. Dotyczy to osób posiadających skłonności do tycia. Dzieciom powinno się ograniczyć podawanie ciast, szczególnie przed głównymi posiłkami, ponieważ powodują szybkie nasycenie...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).

  • interesujący smak

  • Bardzo dobre.Te pulpety mozna równiez zalać galaretką,.

  • Wiadomo, że najlepsza ryba to świeża /a nie mrożona/ ryba. Ale taką świeżutką rybę trzeba jakoś sprawić, oczyścić. Oto kilka praktycznych porad:

  • Często,nie do końca mamy pewność czy kupiona ryba jest świeża(szczególnie gdy kupujemy je z nieznanego nam źródła)lub czy ta którą mamy w lodówce już najlepsze "czasy" ma za sobą.Jak sprawdzić ?Zapraszam :)

  • SMACZNE.....

  • Sprawdzony przepis na "Mus z ryb słodkowodnych"

  • Smaczny pomysł na "Purée z ryb i warzyw"

Artykuły na temat: zasady duszenia ryb
  • Ryba rybie nierówna

    Specjaliści od żywienia podkreślają, że jemy za mało ryb. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu. Są one źródłem pełnowartościowego, łatwo(...), jajka czy rośliny strączkowe. Największą zaletą ryb są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Nasz organizm sam nie potrafi ich wytworzyć, musimy dostarczać je z jedzeniem. A lista ich...

  • Mimo że za oknem króluje zima, to lada dzień możemy spodziewać się odwilży, a co za tym idzie zdejmowania kolejnych warstw ciepłych ubrań. To ostatni dzwonek, by po zimowych miesiącach zadbać o sylwetkę, a przede wszystkim o brzuch. Fot. 123RF/Picsel To właśnie teraz siłownie zapełniają się ćwiczącymi, którzy przypomnieli sobie, że już niedługo nie będzie można ukryć niedoskonałości swej figury. Jeśli chodzi o konkretne zestawy ćwiczeń, to pozostawiamy to w gestii dobrych trenerów. Złota...

  • Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach

    Po czym poznać świeżą rybę? Na to pytanie odpowiada Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Siedem prostych zasad żywieniowych

    ...zupy. Duszenie na wodzie i oleju - Podgrzać niewielką ilość wody w rondlu. - Wrzucić do rondla różne produkty: warzywa, mięso, a następnie powoli dusić. - Pod koniec duszenia dodać dobrej...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Ryba nie zawsze na zdrowie

    ...​Polacy jedzą za dużo wysokoprzetworzonych produktów rybnych - alarmują eksperci. Dlaczego tak je lubimy?

  • Zalecenia żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia w 2017 roku Fot. 123RF/PicselJednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy oraz dobrej kondycji seniorów jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiednio opracowanej diety. Oto zbiór kilku najważniejszych zaleceń żywieniowych zaktualizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w 2017 roku, którymi powinny kierować się osoby starsze w trosce o swoje zdrowie. Instytut Żywności i Żywienia to wiodąca instytucja zajmująca się opracowaniem...

  • Weź moją duszę

    Dziewczynka czuła, jak ziąb ogarnia jej nóżki i rozchodzi się po plecach. Usiłowała wyprostować się na przednim siedzeniu auta, by lepiej widzieć. Skoncentrowana obserwowała śnieżnobiałą przestrzeń, lecz nigdzie nie mogła dostrzec żadnych zwierząt.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...