• Informacje na temat:

    zaprawy bez gotowania

Przepisy na temat: zaprawy bez gotowania
  • Jajko nie tylko na Wielkanoc, czyli 15 ciekawostek, które warto znać

    Nie ma Wielkanocy bez jajka. Jak się okazuje, bez niego nie byłoby również imponujących dzieł malarskich czy budynków, jubilerskich dzieł sztuki i kosmetyków. Chociaż pozornie wydaje się, że o jajku(...) zaprawy murarskiej . Jajko w kuchni Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów : "Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka...". Kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy aromat i smak...

  • Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.

  • Coś dla leniwych ;-) Płatki owsiane są bardzo pożywne i zdrowe.

  • Przepis wart wypróbowania: "Azjatycka zupa bez gotowania"

  • Kto z Nas nie kocha włoskiej lasagne???? :) smakuje o każdej porze roku i praktycznie każdemu. Przepis możemy modyfikować w dowolny sposób. W wersji dla dzieci...po prostu na drobnych oczkach ścieramy warzywa, dodajemy pokrojone bez skórki świeże pomidory, a one w sosie pomidorowym, będą pyszne i dostarczą witamin. Kiedyś męczyło mnie wcześniejsze obgotowanie płatów lasagne, a jeśli dodałam surowe...wydawały się lekko niedopieczone... podaję

  • łatwizna , pyszna i szybka - zawsze wychodzi

  • Lubisz sam gotować, ale książka często Ci się zamyka? Nie ma w pobliżu nikogo, kto mógłby Ci przytrzymać otwartą książkę? Jest na to sposób!

  • Szybki serniczek na małą foremkę do popołudniowej kawki lub herbatki :)

  • Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Gotowanie kapusty, zawijanie mięsa i długie duszenie. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie tej jakże smacznej potrawy. Dlatego dziś zapraszam Was na prostszą i szybszą wersję tego dania - gołąbki bez zawijania. Smakują na prawdę fantastycznie, a dodatek kapusty sprawia, że danie ma świetną teksturę i jest bardzo soczyste.

  • Bardzo fajne ciasto na strucle makowe lub na rogaliki

Artykuły na temat: zaprawy bez gotowania
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ..., by opróżniły się słoje i półki na następne zaprawy. Zbyt długo przechowywane domowe przetwory tracą na walorach smakowych i wyglądzie. Mogą też wytwarzać bakterie beztlenowe, groźne dla naszego(...) oraz dodatki zakwaszające i zagęszczające. Dlatego konfitury, dżemy, marynaty, soki oraz wszelkie inne przetwory własnej produkcji są bezkonkurencyjne. Sama decydujesz o smaku oraz ilości cukru i jesteś...

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...

  • Cholesterol nie zawsze trzeba obniżać

    ...komórkowych w organizmie. Bez jego udziału nie byłyby produkowane estrogen, progesteron i testosteron, czyli nasze hormony płciowe. Organizm nie byłby też zdolny do syntezy witaminy D. Jest też elementem żółci(...) niebezpieczne blaszki miażdżycowe. Jeżeli zabierze go w drogę lipoproteina o wysokiej gęstości, czyli HDL, jego nadmiar zostanie wysłany z powrotem do wątroby, która potrafi się go natychmiast pozbyć. Zdrowy...

  • Sztandarowa technika gotowania kuchni azjatyckiej. Potrzebujemy: woka, dowolnych składników, planu oraz jego precyzyjnego wykonania. Fot. 123RF/Picsel Przepis nie jest nam potrzebny. Stir-fry to technika zakładająca szybkie obsmażanie pokrojonych drobno warzyw tak, by były chrupiące i lekko surowe. Możemy dodawać do nich mięso, ryby, makaron, ryż i w zasadzie dowolne przyprawy. To doskonały pomysł, na szybkie wykorzystanie tego, co mamy w lodówce, nawet bez pomysłu na konkretną potrawę....

  • Ostry pogromca nie tylko wirusów

    ...zaprawy wrzuć obrane z łupinek ząbki czosnku. Nie gotuj. Następnie zdejmij naczynie z ognia, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na noc do wystygnięcia. 2. Następnego dnia ponownie zagotuj czosnek(...). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 150 kalorii Zupa chlebowa Składniki na 4 porcje : 30 dag ciemnego suchego pieczywa, 2 łyżeczki kminku, 2 łyżki masła, posiekana natka pietruszki...

  • Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz, któryś z tych błędów. W gotowaniu chodzi o szczegóły. Czasem zdarza się, że z pozoru błahe sprawy przesądzają o kulinarnym sukcesie lub porażce. Jednak nie ma co się martwić! Błędy popełniają zarówno początkujący, jak i ci bardziej doświadczeni kucharze. Od teraz będziecie wiedzieć, na co powinniście koniecznie zwracać uwagę podczas gotowania. 1. Źle przyprawiamy Nie ma nic...

  • ZAKOCHAŁAM SIĘ W TOBIE APULIO!!!

    ... ludzie mieszkają w tzw. Trulli- małych, zazwyczaj jednoizbowych budyneczkach niczym dla krasnoludków zbudowanych z kamienia wapiennego bez zaprawy, z dachami w kształcie stożkowatej kopuły(...). Wiele osób dziwiło się, że zdecydowaliśmy się spać na plaży, mówiąc, że to niebezpieczne. My jednak nie mieliśmy większych obaw i nie żałujemy wybranej formy noclegu.        Naszą...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Jeśli myśleliście, że gotowanie sous-vide to sztuka, którą opanowali wyłącznie profesjonalni kucharze, byliście w błędzie. Nasza redakcja przetestowała urządzenia, mające wam to umożliwić. W ostatnich latach kucharze zakochali się w gotowaniu sous-vide. Potrawy przygotowywane w ten sposób goszczą na talerzach najlepszych restauracji świata. Nie powinno więc dziwić, że wielu miłośników dobrego jedzenia zapragnęło odtworzyć ten trend w zaciszu własnej kuchni. Niestety, nie było to łatwe, gdyż...

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...