• Informacje na temat:

    zapiekanki z ziemniaków i łososia

Przepisy na temat: zapiekanki z ziemniaków i łososia
  • Zapiekanki na nowo!

    ...tymianku  Purée: 1 kg ziemniaków 30 g masła 50 ml śmietanki 30 proc. 100 g mozzarelli 80 g sera gruyre  50 g bułki tartej Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno(...) pesto z pietruszki i chrupiącymi grzankami. Czas przygotowania: ok. 1 godz. Dla: 4 osób Cena porcji: ok. 9 zł Zapiekanka z łososiem Składniki: 500 g filetu z łososia 8 porów (tylko białe...

  • Resztkowa Kolacja a jak ;-) Zostało mi ziemniaków od obiadu,nie dużo,ale szkoda jak zwykle wyrzucić i powstały zapiekanki z ziemniakami,bardzo dobre i syte :-)

  • Ryba zapiekana z oscypkiem i szpinakiem

    Do zapiekanki najlepiej użyć dorsza, łososia lub pstrąga.

  • Jak zwykł mawiać Hans Kloss w „Stawce Większej Niż Życie”, w Krakowie najlepsze zapiekanki są na Placu Nowym, a Zuzanna lubi je tylko jesienią. Z uwagi jednak na fakt, że do jesieni jeszcze trochę czasu zostało, a na Plac Nowy w Krakowie wielu z Was też pewnie nie po drodze, postanowiliśmy oszczędzić Wam zachodu i przygotowaliśmy przepisy na dwie odsłony zapiekanek, które z powodzeniem mogłyby stawać w szranki z Kazimierzowskimi zapychaczami. Wersja klasyczna oraz góralska, którą z...

  • Przepisy na weekendową biesiadę

    ...boczkiem z cebulą i przykryj połową ziemniaków. Wzdłuż zapiekanki ułóż całe, nieobrane ogórki, dodaj posiekaną cebulę i zalej połową sosu. Przykryj resztą ziemniaków i zalej sosem.  3. W rondelku rozpuść(...) posiekaj, dodaj do śledzia. Delikatnie wymieszaj.  2. Kilka ziemniaków ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, śmietanę, sól, pieprz i mielone ziele...

  • Pyszny obiad na każdy dzień tygodnia

    ...i pieprzem. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem. Zapiekanka z łososiem Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotuj, utłucz z masłem, łyżką śmietany i koperkiem. Łososia przypraw, skrop sokiem...

  • Banalne.

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...parmezan. Na dnie brytfanny ułóż kilka płatów makaronu. Wyłóż połowę szpinaku, przykryj płatami, rozłóż plastry łososia, płaty makaronu resztę szpinaku i usmażonego indyka.  2. W garnku rozpuść resztę...

  • Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Znane pod nazwą LACHSPUDDING Polecam amatorom łososia..

Artykuły na temat: zapiekanki z ziemniaków i łososia
  • Zapiekanka z ziemniakami i łososiem

    ...patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę, by zmiękła. Filet z łososia kroimy w kostkę. Umyty i osuszony koperek grubo siekamy. Wędzonego łososia kroimy w niezbyt cienkie paski. Do miseczkl przelewamy śmietankę, mleko i wybijamy jaja, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy trzepaczką rózgową, by składniki się połączyły. Do miski przekładamy łososia świeżego i wędzonego, ziemniaki, koperek...

  • Zapiekanki to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Szybkie w przygotowaniu, tańsze niż dwudaniowy obiad, a przy okazji smaczne i sycące. Po smaczne zapiekanki warto sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy ciepła obiadokolacja staje się elementem rozgrzewającym i rozwiewającą chandrę. W dodatku o tej porze roku znajdziemy wiele sezonowych produktów, które doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie lub baza smakowitej zapiekanki. Zapiekanka dyniowa Dynia to niekwestionowana „królowa"...

  • Zapiekanka wiejska z łososiem

    ...1. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Filet z łososia pokroić w kostkę o boku 2 cm. Ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić, pokroić w plasterki. Koperek posiekać.  2. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Zdjąć z patelni. Wędzonego łososia pokroić w paseczki. Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami. Przyprawić solą i pieprzem...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Sposoby na łososia

    Jest nie tylko jedną z najsmaczniejszych ryb, ale także przysmakiem, który bez wahania możesz podać na wykwintnej kolacji albo na zwykłe śniadanie. Twoje zdrowie też podziękuje ci za łososia w diecie.

  • Zapiekanka to doskonały pomysł na obiad, zwłaszcza gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, a reszta dzieje się sama. Który z przepisów naszych użytkowników wypróbujesz jako pierwszy? Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zapiekanki. To bardzo prosty sposób na przygotowanie szybkiego obiadu ze składników które akurat mamy pod ręką. Wystarczy tylko szczypta wyobraźni, a pyszne danie przygotuje się właściwie samo. Brakuje wam pomysłu? Zawsze możecie zdać się na...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...z makaronem z dodatkiem warzyw, grzybów lub ryb: łososia, dorsza czy tuńczyka. Dobre są też zapiekanki warzywne, tarty. Możliwości jest naprawdę wiele. A w niedzielę? Siostra Anastazja(...): 1/2 kg makaronu penne 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka 1 szklanka konserwowanego groszku 4 jaja 30 dag łososia 2 cebule 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 pęczek zielonej pietruszki...

  • Jesienią ma być przede wszystkim szybko, pożywnie, ciepło i treściwie, dlatego idealnym pomysłem na obiad czy kolację będą warzywne zapiekanki. Oto kilka propozycji na jesienne dania. Fot. 123RF Zapiekanki ziemniaczane - na duży apetyt Z ziemniaków przyrządzisz pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Mają niezaprzeczalną zaletę - jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, możesz przygotować zapas nawet na kilka dni. Co ważne - potrawa nie straci walorów smakowych, wręcz przeciwnie, z...

  • Co jeść, aby zęby były mocne i białe

    ..., 5 biszkoptów i zielona herbata. Kolacja Makaron pszenny z gotowanym łososiem i pietruszkowym pesto, woda lub zapiekanka z ziemniaków z brokułami albo kalafiorem i pomidorami z tartym żółtym...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają...