• Informacje na temat:

    zapiekanka cukinia i ziemniaki

Przepisy na temat: zapiekanka cukinia i ziemniaki
  • Trzyskładnikowa letnia zapiekanka

    Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem w kuchni. Pasuje do wszystkiego: potraw wielowarzywnych, zapiekanek, zup. Można z nią robić lazanię, placki, a nawet słodkie ciasto. Delikatny smak i szybkość gotowania są niewątpliwym atutem tego warzywa. Nie zapomnijmy też o wartościach odżywczych. Cukinia zawiera bowiem: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jest w niej też sporo witamin...

  • Cukinia to jedno z moich ulubionych letnich warzyw – ma mało kalorii, dlatego świetnie sprawdza się w lekkich wakacyjnych daniach. Można przyrządzać ją na wiele sposobów – smażoną, gotowaną, pieczoną, faszerowaną, a nawet piec z niej ciasta. Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i oczywiście pyszny :)

  • Zapiekanka z pomidorami i cukinią

    Pomysł na kolację.

  • Sezon na cukinie i bakłażana trwa w najlepsze:) Korzystajmy więc póki co...dzisiaj czysta klasyka, ale smak powala, rewelacja...dlatego piszę ten przepis. Danie przygotował mój T. wczoraj na obiad. Bardzo sycąca. Polecamy:)

  • Zapiekanka z mielonym mięsem

    Składniki: 4 ziemniaki 30 dag mielonego mięsa mieszanego puszka pomidorów w zalewie średnia cukinia większy pomidor łyżka koncentratu  pomidorowego łyżka słodkiej papryki cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta cynamonu oliwa Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotuj prawie na miękko w osolonej wodzie. Gdy ostygną, obierz i pokrój w grube plastry. 2. Cebulę pokrój w drobną...

  • Danie smaczne i latwe w przygotowaniu.

  • Zapiekanka z musem, kiełbasą i jabłkami

    Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiażdż praską do ziemniaków, uważając, żeby nie było grudek.

  • ...pyszna,sycąca zapiekanka...

  • Zapiekanka à la pizza

    Składniki: 30 dag mielonego mięsa, 3-4 ziemniaki, po kilka plasterków bakłażana i cukinii, po pół czerwonej i żółtej papryki, biała część pora, mała cebula, 4 jajka, pół szklanki śmietany 18-proc., 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz. Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na cienkie plasterki. Naczynie...

  • Tradycyjny mielony z nadzieniem pieczarkowym, bardzo lubiany przez wielu smakoszy, podany z ziemniakami i marynowaną cukinią :)

Artykuły na temat: zapiekanka cukinia i ziemniaki
  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Zapraszamy na drugi odcinek kulinarnego serialu, tworzonego wspólnie z marką Ambition. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowy przepis na zapiekankę gyros. Zapiekanka gyros na INTERIA.TV. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros lub domowa mieszanka przypraw 200g makaronu 1-2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe 250g żółtego sera Pasta pomidorowa majonez   Sposób przygotowania :Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Przekładamy do miseczki i zasypujemy przyprawą...

  • Zapiekanka resztówka

    Po świętach zostały ci mięsa i wędliny albo ugotowane ziemniaki i czerstwe pieczywo? Mogą być bazą zapiekanki!

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Zapiekanki

    Zapiekanka góralska Składniki na 6 porcji: 6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków, 6 dużych pieczarek, po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 20 dag żółtego sera, po 15 dag kiełbasy i boczku, 1-2 cebule, 3 łyżki oleju, pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz, papryka w proszku. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce oleju...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Zapiekanka warzywna

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...). W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C. Zobacz także:

  • Zapiekanka to doskonały pomysł na obiad, zwłaszcza gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, a reszta dzieje się sama. Który z przepisów naszych użytkowników wypróbujesz jako pierwszy? Fot. 123RF Polacy uwielbiają zapiekanki. To bardzo prosty sposób na przygotowanie szybkiego obiadu ze składników które akurat mamy pod ręką. Wystarczy tylko szczypta wyobraźni, a pyszne danie przygotuje się właściwie samo. Brakuje wam pomysłu? Zawsze możecie zdać się na sprawdzone...

  • Zapiekanka warzywna

    Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać umyte(...) naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...