• Informacje na temat:

    zapiekane ziemniaki z maslem

Przepisy na temat: zapiekane ziemniaki z maslem
  • Omlet zapiekany z ziołami

    Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw. Na patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika (bez plastikowej rączki) rozgrzej trochę masła i oleju i wrzuć ziemniaki. Smaż do zrumienienia. Posiekaj dymkę i miętę, jajka rozbełtaj. Wymieszaj. Szparagi umyj, pozbaw je zdrewniałych końcówek, pokrój na...

  • tym razem na kapuścianą nutę :)

  • Zapiekane pyrki faszerowane szynką

    Składniki: szynka np. od Dawien Dawna firmy Gzella - 150g ziemniaki duże - 4 szt.  cebula - 1 szt. pieczarki - 6 szt. masło - 1 łyżka(...)                                                                                                                 pieprz czarny grubo zmielony do smaku Przygotowanie: 1. Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę...

  • Smaczny pomysł na "Zapiekane ziemniaki"

  • Kule z piure z ziemniaków

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotuj. Odcedź, utrzyj z serem, mlekiem i 1/4 kostki masła. Farsz przypraw solą, pieprzem i gałką.  2. Kapustę oczyść, wytnij głąb, zdejmij 12 liści. Włóż je na 2 minuty do wrzącej wody. Wyjmij, osusz. Rozłóż na nich po porcji farszu ziemniaczanego. Zwiń, formując okrągłe gołąbki. Ułóż je ciasno w garnku. Na każdym połóż po kawałeczku pozostałego masła. Kostkę...

  • alternatywa dla gotowanych ziemniaków, puree czy frytek

  • Pulpety zapiekane z warzywami i w sosie

    Sposób przygotowania 1. Mięso wyłóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę, sezam, przyprawy. Bułkę namocz w mleku, odciśnij, rozdrobnij widelcem, dodaj do mięsa. Masę wyrób ręką, utwórz kulki, usmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju. 2. Ziemniaki i marchew obierz, pokrój. Paprykę pokrój. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Warzywa włóż do naczynia żaroodpornego,przypraw solą i pieprzem...

  • Tego jeszcze nie było, pyszne ziemniaczki na obiad.

  • Sezon na młode ziemniaki

    Wybrane gatunki: 1. Irga - lekko różowe ziemniaki o jasnokremowym miąższu. Uniwersalne, świetne zarówno do pieczenia, duszenia, jak i do sałatek. Bardzo smaczne. 2. Lord - ziemniaki wyjątkowo dobre jako składnik sałatek - o zwartym, trzymającym wilgoć miąższu, który się nie rozpada w trakcie gotowania. 3. Irys - ziemniaki o białym miąższu i jasnej skórce. Ładnie wyglądają pokrojone lub...

  • ziemniaki o smaku mleka i sera!!

Artykuły na temat: zapiekane ziemniaki z maslem
  • Zapiekany łosoś z ziemniakami i szpinakiem

    Przygotowanie 1. Obierz ziemniaki, umyj je  i pokrój w łódeczki. Wrzuć do osolonego wrzątku na około 10 min. Umyj szpinak i pozostaw na sicie. Obierz ząbek...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Zapiekane ziemniaki

    Ziemniaki obrać, pokroić w krążki i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. 5 minut przed końcem smażenia dodać pokrojoną w...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Zapiekane ziemniaki z cebulą i rozmarynem

    Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i łyżeczki kminku. Odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i jeszcze ciepłe obieramy ze skórki(...) mieszając. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki przekładamy do posmarowanego tłuszczem okrągłego naczynia żaroodpornego, mocno dociskamy i zapiekamy 30 minut w 200ºC, aż danie będzie...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Dynia zapiekana z ziemniakami

    Składniki na 4 porcje: po 1 kg ziemniaków i dyni hokkaido, 75 dag boczku, 3 cukinie, 1 cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 3 dag masła, 4 dag mąki, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki musztardy, sól, pieprz, ziarna gorczycy, 10 dag tartego żółtego sera, tłuszcz do formy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry. Dynię oczyścić...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Ziemniak. Trufla północy

    W życiu może nam się znudzić wszystko, ale nigdy chleb i ziemniaki - takie powiedzenie usłyszałam niedawno. Coś w tym jest, bo mimo że ciągle szukamy egzotycznych smaków i połączeń, to jednak najbardziej lubimy rzeczy swojskie i proste. Tyle że z ziemniakami wcale tak łatwo nie jest.  Weźmy choćby nazwę: co region, to inna. Na Mazowszu jada się ziemniaki, na Podhalu - grule, na Śląsku - kartofle...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...