• Informacje na temat:

    zapiekane warzywa z tofu

Przepisy na temat: zapiekane warzywa z tofu
  • Warzywna frittata

    ...pęczek dymki, łyżkę jasnego miso, 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżki masła. Jajka miksujemy z tofu i miso tak, aby powstała w miarę jednolita masa. Kroimy warzywa: paprykę w cienkie(...)Wiele mam zmaga się z problemem, jak atrakcyjnie podsunąć dzieciom danie z warzywami. Często wymaga to sporej kreatywności. Szukając inspiracji można zajrzeć do książek, na rynku jest sporo takich...

  • Warzywna zapiekanka, idealna na wiosenny obad.

  • Tofu jako zamiennik mięsa, czasami i to jest potrzebne. Podaję tak przygotowane tofu w sałatkach oraz z warzywami z patelni.

  • Danie na wzór znanych chyba wszystkim ''''warzyw na patelnię''''. Na drugi dzień, gdy sos z pieczenia wyparował przez odgrzewanie, zrobiłam do warzyw sos czosnkowy. Polecam!

  • Sycące danie wegetariańskie. Zielono-żółte:)

  • Warzywa, tofu, sos - pyszna danie z makaronem lub ryżem

  • Smaczny pomysł na "Orientalny miks z marynowanym tofu"

  • Czy wiecie o tym, że bez użycia jajek da się zrobić coś na kształt jajecznicy, w dodatku o jajecznym smaku? Do tej mistyfikacji będzie nam potrzebna tzw. czarna sól jajeczna, czyli kala namak. Więcej o tej soli można przeczytać na blogu, a teraz zapraszam po przepis.

  • udało się - pozytywnie zaskoczyłam moich przyjaciół wegetarian ... i nie tylko :)

  • Lekkie, pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej.

Artykuły na temat: zapiekane warzywa z tofu
  • Szaszłyk z dynią i tofu

    ..., kostki tofu i cebulę. Marynatę rozsmaruj pędzelkiem po warzywach. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na papierze lub blasze wysmarowanej masłem klarowanym. Ustaw w piekarniku program opiekania(...)Przygotowanie Zacznij od przyrządzenia marynaty: wymieszaj oliwę z oliwek, olej sezamowy, sos sojowy tamari, chili, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i wędzoną paprykę. Tofu...

  • Tofu coraz częściej pojawia się w polskich sklepach oraz na naszych talerzach. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie, jednak jego nieprzeciętny wpływ na zdrowie sprawia, że może być istotnym elementem diety także dla mięsożerców. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym...

  • Czerwone dla serca

    Ich sekret to likopen, który zmniejsza ryzyko zawału i zapobiega nowotworom. Właśnie teraz czerwone warzywa i owoce są najlepsze. Zobacz, co można z nich wyczarować.

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Jarosze grillują

    Na ruszt kładziemy dziś sery i kolorowe warzywa sezonowe.

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • ​Odżywianie w chorobach onkologicznych

    ...to możliwe. Aby posiłek był jeszcze bardziej pełnowartościowy, warto podać zupę z pieczywem pełnoziarnistym i dodatkiem ugotowanego mięsa drobiowego, ryby, serkiem tofu lub jajkiem.\ Cukinia nadziewana(...) spożywczych: wartościowe białko (mięso drobiowe), warzywa i węglowodany (bułka). Bardzo ważne jest stosowanie tego typu wieloskładnikowych potraw, ponieważ uzupełni zwiększone zapotrzebowanie na...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, z pewnością ma świadomość, jak ogromne znaczenie dla naszego organizmu mają warzywa. To doskonałe źródło wielu witamin, jednak kilka niepozornych czynności może skutecznie pozbawić je wielu wartości odżywczych. Chcąc jeść zdrowo, nie możemy wykluczyć ich z diety. Świeże warzywa to podstawa do stworzenia odpowiednio zbilansowanego posiłku. Warto jednak pamiętać, że w przypadku odżywania liczy się nie tylko to, co zjadamy, ale również w jaki sposób jest to...