• Informacje na temat:

    zapiekane szparagi z parmezanem

Przepisy na temat: zapiekane szparagi z parmezanem
  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    ...parmezanem. Prostym, atrakcyjnym daniem są też szparagi zapiekane w płatkach sera. Rzymianie wykorzystują zaś ten ser do rosołu. Danie stracciatella alla romana to rosół, do którego tak, jak ciasto na lane kluski, wlewa się ubite jajka ze startym parmezanem. Taką zupę przyprawia się odrobiną soku z cytryny i natką pietruszki. Bez parmezanu nie uda się żadne risotto. To on zapewnia jego aksamitną...

  • pyszna i lekka przekąska,chrupiąca i aromatyczna i bardzo delikatna w smaku :-)

  • Szparagi na stół!

    Jeden z bardziej lubionych sezonowych smakołyków jest już dostępny. Szparagi: zielone lub białe, smakują wyśmienicie. I nie muszą być tylko podawane z wody z bułeczką na maśle. Spróbujmy zapiekanych na francuskim cieście.

  • Sezon na szparagi rozpoczęty. Proponuję dzisiaj szparagi w panierce.

  • Zapiekanka ze szparagami i chlebem

    Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc koniecznie go wykorzystaj.

  • Szparagowy sezon w pełni - dzisiaj proponuję szybką, niskokaloryczną przekąskę - zielone szparagi z parmezanem:) Pamiętajcie - 100g szparagów to tylko 18 kcal!

  • Sezon na szparagi

    Sezon na szparagi w pełni. Jeżeli zastanawiasz się jak je przyrządzić skorzystaj z naszych przepisów.

  • Jeden z pomysłów na drogocenne szparagi. Szkoda, że sezon szparagowy jest tak krótki...

  • Pyszny obiad na każdy dzień tygodnia

    ..., duś. Dodaj śmietanę.  2. Usmaż naleśniki. Nakładaj szpinak, mozzarellę i paprykę. Zawiń, pokrój, posyp parmezanem i listkami bazylii.  Pulpety tyrolskie Sposób przygotowania 1. Boczek(...) zapiekane z jajkiem Sposób przygotowania 1. Papryki umyj, osusz i przełóż do brytfanny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piecz 45 minut, aż skórka miejscami zrobi się czarna. Przykryj...

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekane szparagi w płatach lazanii"

Artykuły na temat: zapiekane szparagi z parmezanem
  • Zapiekanka z fasolką i kurczakiem

    ..., pomidorkami i pieczarkami. Posypać bułką tartą zmieszaną z parmezanem i resztą oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 15 min. Udekorować natką pietruszki.  Zobacz także:

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Wiosenny rarytas

    Sezon na szparagi właśnie trwa. Warto w pełni go wykorzystać i zaserwować te warzywa w sposób klasyczny lub bardziej wykwintny.

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Smaki letnich podróży

    ..., podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wlać gorący bulion, zamieszać raz i zostawić, aż płyn się wchłonie. Ryż może się lekko przypiec od spodu. Szafran namoczyć, wlać do ryżu. Szparagi umyć, pokroić, dodać...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF/Picsel Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Szparagi były przedstawiane w egipskich sarkofagach przed 5 tysiącami lat, a obecnie właśnie kuszą nas swoją soczystą zielenią ze straganów. Czy naprawdę są afrodyzjakiem? Czy rzeczywiście zwalczają raka? Czy warto je jeść? Starożytny afrodyzjak dzisiaj doceniany jest za zwalczanie raka.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Szparagi dawniej… Zacznijmy od historii. W medycynie ludowej i ajurwedyjskiej szparagi były uznawane za silny afrodyzjak (zobacz więcej intrygujących afrodyzjaków). Wywar ze szparagów...