• Informacje na temat:

    zapiekane buraki

Przepisy na temat: zapiekane buraki
  • Buraki zapiekane w pergaminie

    Składniki: 8 średniej wielkości buraków 20 g masła 3 łyżki gruboziarnistej soli 3 łyżki grubo zmielonego kolorowego pieprzu 1 łyżka suszonego oregano Pół pęczka koperku 400 g śmietany 1-2 łyżeczki kminku Sól, pieprz, cukier Przygotowanie:  Buraki umyć i gotować 20 minut. Przelać zimną wodą i obrać ze skórki, zanim ostygną. Buraki mieszcząc na 2arkuszach pergaminu, układać na...

  • Smaczny pomysł na "Karkówka i buraki zapiekane z bułką i parmezanem"

  • Buraki na stół!

    ...1. Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera. 2. Do duszonych mięs i kaczki pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują...

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

  • Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

    Sposób przygotowania  Buraki dokładnie myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, wcześniej skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i  przekładamy...

  • Po prostu świetne są! Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy

  • Muffinki z makaronu marchewkowego

    Zdrowe, smaczne i niezwykle inspirujące kulinarnie. To doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, osób dbających o linię oraz dla zabieganych. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski z marchewki i buraka przypominają swoim kształtem spaghetti. Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować...

  • Buraki kiszone, idealne na barszcz świąteczny.

  • Przepis na udane Święta

    .... Podstawą wszystkich zapiekanek jest sos. Zdradzamy nasz przepis na kompozycję składników, które pomogą Ci wydobyć niezapomniany smak. Zaczynamy od masła. Po rozpuszczeniu go w rondelku, dodajemy mąkę(...). Buraki zapiekamy w piekarniku, a następnie kroimy w plastry. Łososia doprawionego wcześniej solą i pieprzem podsmażamy na złoty kolor, po czym zalewamy wodą  i przez chwilę dusimy pod przykryciem...

  • Tarte buraki

Artykuły na temat: zapiekane buraki
  • Zakwas z buraków

    Ich właściwości lecznicze są udowodnione naukowo. Buraki wzmacniają naszą odporność, regulują ciśnienie i dodają nam sił. Można je gotować, zapiekać i dusić. Jednak tym razem proponujemy zakwas na bazie tego warzywa.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Kolacyjna zapiekanka warzywna

    ...1. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę tymianku pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Buraki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki.  2. Plasterki ziemniaków i buraków wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem i olejem. Posyp solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ser gruyère zetrzyj na tarce...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...

  • Ugotować buraki,pokroić w plastry.Każdy plaster buraka zawinąć w plasterek specku,obtoczyć w pokrojonych orzechach.Zapiekać przez 20 min.w piekarniku w temp.170 st.Podawać skropione sokiem z cytryny i sosem sojowym,posypać świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    Natomiast boćwina to zupełnie inne warzywo. Nazywana jest burakiem szpinakowym czy liściowym, gdyż ma jadalne wyłącznie liście i ogonki (nie korzeń). Boćwinę przyrządza się podobnie jak szpinak. Botwina to baza zupy. Tradycyjnie podaje się ją z łyżką śmietany i jajkiem na twardo. Może być zakwaszona octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami okraszonymi oliwą...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Mielone z warzywami

    ...: 1 nieduża cebula, 200 g mielonej wieprzowiny, 2 łyżki oleju, 4 łyżki gotowanego ryżu, 200 ml kwaśnej śmietany, oregano, sól, pieprz, 50 g masła. Buraki dobrze wyszorować szczoteczką, ułożyć w brytfannie(...). Nadzieniem napełnić wyżłobione buraki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Pokropić kwaśną śmietaną, zapiekać jeszcze 5 minut. Udekorować listkami świeżych ziół. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

Zdjęcia na temat: zapiekane buraki