• Informacje na temat:

    zanzibar gdzie leży położenie geograficzne

Przepisy na temat: zanzibar gdzie leży położenie geograficzne
  • zdjęcie nie wygląda może apetycznie ale ryba a zwłaszcza sos jest pyszniutki!!!!

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Mam godzinną przerwę lunch-ową. Średnio 5 razy w tygodniu zastanawiam się co by tu dzisiaj zjeść? Jak szybko znaleźć ich aktualną ofertę danie dnia?

  • Macie czasami takie dni, kiedy nic Wam się nie chce? Kiedy nie chce Wam się do tego stopnia, że nie ruszycie się, choćby ktoś Wam przystawiał do skroni broń palną...? Ja też tak miewam :) Czasami poza tym, że nic mi się nie chce, ale to wściekle i kompletnie nic - mam dziką ochotę na coś słodkiego. Tyle że trzeba to coś słodkiego zrobić (bo na sklepowe słodycze kręcę nosem), a mi się przecież nie chce, bo mam lenia giganta... Więc fajnie, żeby to coś słodkiego robiło się szybko i jak...

  • Karaś smakuje podobnie jak karp, ale ma bardziej słodkie mięsko:) Ja mojego karasia podałam na pomoście, tam gdzie został złowiony:) Ryba nad wodą smakuje stooooooooo razy lepiej:)

  • Im dłużej leży w chłodnym miejscu tym smaczniejsza

  • Pyszny, można upiec wcześniej, im dłużej leży, tym jest lepszy.

  • w mojej naturze leży chrupanie warzyw, trzeba im wiec zapewnić dobre towarzystwo

  • Szybka marynata, dzieciaki i dorośli ją uwielbiają. Wystarczy, że mięso leży w marynacie 20 min.

Artykuły na temat: zanzibar gdzie leży położenie geograficzne
  • Każdy może podróżować w czasie

    Już w najbliższy weekend zmieni się czas z zimowego na letni. To tylko jedna godzina, a przecież podróżując po świecie możemy przenieść się w przyszłość lub przeszłość nawet o kilkanaście godzin. Dowiedz się, jak przebiegają strefy czasowe, gdzie i dlaczego zmieniany jest czas oraz jaka jest różnica godzin między Polską a popularnymi miejscami podróży.

  • Stworzyłeś książkę kucharską. Zobacz gdzie jej szukać. Jeśli jesteś zalogowany znajdziesz je w sowim profilu. Jeśli jesteś niezalogowanym użytkownikiem swoje książki znajdziesz w Twoim 'tymczasowym profilu', jak tam dotrzeć? Kliknij w słowo 'Mój Profil' w prawym górnym rogu.     Książki kucharskie innych użytkowników możesz znaleźć w ich profilach, katalogu wszystkich książek kucharskich lub korzystając z wyszukiwarki. Pamiętaj, że niezależnie od tego czy jesteś zalogowany czy też nie,...

  • Z poprzednich tekstów dowiedzieliśmy się, że najczęściej pijanym piwem jest jasny lager. Piwo o dość neutralnym i jednolitym smaku, raczej mało zaskakujące i dostosowane do potrzeb przeciętnego konsumenta. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli jednak zamarzy się nam prawdziwa i odpowiedzialna piwna degustacja, a nie kolejne, banalne piątkowe wyjście na piwo, to warto poszukać ciekawszych gatunków. A tych, wbrew pozorom, nie brakuje. W Polsce działa pięć dużych grup piwowarskich, które zapełniają sklepowe...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...

  • Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie. Musisz być zalogowany. Kliknij na ‘Profil' - prawy górny róg strony. Z listy wybierz ‘Ustawienia'. Możesz edytować swoje konto - dodać krótki opis, wpisać kraj w którym mieszkach, miasto oraz podać link do swojego bloga oraz dodać avatar.     W ustawieniach możesz zmienić swoje hasło do profilu. Wystarczy podać starego hasło oraz nowe, kliknąć na ‘Zapisz'.   Możesz zmienić ustawienia powiadomień. Wybierz te, o których chcesz być informowany na maila...

  • Maltodekstryna, chlorek wapnia, guma ksantanowa czy też alginian sodu. Brzmi niezbyt apetycznie? Tymczasem z ich pomocą kucharzom udaje się tworzyć dania, które zaskakują, uwodzą i zapierają dech w piersiach. Fot. 123RF W przypadku kuchni molekularnej trudno stwierdzić jednoznacznie, w którym momencie kończy się nauka, a zaczyna stuprocentowa sztuka kulinarna ze sporą domieszką alchemii i dobrej zabawy. Kucharze, gotujący zgodnie z tym trendem, już od wielu lat stawiają na głowie wszystko to,...

  • Sprawdź poniżej. Musisz być zalogowany do serwisu. Kliknij na ‘Profil' - prawy górny róg strony. Wejdź w zakładkę ostatnio ocenione- zobaczysz przepisy, które oceniłeś oraz zobaczysz kto ocenił Twoje przepisy.       >> Więcej pytań?

  • W Karkowskim Biegu Kelnerów (wydarzenie poprzedzające branżowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA), który odbył się 12.11.2011 r. w Krakowie zwyciężył Krzysztof Mirek. Dzięki niemu restauracja Balaton otrzymała certyfikat potwierdzający najszybszą i najsprawniejszą obsługę w mieście.   Na drugim miejscu znalazła się Adrianna Gajek z Zajazdu Hetman w Kroczycach, trzecie miejsce wywalczyła Weronika Ostwald z Karcmy u Borzanka W Nowym Targu. Miano najsympatyczniejszej kelnerki...

  • Wiele osób myśląc „streetfood” ma przed oczami niezdrowe, masowo przyrządzane jedzenie w sieciowych lokalach typu fastfood. Na szczęście nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Czym naprawdę jest streetfood i dlaczego jest tak popularny? W Polsce dopiero od niedawna jedzenie uliczne przeżywa swój renesans. Coraz więcej osób chwali sobie tego typu posiłki. Dlaczego? To świetny sposób, by spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi, podzielić się nowymi doświadczeniami i jednocześnie nie stracić...

  • Biznes lunch to spotkanie w restauracji, na którym załatwiamy interesy. By wszystko poszło po naszej myśli musimy poznać etykietę takiego spotkania. Jak się zachować? Fot. 123RF/Picsel Biznes lunch to okazja do zacieśnienia relacji z naszym partnerem i pozostawienia po sobie jak najlepszego wrażenia. Po pierwsze pamiętajmy, że idziemy na lunch. Jest to posiłek spożywany między 12 a 14, który ma ożywić, odświeżyć i dodać sił. Unikamy potraw ciężkich i tuczących - nie możemy doprowadzić do...