• Informacje na temat:

    zamrozić dynię

Przepisy na temat: zamrozić dynię
Artykuły na temat: zamrozić dynię
  • Ekspert radzi: Dynia

    ...do słoików i pasteryzuję. Można go również zamrozić. Zamrażanie Pokrojoną w kostkę dynię blanszuję minutę, uważając, by zbytnio nie zmiękła, bo straci smak. Następnie ją osączam, studzę, przekładam(...)Dzielenie Duży nóż wbijam do oporu w dynię. Uderzając w uchwyt i popychając ostrze, dzielę ją na pół. Następnie każdą połówkę przekrawam na ósemki. W ten sposób można podzielić zarówno większe, jak...

  • Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić. Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie dostępny chleb i bułki...

  • Pierwsza zupka krok po kroku

    ...dodatkowe składniki. • Na początek wybierz nowe warzywa (np. ziemniak, dynię, kalafior, brokuły). Każdy nieznany produkt podawaj w odstępach 3-5 dni (a potem zmieniaj na kolejny). Jeśli w tym(...) w lodówce (nie dłużej niż przez około 48 godzin). Możesz też podzielić danie na małe porcje, włożyć do słoiczków albo plastikowych pudełek do przechowywania żywności i zamrozić (wtedy danie zachowa...

  • Halloween to święto, które coraz mocniej zakorzenia się na naszym gruncie. Możemy się na to godzić lub nie, ale coraz więcej osób ulega modzie na przyozdabianie swego domu wydrążonymi dyniami. Cóż, pewnych zjawisk nie da się zatrzymać i nie nasza to rola. Skorzystaliśmy jednak z nadarzającej się okazji, by przedstawić krótki przewodnik po kulinarnym królestwie dyni. Bo o tym, że 31 października to Halloween, wie już chyba każdy, ale czy każdy wie co z dyni zrobić? Po lekturze naszej książki...

  • Wszystko o warzywach

    Wiosną jedzmy świeży szczaw, rabarbar, bób, botwinkę, rzeżuchę i szczypiorek. Latem - pomidory, paprykę, brokuły i kalafior. Jesienią - cukinię, dynię, bakłażany i kabaczki. Zimą - kapustę kiszoną, marchew, ziemniaki, buraki, seler korzeniowy, por i warzywa mrożone. Surowe są najzdrowsze Najwięcej cennych witamin mają oczywiście warzywa surowe i ze skórką. Niektóre jednak wymagają "obróbki...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię skrapiamy cytryną...

  • Robiąc porządki na półce z prasą odnalazłam stary numer"zdrowa żywność zdrowy styl życia". Jest to kwartalnik, kiedyś namiętnie czytałam, teraz już dawno...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten...

  • Wlasnie skonczylam obrobke darowizny od kolezanki z jej dzialki. Dostalam reklamowke swiezych zielonych listkow, selera, pieruszki i koperku. To wszystko...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...