• Informacje na temat:

    zalewa do śledzi surowych

Przepisy na temat: zalewa do śledzi surowych
Artykuły na temat: zalewa do śledzi surowych
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Karnawał nieubłaganie dobiega końca. Wtorek przed Środą Popielcową to czas ostatnich bali i hucznych imprez, w czasie których tradycyjnie serwuje się przekąski ze śledzi. Mamy dla was kilka przepisów, którymi zachwycicie gości. Fot. 123RF/Picsel Ostatki, śledzik, mięsopust lub kozelek. Wiele nazw - to samo znaczne. W ten sposób nazywamy ostatnie dni karnawałowych szaleństw, poprzedzające okres Wielkiego Postu. To także fantastyczna okazja do zjedzenia czegoś naprawdę smacznego. Dlaczego w...

  • Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle? Ciasto250 g mąki220 g brązowego cukru225 g roztopionego masła1 łyżeczka wanilii2 łyżki mleka1 łyżeczka soli2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej 2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych) Z czekoladowymi markizami4 czekoladowe markizypatyczki do lizakówkolorowa posypka do dekoracji Z masłem orzechowymfolia aluminiowa3 łyżki masła orzechowego3 ciastka zbożowe Z pistacjamisolone...

  • Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną. Ciasto surowe2 szklanki mąki (ok. 250 g)1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)225 g lekko rozpuszczonego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soli Różowe monoporcje45 g białej czekolady45 g suszonej żurawiny Różowa polewa lustrzana10 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)150 g malin75 ml wody100 g cukru100 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g...

  • Poznaj przepis na słodkości bez pieczenia według Gosi. Pszenne kulki z różą110 g mąki pszennej50 g masła40 g cukru muscovado1 kieliszek różanej nalewki1 łyżka konfitury z róży100 g rodzynek w czekoladzie 50 g białej czekolady200 g płatków migdałowych100 g migdałów blanszowanych Arachidowe roladki200 g mąki arachidowej50 g masła50 g rozpuszczonej, białej czekolady 1 kieliszek nalewki orientalnej (rodzynki, cynamon, figi, daktyle)200 g ciemnego tynku (ciasto czekoladowe zmieszane z alkoholem i...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

  • Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz. Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com   Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni...

  • Tysiące Polaków korzystają z ich przepisów. Projekt kotlet.tv Pauliny i Michała Stępniów, który realizują łącząc pasję z pracą, stał się jednym z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce. Już 5 listopada na rynku pojawi się ich książka „Mała wielka uczta", będąca zbiorem praktycznych przepisów na dania, które cieszą się dużym powodzeniem. Paulina - rudowłosa, wiecznie uśmiechniętą, pełna energii kobieta, która odnajduje się w przygotowywaniu słodkości. Michał - wysoki, zdecydowany...

  • Tym razem uczestnicy staną przed trudnym zadaniem. Będą musieli przygotować surowe ciasto, które ma nadawać się do spożycia oraz pudding z przyrządzonym własnoręcznie serem ricotta. Pierwszy odcinek nowej serii jednego z najsłodszych programów TVP za nami. Zadania jakie postawili w nim przed kucharzami jurorzy nie były łatwe. W konkurencji technicznej amatorzy cukiernictwa piekli babę drożdżową, która miała pokazać czy uczestnicy potrafią obchodzić się z tak wymagającym ciastem. Jak się...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...