• Informacje na temat:

    zalewa do mięsa na grilla

Przepisy na temat: zalewa do mięsa na grilla
  • Przepis na sałatkę do mięs z rusztu

    Gorące, wręcz ogniste klimaty to kwintesencja dobrego grilla. Soczyste kiełbaski, chrupiące szaszłyki czy aromatyczna karkówka niezmiennie zachwycają i królują na każdym stole podczas letniego garden party. Kulinarnym dopełnieniem klasyków z grilla mogą być oryginalne dodatki, na przykład sałatka inspirowana słoneczną kuchnią Meksyku.

  • Prosta w przygotowaniu zalewa, która nadaje ogórkom orientalny smak.

  • Porchetta, czyli wieprzowa rolada z rodzynkami i skórką z cytryny w ziołach

    ..."Nadziewa się to ziołami, przyprawami, zalewa czerwonym winem i piecze do chrupkości skórki" - tak o swego rodzaju roladzie z boczku mówi PAP Life Jakub Steuermark. Znany kucharz zdradza swój przepis na porchettę, która świetnie nada się na grilla.

  • Każdy z nas rozpoczął sezon grillowy, więc czas na dodatki do mięsa.

  • Filet z kurczaka w glazurze

    Polecamy przepis na pysznego kurczaka w glazurze z grilla.

  • Moje ulubione sosy do grillowanego mięsa :)

  • Kuchnia turecka

    Tureckie dania składają się przede wszystkim z mięsa i świeżych warzyw, takich jak bakłażan (patlcan), ogórek (salatlk), dynia (kabak), papryka (biber) i wreszcie pomidor (domates), ziemniak (patates) oraz cebula (soan). Ponieważ Koran zabrania jedzenia wieprzowiny, jako mięsa ze zwierzęcia nieczystego, dania mięsne ograniczają się do jagnięciny (kuzu) i wołowiny (sr), które prawie zawsze są...

  • Dla tych co lubią wbijać zęby...

  • Zapachy kuchni koreańskiej wciąż drażnią naszych sąsiadów. Po przepysznej i dobrej na chłód kimchi jjigae (zupie na bazie kimchi), dziś przepis na dip, z którym podaliśmy bulgogi – bardzo popularne w Korei danie z mięsa, koreańskie BBQ. Bez pasty ssamjang trudno wyobrazić sobie posiłek przy koreańskim stole. Pasta jest używana, jako dip do mięs i warzyw, a jej przygotowanie jest bardzo proste, pod warunkiem, że mamy potrzebne składniki pod ręką. Przygotujecie ją szybciej niż zajmie wam...

  • Sos do mięsa i sałatek

Artykuły na temat: zalewa do mięsa na grilla
  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Poznaj 50 najsmaczniejszych przepisów na grilla. Pobierz darmową książkę i zostań mistrzem grillowania. Grill to przede wszystkim doskonała okazja do spotkań w gronie najbliższych. A jedzenie? Jedzenie jest tu tylko dodatkiem. Ważnym, choć nie najważniejszym. By oczarować naszych gości, dać pretekst do rozmów i podarować kilka chwil kulinarnych uniesień, przedstawiamy 50 najlepszych przepisów na dania z grilla.     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy...

  • Czas na piknik!

    Wybierz dobry opał Może być węgiel drzewny lub drewno, ale nie iglaste, bo zawiera żywicę, która pod wpływem temperatury może być toksyczna.  Unikaj też niskiej jakości brykietu Do rozpalenia grilla nie używaj podpałki ani ropy. Piecz na aluminiowych tackach lub grilluj w folii (błyszczącą stroną do środka). Tłuszcz, który kapie z mięsa i spada na rozżarzone węgle, może być rakotwórczy...

  • Planując grilla, zadbajcie o to, aby na stole oprócz kiełbasy oraz karkówki pojawiły się również lekkie i smaczne sałatki. Będą świetną przeciwwagą dla mięs z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek z grilla, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie sałatki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Bezsenna kraina

    ...kilka tygodni wcale nie zachodzi. O 23 zalewa pomarańczowym światłem drewnianą willę zbudowaną nad przepiękną zatoką. To typowa "hytta", czyli dom letniskowy w Ballstad na położonej w środku archipelagu(...) i krewetki prosto z grilla. Rozmawiamy o pomysłach na kolejne dni. Co wybrać? Surfing, kajaki, rowery, wspinaczkę? Nurkowanie. - A może chcesz najpierw poznać prawdziwego wikinga? - pyta Daniel. Oglądamy...

  • Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w...

  • Szybki kurs jedzenia kuskusu

    ...wpływem wody i tradycyjnie gotuje się go na parze ponad gotującym się mięsem i warzywami. W polskiej kuchni najczęściej zalewa się go wrzątkiem i odczekuje kilka minut, aż napęcznieje. Znacznie lepiej smakuje, jeśli zamiast wodą zalejemy go wrzącym bulionem lub mlekiem (zawsze zalewamy powyżej poziomu kaszy), a potem dodamy łyżkę masła lub oliwy. Dobrze przyrządzony kuskus powinien być sypki...

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • Obiad dla niecierpliwych

    Kuskus z sosem pomidorowym Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy kuskus, puszka pomidorów bez skórki, 40 dag mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki, 2 łyżeczki vegety, zielona lub żółta papryka, zioła prowansalskie, olej do smażenia, sól, pieprz. Cebule obierz z łupin i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...