• Informacje na temat:

    zakwas wg

Przepisy na temat: zakwas wg
  • Żurek na zakwasie

    Sposób przygotowania 1. Zakwas: mąkę wymieszaj w glinianym albo szklanym naczyniu z otrębami oraz łupinami cebuli. Dodaj obrane ząbki czosnku i przyprawy. Naczynie przykryj i odstaw na 4 dni. Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Wtedy przecedź go, zlej do butelki i przechowuj w lodówce.  2. Wywar na żurek: warzywa z włoszczyzny dokładnie oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Zalej 5-6 szkl...

  • Idealny na świąteczny barszcz z uszkami.

  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    Jeśli chcielibyśmy regularnie piec chleb, warto abyśmy mieli w swojej kuchni zakwas chlebowy. Dzięki niemu chleb będzie miał bardziej indywidualny charakter i będzie zdrowszy. Swoją recepturą na zakwas podzielił gwiazdor kuchni skandynawskiej, Claus Meyer.

  • Czerwony barszcz ulubiona zupa wielu z nas. Moja na pewno. Ale najlepiej smakuje barszczyk na domowym zakwasie - nie zawiera chemii, konserwantów i nadaje zupie właściwy, niepowtarzalny smak. A zrobić sobie samemu zakwas to żaden problem. Ja robię go wg przepisu pana Jacka Kuronia.

  • Przygotowanie i pielęgnacja zakwasu chlebowego

    Przygotowanie zakwasu jest proste – należy po prostu zmieszać w misce mąkę z wodą i zostawić naczynie na kilka dni na kuchennym blacie, pamiętając o regularnym mieszaniu. Drożdże już tam są, podobnie jak bakterie kwasu mlekowego i wiele innych drobnoustrojów; trzeba tylko poczekać, aż się zaktywizują. Cała praca polega na wypracowaniu energii zakwasu, a następnie na utrzymywaniu go przy życiu...

  • na żurek i do pieczenia chleba

  • Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

    Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Zakwas należy przygotować na minimum 5 dni przed gotowaniem barszczu.

  • Barszcz czerwony na zakwasie

    Składniki: 1 l zakwasu z buraków 5 buraków, obranych włoszczyzna 50 g suszonych grzybów 3-4 suszone śliwki sól, czarny pieprz do smaku kasza manna ugotowana na gęsto Zakwas(...) przegotowanej wody Przygotowanie: 1. Na zakwas buraki pokrój w plastry. Włóż do kamionkowego lub ceramicznego garnka. Dodaj przyprawy. W 2 litrach wody rozpuść sól, następnie zalej buraki. Garnek...

  • Wysmakowany żurek na białej kiełbasie, bardzo sycący, wspaniały na zimne dni...wybornie rozgrzewa. Polecam. Cezar

Artykuły na temat: zakwas wg
  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie - przekonuje Marek Zaremba. Autor książki o Hashimoto proponuje zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków albo kapusty, który naturalnie wzmocni krew.

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Jak wyhodować zakwas

    Garść mąki (ok 10 dag), mieszamy z letnią wodą (ok. 38°C) np. w słoju, aby powstała gęsta masa jak na racuchy. Stawiamy w cieple (w temp. 25°C, np. w pobliżu grzejnika). Codziennie przez 5 dni dodajemy do masy garść mąki i trochę wody, do uzyskania wyjściowej „racuchowej” konsystencji. Co 12 godz. masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Piątego dnia zakwasu używamy do upieczenia pierwszego...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Nie chcesz chorować? Zakwaś żołądek

    .... Owszem, pieczenie minie (pH żołądka zmniejszysz do pH 6-7, a powinno być pH 1-2,5), ale przyczyny nie usuniesz. Trzeba zakwasić żołądek. Tylko wtedy zwieracz, który izoluje przełyk od żołądka, będzie zaciśnięty i uniemożliwi wydostanie się kwaśnej zawartości  poza jego obręb. Więcej kwasu! Ogólnie rzecz ujmując, żołądek zakwasza pożywienie gorzkie, kwaśne i słone. Przed jedzeniem lub w trakcie...

  • W „Bake Off – Ale Ciacho!” emocje zaczynają sięgać zenitu. Już dzisiaj rozegra się zacięta walka o udział w finałowym odcinku. Kto wyjdzie z tego starcia obronną ręką? Fot. materiały partnera W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu zmierzyli się z dwoma, bardzo podchwytliwymi przepisami. Pierwszy z nich zaprezentował Krzysztof Ilnicki. Był to tort, który piecze się bez dodatku mąki, śmietanki czy też masła. Pomyślicie, że to wypiek niemożliwy. W podobny sposób zareagowali zawodnicy „Bake Off...

  • Barszcz biały z kiełbasą i jajkami

    Przygotowanie: Do wywaru mięsnego włóż wędzone żeberka i gotuj godzinę. Następnie dodaj zakwas, ząbki czosnku i gotuj jeszcze 30 minut. Wlej do śmietanki...

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Cała prawda o zakwasach

    .... Niestety radość trawa jedynie 12 godzin, ponieważ następnego dnia po wstaniu z łóżka odkrywasz, że ledwo chodzisz, masz zakwasy, czyli profesjonalnie mówiąc potreningowy ból mięśni. Jesteś taka obolała, że najprostsze czynności sprawiają ból. Boli cię każdy mięsień, nawet tam, gdzie nawet nie spodziewałaś się, że mięśnie istnieją. No cóż, zdarza się to nawet najlepszym sportowcom. Czym są zakwasy...

  • Najnowszy numer magazynu PYSZNE to prawdziwa laurka na cześć wiosny. Na tapetę wzięliśmy szparagi - białe i zielone - i odkryliśmy wszystkie ich tajemnice. Wiemy, jak je przyrządzać i jakie cuda można z nich przygotować, więc zapraszamy do lektury wszystkich tych, którzy do tej pory podawali je tylko z bułką tartą przesmażoną na maśle. Nieśmiało przygotowujemy się też do grilla. Wiosenna pogoda rozkręca się w tym roku powoli, ale my się tym nie zrażamy i - jak na majówkowy numer przystało -...

Wideo na temat: zakwas wg
  • Jak zrobić zakwas na żurek?

    Piotr Ogiński, autor vloga „Kocham Gotować", pokazał jak samodzielnie zrobić idealny zakwas na jedną z ulubionych zup Polaków, czyli tradycyjny żurek.

  • Przepis na świąteczny zakwas buraczany

    Łukasz Konik postanowił zaprezentować widzom "Pytania na śniadanie" proste i szybkie receptury na dwie ulubione świąteczne zupy Polaków - grzybową oraz barszcz wigilijny. Dzięki prostym radom, każda gospodyni poradzi sobie z tymi podstawowymi wigilijnymi potrawami.

  • Jak przygotować zakwas na żur i barszcz?

    Co podać do wielkanocnego obiadu - żur czy barszcz biały? Dla niezdecydowanych Jan Kuroń zdradził sekret smaku tych tradycyjnych zup. Kucharz pokazał również jak przygotować idealne zakwasy - żytni oraz pszenny. (Źródło: TVP/x-news)