• Informacje na temat:

    zagęszczanie jabłek

Przepisy na temat: zagęszczanie jabłek
  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    ...sposoby! Skórki i ogryzki jabłek mają dużo pektyn Zawiń je w gazę i włóż do garnka, w którym smażysz dżem. Gdy będzie gotowy, wyjmij węzełek. Skórki i ogryzki z 3-4 jabłek wystarczą do(...) wystarczy pół szklanki płynu). Uwaga! Jeszcze więcej pektyn ma pigwa, więc jeśli ją masz, możesz użyć jej tak samo jak jabłek. Sok z cytryny pozwala szybciej zagęścić dżem W kwaśnym środowisku...

  • Pyszny kompot, świetnie pasujący do obiadów.

  • Chrupiące roladki

    Roladki w pysznym sosie.

  • Zawsze wydawało mi się,że robienie przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:)

  • Jabłka z rodzinnego ogrodu. Jeszcze "poniemieckie". Nie znam nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękuję siostrze za dostawę ( Łukasz).

  • Przepyszna nalewka do spożycia w spólnym gronie znajomych , rodziny na wszelkie okazje i święta a najlepsza na święta Bożego Narodzenia.

  • Bardzo pyszny i zdrowy dodatek do naleśników.

  • Gdy opadają jabłka zastanawiamy się co z nich robić. Dzisiaj proponuję mus z tych jabłek. Taki tradycyjny bez dodatków. Gęsty i pachnący.

  • Mus robię co roku z papierówek tzw. spadów, są słodziutkie i idealnie nadają się na mus, który wykorzystuję do ciast, naleśników, kanapek, deserów itp.

  • Według przepisu babci. Przepis na 5 słoików litrowych.

Artykuły na temat: zagęszczanie jabłek
  • Odchudzamy naszą kuchnię

    ​ Czujesz, że powinnaś stracić kilka kilogramów, przede wszystkim dla zdrowia, ale liczenie kalorii to nie dla ciebie? Nie chcesz też rezygnować z tradycyjnych domowych obiadów? Wcale nie musisz, możesz po prostu odchudzić domowe przepisy.

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    Z podeschniętego, a nawet całkiem suchego chleba można przygotować oryginalne, smaczne potrawy i zaoszczędzić sporo pieniędzy.

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • Miażdżyca nie popsuje nam lata

    Ma ją tak wiele osób, że zaczynamy myśleć, iż w pewnym wieku jest to normalna przypadłość układu krążenia – i trochę ją lekceważymy. A nie powinnyśmy! Bo choć miażdżyca nie boli, może mieć groźne konsekwencje. Łatwo o to zwłaszcza teraz.

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...

  • Schudniesz pięć kilogramów w dwa tygodnie

    Wybierz dietę, która najbardziej ci odpowiada. Efekty będą błyskawiczne. Ale by je utrzymać, po zakończeniu diety jedz z umiarem i żyj aktywnie.

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Słodkie knedle z owocami

    Wzbogaćmy przepisy na knedle. Tradycyjne, ze śliwkami, posypmy makiem, nadziewane morelami podajmy z bitą śmietaną, a jabłkowe polejmy sosem malinowym

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...