• Informacje na temat:

    zacierki w zupie

Przepisy na temat: zacierki w zupie
  • Zupa migdałowa - Katarzyna

    ...garśc migdałów(bez skórki), mleko - ok.1 litr, przyprawy (na oko tak mówi babcia gdy pytam o proporcje), wanilia, cynamon, małe kluseczki,zacierki,gwiazdeczki-obecnie kupne,kiedyś ręcznie robione)lub jak kto woli ryż.

  • Dodatek, który świetnie pasuje do zupy fasolowej, grochowej lub do zwykłej pomidorowej zamiast tradycyjnego makaronu.

  • ...ziarenek ziela angielskiego, - majeranek, - sól, pieprz, Na zacierki: - 2 jajka, - 20 dag mąki, - sól, - mąka do oprószenia stolnicy Przygotowanie: Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w kostkę(...) kolejne 8-10 minut. Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieć twarde ciasto. Odrywaj z ciasta niewielkie kawałeczki i palcami formuj podłużne kluseczki. Rozsyp zacierki na oprószonej mąką desce, żeby się...

  • Drobne, pyszne kluseczki, nadające się do "eintopf'ów", do drugich dań, nawet same, z dowolnym sosem. Przyrządzone z tartych ziemniaków mają inny, moim zdaniem do ciężkich sosów, lepszy smak.

  • Zupa gulaszowa - Maciej Kuroń

    Z mięsa mieszanego.

  • Przepyszna zupa gulaszowa z zacierki, jak u babci. Połączenie gęstej pożywnej zupy i cudnych kluseczek.

  • Sprawdzone sposoby na udaną grzybową

    ...cebulę. Czym zastąpić marchewkę w zupie grzybowej? Zamiast marchewki, do wywaru możemy dodać 10 dag namoczonych suszonych śliwek. Zupa zyska mocny charakterystyczny smak. Jakie dodatki do zupy(...)? Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jeśli są mrożone, przed wrzuceniem do zupy trzeba je rozmrozić i namoczyć, tak samo jak świeże grzyby. Jakie dodatki do zupy grzybowej? Makaron, zacierki...

  • Wypróbowany przepis na "Zupa z zacierkami"

  • Sycące zupy na jesień

    ...przygotowane ugotowane i zamrożone porcje mięsa i wrzucić je prosto do zupy, gotując potem jeszcze kilka chwil. 4. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, możesz dodać do niej ugotowaną kaszę perłową, zacierki...

  • Zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym, tajską pastą curry i jakże swojską zacierką. To bardzo fajny pomysł na pierwsze danie, lunch albo kolację po długim spacerze w mrozie i śniegu po kostki.

Artykuły na temat: zacierki w zupie
  • Śniadaniowa zupa dyniowa na słodko z zacierkami

    Najpierw zrób zacierki. Wsyp mąkę do dużej miski i zagnieć z jajkiem oraz łyżką wody, aż uzyskasz kulę ciasta. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść, dodaj jeszcze jedną łyżkę wody. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Jest gotowe, kiedy przestaje się lepić i łatwo odchodzi od rąk. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki. Formuj zacierki, odrywając kawałki ciasta i rolując je w palcach w malutkie...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Kiedy ja byłam w twoim wieku

    ..., czy chodziliśmy do szkoły, czy nie, wszyscy wstawaliśmy o świcie, mama przygotowywała śniadanie (zawsze żur albo zacierki), zjadaliśmy je i każdy biegł do swoich wyznaczonych przez rodziców obowiązków...

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

  • Tak, zrobiłam zupę dyniową i nawet zacierki mi wyszły, tyle, że ta dynia wyglądała lepiej niż smakowała. Dziś kupuję następną i ...już nie mam zamiaru...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Węgierskie inspiracje

    ...zacierki. Przygotowuje się je z mąki, jajka i wody, ciasto o konsystencji jak na pierogi (wtedy odrywany małe kawałki i wrzucamy do gotującego się gulaszu). Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    ..., włoszczyzna, tymianek. Na zacierki: 10 dag mąki, jajko, sól. Mięso umyj i pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wrzuć na gorący tłuszcz mięso. Smaż krótko, 1-2 minuty(...) smaku solą, pieprzem, a także słodką i ostrą papryką. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 min. W tym czasie przygotuj zacierki: jajko umyj i rozbij. Następnie mąkę zagnieć...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...