• Informacje na temat:

    za długo gotowane jajka

Przepisy na temat: za długo gotowane jajka
  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Wyśmienite ciasta Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki. Kolorowa(...) pudrem. Chcesz, by były kolorowe? Dodaj barwniki spożywcze. Jakie jajka? Jaja do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Wyrabianie...

  • mieszanka przypraw dodawana do wielu potraw krajach arabskich. Świetna jako marynata do mięs czy też ryb, można nią także posypać gotowane/ pieczone warzywa itd można ją dodawać dosłownie do wszystkiego ;)

  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    ...najczęściej wykorzystywanych w kuchni produktów (warzywa, mięso, jajka, ryby), choć w rezultacie smakują i wyglądają one nieco inaczej, niż moglibyśmy się spodziewać. Jak dokładnie przebiega gotowanie sous(...) najczęściej potrawy mięsne, ryby i owoce morza. Istotne jest, by nie podtrzymywać płomienia zbyt długo i po upływie niecałej minuty ugasić go, zakrywając patelnię pokrywką. Déglaçage Proces o niezwykle...

  • Po Wielkanocy zawsze zostaje sporo gotowanych jajek. Ten przepis to idealny sposób na przerobienie ich na proste, pyszne danie. Oprócz jajek, w przepisie znajduje się m.in. czerstwe pieczywo namoczone w mleku, którego również zawsze jest w nadmiarze po świętach. Jajecznik w smaku przypomina kotlety jajeczne – jest delikatny, puszysty, doskonały na ciepło lub zimno, z sosem majonezowym, chrzanowym albo bez dodatków.

  • Na świeta nie może go zabraknąć w naszym domu. Jest pyszny, mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Warto poświęcić trochę czasu by przygotować tak smaczne danie.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...z Grecji raczyłam wszystkich gołąbkami w liściach winogron, po warsztatach z sushi serwowałam znajomym przysmaki kuchni azjatyckiej. Niedługo jadę w podróż życia, do mekki arcydzieł kulinarnych(...) praktyki po studiach pedagogicznych. Dziś na razie skupiłam się na wychowywaniu dzieci, ale niedługo czeka mnie powrót do pracy. Kto wie, może wreszcie spełni się moje marzenie i trafię do...

  • Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

  • Jak gotuje Murakami?

    ...nazwa dania (bang bang ji) oznacza kurczaka w słupkach, bo na takie rwie się ugotowane mięso; japońska wersja jest mniej pikantna, ale jeżeli ktoś lubi to może dodać chilli do sosu. Składniki na(...) tanio. Tak mi smakuje, że zamawiam drugą porcję. Dzięki temu pierwszy raz od dawna jestem najedzony i wpadam w błogi nastrój." "Chłopak opowiadał tak kamieniowi dość długo o związkach z kobietami...

  • Wypróbowany przepis na "Gotowane miniserniczki"

Artykuły na temat: za długo gotowane jajka
  • Pilnuj czasu jajek

    Sprawdź, ile dokładnie powinno gotować się jajka, by były smaczne i dobrze wyglądały.

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • Idealne jajko na twardo

    ... Masz wątpliwości, czy jajko jest świeże? Wsyp do szklanki z wodą 2 łyżeczki soli i włóż do roztworu surowe jajko. Jeśli jest świeże, nie tonie. Żółtko po ugotowaniu zsiniało? Za długo było gotowane. Wystarczy 8-10 minut od momentu, kiedy woda zaczęła wrzeć. Aby jajko nie pękło, przed gotowaniem nakłuj igłą jego czubek. Jak gotować jajko, by przy obieraniu skorupka nie rozpadła się na...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • 4 triki na... gotowanie jajek

    ...się rozpływa? Dodaj do wody około 1/2 łyżeczki soli - zapobiegnie rozpływaniu się białka. Kilka kropli octu dodanych do wody poprawi smak jajka w koszulce. 4. Żółtko jajka na twardo jest jakby zasinione?  Za długo gotowałaś jajko. Wystarczy 8-10 minut od chwili zagotowania wody.

  • Wielki Piątek to dzień kiedy zaczynamy gotować oraz piec. Wtedy właśnie powinno przygotowywać się wszystkie przysmaki na wielkanocny stół. Wśród nich nie może zabraknąć bogato zdobionych jaj, które poświęcimy w kościele w Wielką Sobotę. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Symbolika Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Już od najdawniejszych czasów czczono je wierząc, że posiada wiele właściwości dobroczynnych i życiodajnych. W starożytnym Egipcie było symbolem boga Ptaha - boskiego...

  • Jajka: jak naprawdę wpływają na nasze zdrowie ?

    ....  Długo gotowane jajka są ciężkostrawne Prawda: Osoby o wrażliwym żołądku powinny unikać jedzenia jajek na twardo, zwłaszcza zbyt długo gotowanych.  Wówczas wytwarzają się  w nich związki siarki(...) tygodniowo. Wlicza się  w to oczywiście produkty jajeczne, jak ciasta, naleśniki, makaron.  Jajka w diecie wzmacniają kości i zęby Prawda: Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, wapnia i wit...

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Co się kryje w jajkach?

    PRAWDA. Mogą zastąpić mięso na obiad. Jajko zawiera najwyższej jakości białko. Posiada wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Gotowane długo, 8-10 minut(...) jajka zawiera sporo cholesterolu, ale jest to tzw. dobry cholesterol. Jego tłuszcze to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Cholesterol z jajka nie zatyka żył, tętnic, nie zwiększa ryzyka miażdżycy...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...