• Informacje na temat:

    z syropem klonowym

Przepisy na temat: z syropem klonowym
Artykuły na temat: z syropem klonowym
  • Antybakteryjny syrop klonowy

    Ratunek przed groźnymi bakteriami prosto z kanadyjskich lasów? Naukowcy z McGill University w Montrealu zaprezentowali podczas zjazdu American Chemical Society w San Francisco wyniki badań, które wskazują, że wyciąg z syropu klonowego może bardzo zwiększać skuteczność działania antybiotyków. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że rosnąca odporność niektórych szczepów bakterii na dotychczas stosowane antybiotyki może doprowadzić do 2050 roku do śmierci nawet 300 milionów osób. Badania...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Wieniec z syropem wiśniowym

    .... Ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę. Krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt (40×30 cm) o grubości 1/2 cm. Cały płat ciasta posmaruj syropem klonowym i posyp sproszkowanym cynamonem. Następnie(...) czasu przełóż ciasto  na blachę wyściełaną papierem  do pieczenia. Piecz w 190°C  do pół godziny. Polej syropem z wiśniami.

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Kanada: W kraju klonowego liścia

    ..., opisywane w powieściach Lucy Maud Montgomery. Miałam wrażenie, jakby czas się tam zatrzymał. Poza syropem klonowym niewiele słyszałam o kanadyjskiej kuchni. Poproszę o wtajemniczenie. - Kanada(...) słodkości polecam Beaver Tail, czyli w dosłownym tłumaczeniu "ogon bobra". To głęboko smażone ciasto w kształcie ogona bobra, podawane z Nutellą czy syropem klonowym. Czy po czterech latach w Kanadzie...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Kurczak w syropie klonowym

    Z octem balsamicznym i tymiankiem.

  • Syrop klonowy. Jakie są jego wartości odżywcze? Czy powinniśmy stosować go jako zamiennik cukru? W jaki sposób wykorzystamy go w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Na amerykańskim stole gości niemal codziennie, zwłaszcza w porze śniadania. Nas niestety wciąż odstrasza jego cena. Warto jednak zainwestować w syrop klonowy, gdyż jest to substancja słodząca, która zawiera szereg cennych dla organizmu minerałów. W przeciwieństwie do cukru nie zapycha nas bezwartościowymi kaloriami. Sok klonowy pozyskiwany...

  • Syrop z miodem: oto lek na... prawie całe zło

    Domowej roboty mikstury, wbrew pozorom, świetnie sprawdzają się nie tylko przy przeziębieniu!

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

Wideo na temat: z syropem klonowym
  • Kurczak w syropie klonowym

    Z chrupiącą skórką.

  • Luizjańska zupa, skrzydełka BBQ. Ameryka od kuchni

    Michał Molenda przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania typowo amerykańskie. Czy to prawda, że szef kuchni zna ulubione potrawy Hillary Clinton i Donalda Trumpa? Na stole pojawiły się potrawy takie jak: kanapka z Pull Porkiem z konfiturą z cebuli, luizjańska zupa, pancakes z borówkami, malinami i syropem klonowym oraz skrzydełka BBQ.

  • Paweł Loroch i jego pomysły na placki i naleśniki

    Ekspert kulinarny Paweł Loroch przygotował american pancakes z chrupiącym bekonem i syropem klonowym, bliny gryczane z łososiem, śmietaną i koprem oraz naleśniki z kremem z porów.