• Informacje na temat:

    z pomidorów powidła

Przepisy na temat: z pomidorów powidła
  • Barwne szaszłyczki

    ...: Mięso pokrój w paski, obie papryki w kostkę, pomidory na połówki. Ketchup wymieszaj z powidłami i łyżeczką vegety. Posmaruj mięso. Na patyczki do szaszłyków faliści nadziewaj paski mięsa, każde przepięcie przekładając innym kolorem papryki. Szaszłyki posmaruj olejem. Ułóż na grillu. Obok umieść pomidory, miejsca przecięcia pomidorów oprósz vegetą i posmaruj olejem. Wszystko opiekaj obracając około 10

  • banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka.

  • Soczyste szpadki z orzechową nutą

    .... Pomidory umyj, przekrój, oczyść z pestek. Miąższ pomidorów, korniszony i szalotki posiekaj. Koperek i natkę pietruszki posiekaj.  2. Bułkę tartą zalej 1-2 łyżkami wody, wymieszaj z mięsem. Dodaj(...). Nabij je na szpadki. Rozgrzej 3-4 łyżki oleju, włóż szaszłyki, smaż 5-7 minut, obracając. Podlej bulionem i duś, aż odparuje.  Kąski z kukurydzą Sposób przygotowania 1. Marynata: powidła...

  • W zimie dobry do naleśników, omletów ,deserów ...

  • Rób przetwory

    .... Wystarczy zajrzeć do działu Kuchnia. Dwie strony owoców W zakładce Owoce na słodko znajdziecie klasyczne przepisy na dżemy, konfitury, powidła i galaretki owocowe. Ale przetwory owocowe to nie...

  • Przepis wart wypróbowania: "Powidła śliwkowe"

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...dnia podgrzej 4 łyżki soku z pomarańczy z miodem i 5 łyżkami wody. Dodaj goździki, cynamon, powidła. Polej szynkę, piecz przykrytą ok. godz. w 190°C. Pod koniec odkryj. Upieczoną trochę ostudź(...). Dodaj goździki, cynamon, powidła. Polej mięso, piecz przykryte ok. godz. w 190°C. Pod koniec odkryj. Upieczone trochę ostudź, nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem...

  • Prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe zapiekane w piecu.

  • Śniadania dla odchudzających się

    ..., - laska wanilii, - 150 brązowego cukru, - 100 g melasy, - 3 łyżki oleju rzepakowego, - 280 g powidła śliwkowego, - 2 białka, - 2 jajka, - 225 g płatków owsianych, - 150 g otrębów owsianych...

  • Z niepozornego, zielonego agrestu można wyczarować pyszne powidła w kolorze niemal brunatnym, zupełnie przypominającym powidła śliwkowe. Zachęcam do zrobienia choć paru słoiczków. W smaku powidełka są lekko kwaskowate, jednocześnie mają w sobie delikatną słodycz. W zimie będą idealnym dodatkiem do ciast, tortów czy deserów. Z podanych proporcji uzyskałam 2 słoiczki powideł, każdy po około 300 ml.

Artykuły na temat: z pomidorów powidła
  • Dieta na dobry wzrok

    ...z liści świeżego szpinaku albo sałaty i pomidora z łyżką posiekanej natki pietruszki. Polej ją oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na przekąski - kiść ciemnych winogron, chrupkie pieczywo z powidłami...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...powidła śliwkowe będą idealnie smakować, jeśli zrobisz je z lekko już pomarszczonych śliwek (ale nie nadgniłych). Owoców i warzyw przeznaczonych na przetwory nie można przechowywać. Należy je...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Słoik pełen witamin

    ...szkodliwy kwas parasorbinowy, który jarzębina zawiera. 5. Śliwki na zaparcia Powidła chronią przed rakiem jelita grubego, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, wpływają łagodząco...

  • Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Pobierzcie Darmową książkę Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Od teraz przygotowanie włoskiej uczty nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego...

  • Mięso na patyku

    ...z pomidorami Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 małe pomidory, czerwona i zielona papryka, powidła śliwkowe, keczup, mieszanka przypraw do mięsa, bazylia, olej do smażenia. Przygotowanie: Piersi(...) nadziewaj zagięte w pół paski kurczaka. W środek każdego półkola włóż zielone i czerwone kawałki papryki. Szaszłyki posmaruj olejem. Ułóż na grillu. Obok umieść połówki pomidorów posmarowane w miejscu...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Układanie produktów w lodówce – czy na pewno robisz to prawidłowo?

    Ułożenie produktów w lodówce ma ogromne znaczenie, ponieważ wewnątrz, na każdym poziomie, panuje inna temperatura - najcieplej jest u samej góry, natomiast najchłodniej na najniższej półce. Najwyższa półka to miejsce na produkty o długich terminach przydatności do spożycia. Tam układaj żywność w słoikach: dżemy, powidła, przetwory, a także inne produkty w zamkniętych opakowaniach. Możesz tam...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...