• Informacje na temat:

    z orzechami włoskimi

Przepisy na temat: z orzechami włoskimi
Artykuły na temat: z orzechami włoskimi
  • Tarta z kalafiorem, orzechami włoskimi i serem wędzonym

    Możesz wykorzystać arkusze mrożonego ciasta, zamiast robić je samodzielnie, ale będzie wtedy znacznie mniej smaczne. Gotowe ciasto zawiera stabilizatory i inne dodatki oraz, w większości przypadków, margarynę zamiast masła. No i nie dodaje się do niego orzechów włoskich, które zapewniają spodowi intensywny orzechowy posmak.

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Orzechy włoskie - najzdrowsze z orzechów

    ..., którzy lubią zajadać stres: "Zajadajcie, przegryzając, ale orzechami włoskimi i najlepiej tymi, które sami możecie rozłupać, bo wtedy jest większa pewność, że to, co w środku ukryte, jest najbardziej...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Ciastka z orzechami włoskimi

    Łatwy przepis.

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...

  • Cenne liście orzecha włoskiego

    ​Liście orzecha włoskiego zbierane latem mają cenne właściwości lecznicze. Na co pomaga?

  • Klimatyczne wnętrze, pyszne jedzenie, świetni ludzie i wyśmienite wino - te kilka słów idealnie opisują Festiwal Wina , który odbył się w czwartek w Trattorii Soprano. Smaker objął to wydarzenie patronatem. Zapraszamy na relację! Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo...

  • Sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi

    Przepis na pyszny sernik Piotra Kucharskiego. Smacznego!

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

Zdjęcia na temat: z orzechami włoskimi
Wideo na temat: z orzechami włoskimi