• Informacje na temat:

    z mirabelkami ciasto

Przepisy na temat: z mirabelkami ciasto
  • Mirabelki, morele, a może porzeczki?

    ...: 1. Wymieszaj obie mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i wymieszaj, aby powstały "kluseczki". Dodaj żółtko roztrzepane z wodą i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Podziel ciasto na 12 placuszków. Wyklej ciastem foremki, dociśnij (możesz wyłożyć foremki pergaminem - łatwiej wyjmiesz babeczki). Piecz 20

  • Bardzo lubię ciasto droźdżowe. Zwłaszcza,że wychodzi za każdym razem:) Dlatego często wykorzystuje je do wypieków. Tym razem zdecydowałam się na bułki:)

  • Mirabelkowe galette

    ...cytrynową. Masło lekko podgrzej i wlej do mąki. Domieszaj mleko. Delikatnie wyrób ciasto. Przykryj je i wstaw na 30 minut do lodówki. 2. Mirabelki umyj, dokładnie osusz. Przekrój na połówki i wydryluj. W miejsce po pestkach możesz włożyć suszone żurawiny. Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC. 3. Ciasto rozwałkuj bezpośrednio na arkuszu pergaminu, na blaszce. Na środku placka ułóż kopczyk z mirabelek...

  • Wilgotne,delikatne i lekko kwaskowe ciasto

  • Przysmaki ze śliwkami

    ...wbij do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj śmietanę i szybko rękoma zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Spód formy wylep ciastem. 2. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij i wyjmij pestki. Połówki śliwek pokrój na cząstki. Rozłóż je na placku, owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny. Podawaj...

  • Jest milion pomysłów na ciasta bez pieczenia ja proponuję sernik z mirabelkami lub jak ktoś woli mogą być inne owoce. Robi się bardzo szybko i jest pyszne na upale dni.

  • Sprawdzony przepis na "Marcepanowy sernik z mirabelkami"

  • Sprawdzony przepis na "Placek orkiszowy z mirabelkami"

  • Sernik z mirabelkami i kruszonką. Sernik z ciastem z maślanką. Sernik wyszedł winny, miękki i pyszny.

  • Torcik bardzo winny z serem i mirabelkami. Torcik z biszkoptem budyniowym.

Artykuły na temat: z mirabelkami ciasto
  • To o powidłach musisz wiedzieć

    Z jakich owoców robi się powidła? Najczęściej ze śliwek węgierek. Ale ja przygotowuję je również z żółtych mirabelek, moreli lub wiśni.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta ze śliwkami

    Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Robię dżem z mirabelek. Pachnie bosko w całym mieszkaniu! Polecam! Róbcie dżemy, konfitury, powidła. Teraz napełnią dom wonią bajkową, a zimą jak znalazł...

  • W pierwszym odcinku "Bake Off Junior" uczestnicy zmierzyli się z przepisem na ciasto zebra. Fot. materiały prasowe Każdy uczestników otrzymuje po 3 dzbanki po ok 600g ciasta podstawowego, które barwi i aromatyzuje wg. uznania. Proporcje na ciasto: 360g cukru 400g jaj 200g mleka (3.2%) 360g oleju z pestek winogron 480g mąki typ 450 15g proszku do pieczenia 5g soli morskiej Do barwienia naturalnie : Zredukowany sok z buraka, spirulina, matcha , kakao w proszku, zredukowany sok z borówek lub...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    Domowe owocowe przetwory świetnie smakują zimą.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Dzikie gotowanie

    .... Niechciane przez nikogo mirabelki rosnące nad jeziorem zbieramy całą rodziną, potem drylujemy i mrozimy. Zimą robię z nich sos do indyka, piekę kruche ciasto albo gotuję uwielbiany przez dzieci...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...