• Informacje na temat:

    z kiszona kapustą

Przepisy na temat: z kiszona kapustą
  • Mariaż kiszonej kapusty z ziemniakami

    ...). Utłuczmy. Wymieszajmy z ugotowaną kapustą. Przed podaniem okraśmy skwarkami. (PAP Life) autor: Andrzej Grabarczuk...

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Kiszona kapusta z grochem

    Z pewnością posmakuje domownikom

  • Zapraszam na kolejną, pyszną, łatwą do przygotowania i sycącą zapiekankę.

  • Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i serem

    Dla miłośników dań z kapusty kiszonej

  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    ..., kiszona kapusta i kiszone buraki to były kolejne kroki, które rozbudziły we mnie odwagę, aby spróbować kisić niemalże wszystko - tak w książce "Kiszonki i fermentacje", która właśnie trafiła do(...) na kolor. Kapusta powinna być żółtawa (im lepiej ukiszona, tym ma intensywniejszą barwę), a nie białą. Ta pierwsza cały czas żyje i dojrzewa, druga będzie mieć niezmienny smak. Różni je też zapach...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami

    Polecamy rewelacyjny przepis na chrupiące krokiety.

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

Artykuły na temat: z kiszona kapustą
  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...1. Chroni przed grypą i przeziębieniem. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy, dotlenia organizm i z powodzeniem zastępuje kupowane(...), kapusta kiszona działa toksycznie na szkodliwe mikroorganizmy, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za grzybicze zakażenia. 4. Zapobiega nowotworom. Bogata w przeciwutleniacze (witaminy A, C i E) kapusta...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Księga smaków: Kapusta kiszona

    .... Na wierzchu ułóż warstwę kapusty posypanej serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut. Palce lizać! Hot dogi z kiszoną kapustą Najpierw zrób sos. Ubij musztardę miodową...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Gulasz z kiszoną kapustą

    Do gulaszu najlepiej dodać kiełbasę wędzoną. Kiszoną kapustę zawsze należy wypłukać pod bieżącą wodą, by nie była za kwaśna i pokroić.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Ziemniaki z kiszoną kapustą

    Zobacz także: Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Jak w pielęgnacji wykorzystać kiszoną kapustę?

    Ma mało znaną rzadko stosowaną moc upiększającą. Potrafi zdziałać prawdziwe cuda!

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

Zdjęcia na temat: z kiszona kapustą
Wideo na temat: z kiszona kapustą
  • Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie

    powiedziała też, kto nie powinien jeść kapusty. W studiu programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali razem dania z kapustą kiszoną. - Powinna być obecna w każdym domu, pod każdą postacią - zaznaczyła Cegielska. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: pierogi z kapustą z wędzonym dorszem, bigos bez mięsa i kapusta z kiszonymi warzywami. (DDTVN/x-news)

  • Kiszona czy kwaszona?

    Kucharz Piotr Kucharski zdradził w "Dzień Dobry TVN" tajniki kiszenia i kwaszenia. Wyjaśnił również, dlaczego warto jeść kiszone ogórki. Na stole w programie pojawiły się kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.

  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.