• Informacje na temat:

    z kawałkiem jabłka

Przepisy na temat: z kawałkiem jabłka
  • Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

    ...z cytryny ●sok z 1/2 cytryny ●cukier wanil Wierzch(gruba kruszonka): ●4 łyżki masła ●4 łyżki cukru pudru ●8 łyżek mąki Przygotowanie: 1. Umyj, obierz i grubo pokrój jabłka, lekko podduś(...), piecz w 100ºC 15 min. Połącz składniki kruszonki i ugnieć. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, a na wierzchu rozłóż grube kawałki kruszonki, odrywając masę palcami. 3. Piecz 15-20 min w 190ºC...

  • Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią najlepsze jabłka do szarlotki to antonówki. Polecam.

  • Torciki z jabłkami

    Serowy z chrupiącą posypką Składniki: 40 dag mąki pszennej 40 dag cukru 2 op. cukru waniliowego 1 op. proszku do pieczenia sól 4 jajka 40 dag masła 3-4 jabłka deserowe 50(...) wyłóż pergaminem. Spód i brzegi tortownicy wylep plackiem. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Na spodzie z ciasta rozsmaruj masę serową. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne...

  • A teraz coś pysznego z jabłek od Cioci czyli jabłka prażone. Nie wiem jaką nazwę nosi odmiana tych jabłek ale są super, w ogóle nie ciemnieją. Można pokroić i zostawić na cały dzień i nic się nie dzieje. Od razu zaznaczam, że to nie są te ze zdjęcia ( dekoracji ). Jest to stara odmiana ale Ciocia niestety nie pamięta nazwy. Ważne jest to, że jabłka są smaczne i super nadają się na przetwory. Zimą będą jak znalazł takie jabłuszka.

  • Krem z kalafiora i jabłek

    ...skropiony oliwą, posypany prażonymi płatkami migdałów i kawałkami drugiego jabłka. 

  • Uwielbiam owoc granatu. Postanowiłam zamknąć go w słoiku z jabłkami. Wyszedł z tego pyszny dżemikowy duet.

  • Kwaszone jabłka z jarzębiną

    Składniki: 4 kg małych jabłek 1/2-1 kg jarzębiny kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego 1 laska cynamonu połamana na kawałki 1 gwiazdka anyżu kilka jagód jałowca 5 listków laurowych kilka goździków Sposób przygotowania: Jarzębinę zmroź w zamrażarce, aby straciła gorycz. Potem ją sparz i usuń szypułki. Jabłka opłucz, osusz, pokrój na kawałki...

  • Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę, którą bardzo uwielbiamy, poza sernikiem to nasze drugie ulubione ciasto. Tym razem postanowiłam przygotować ją w takiej nietypowej formie, bo w Walentynkowej. Podoba się Wam? Szarlotkę ozdobiłam serduszkami w różowym kolorze. Według mnie ładnie wyszło. Tym razem jabłek nie ścierałam na tarce tylko pokroiłam w kostkę i to był dobry pomył, szarlotka smakowała wyjątkowo. Dodatkowo wzbogaciłam ją o rodzynki i orzechy włoskie. Jedyny minus to taki, że troszkę...

  • Jabłka na wypieki

    ...pokrojeniu nie ciemnieją. Inne jabłka trzeba szybko skrapiać sokiem z cytryny. 2. Do mięsa, na szarlotkę czy do racuchów najlepsze są stare odmiany jabłek. Wybór mamy w tej chwili niewielki. Odpowiednie są antonówki, ale sezon na nie kończy się jesienią. Przez cały rok za to dostępne są jabłka odmiany boskoop, nazywane u nas szarą renetą. Obie odmiany są za kwaśne do bezpośredniego spożycia, trochę...

  • Aromatyczne ciacho, idealne na babskie popołudnie :)

Artykuły na temat: z kawałkiem jabłka
  • Tarta z jabłkami

    ...lodówki na ok. 1 godz. Ze schłodzonego ciasta odetnij 2/3. Tym kawałkiem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp garści fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 5 minut. 2. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Włóż do rondelka, wlej ok. ½ szklanki wody. Duś, aż jabłka się rozgotują...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

    ...i wyłóż na spód. 4. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka. 5. Piecz ok. godziny w 180 st. C. Zobacz także:

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Ciasto z jabłkami i żurawiną

    ...1. Jabłka obrać. Ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, starając się nie uszkodzić jabłek. Masło stopić, wystudzić. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, potem wymieszać z mąką(...)) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto bez dodatków. Ułożyć na tym jabłka - jedno za drugim. Przykryć ciastem z żurawiną. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Lecznicza moc jabłek

    Sprawdź, jak niezwykłe właściwości posiadają jabłka i poznaj mikstury, które możesz z nich przyrządzić.

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...

  • Galaretka z kawałkami owoców

    Jabłka umyj i osusz. Zostaw 3 w całości, a resztę przekrój na połowę lub ćwiartki (zostaw pestki i gniazda nasienne) i skrop około 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny. Owoce przepuść przez(...), znaczy to, że galaretka jest gotowa. Jeśli nie - przedłuż czas gotowania i ewentualnie dodaj pektyny owocowej.  Pozostałe jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj w ostatniej chwili. Podgrzej i gotowe...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...