• Informacje na temat:

    z harissa

Przepisy na temat: z harissa
  • Kuskus  z kurczakiem

    Składniki: szklanka kaszki kuskus 1/3 szklanki listków kolendry 2 łyżki oliwy cytryna pierś kurczaka (300 g) czerwona cebula 1/3 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki płatków migdałów granat 2 łyżeczki pasty harissa (z papryczek chilli i czosnku) 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Przygotuj kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu...

  • Harissa

  • Wegetariańska uczta

    .... 2. Możemy doprawić sokiem z cytryny.     Marchewkę i kalafiora podgrzewamy. Warzywa i sałatkę z cieciorki serwujemy nałożone na talerze z sosem jogurtowo-miętowym, świetnym dodatkiem jest też harissa...

  • Smaczny pomysł na "Spaghetti z pastą harissa"

  • Efektowne faszerowane patisony

    Korzystaj z darów jesieni.

  • Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się go bardzo szybko i tylko od Was zależy jak będzie ostry. Ja użyłam jednej papryczki chilli i dla mnie już sos był ok :) Wy możecie dodać oczywiście więcej. Tak naprawdę w oryginale papryczek chilli jest więcej niż zwykłej czerwonej...

  • Marokańska zupa z kuskusem

    Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 400 g chudej wołowiny sól harissa 1 litr bulionu 240 g marchewki 2 czerwone papryki 250 - 300 g selera naciowego 100 g suszonych moreli 50 g krojonych pomidorów 100 g kuskusu  Przygotowanie: Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać i przesmażyć mięso. Pod koniec dodać...

  • Dzisiaj zapraszam Was na drapieżną rybkę, która jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Karmazyn ma białe, niezwykle delikatne i kruche mięsko. Bardzo lubię bawić się smakami, dlatego dzisiejszą propozycję można określić jako delikatność otuloną wyrazistością. Wszystko za sprawą dodatku harissy - ostrej pasty z papryczek chilli, czosnku i ziół. Całość podałam z ryżem jaśminowym z orzechami włoskimi i roszponką, z których wydobywa się wyraźna kokosowa nuta. Karmazyn lubi także kwaśne...

  • Smaczny pomysł na "Jajka zapiekane w awokado z jogurtem i harissą"

Artykuły na temat: z harissa
  • Pieczony kurczak z harissą

    Przepis Jamiego Oliviera.

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Spaghetti z pastą harrisa

    Harissa to bardzo ostra arabska pasta z chili i czosnku. Możesz zrobić ją sama, miksując te składniki i dodając oliwę.

  • Każdy z nas posiada jakąś pasje. Jedne z nich są pielęgnowane od najmłodszych lat inne zaś rozwijają się pod wpływem jakiegoś wydarzenia. W przypadku autorki bloga 'Wypieki z pasją...' miłość do gotowania rozkwitła dzięki jej synkowi. Wybrałam tego bloga ponieważ zachwycił mnie słodkościami i pomysłami na dania dla dzieci. Jako, że mam siostrzeńca zacieram ręce i czekam z niecierpliwością aż dorośnie na tyle, żebyśmy mogli razem coś upichcić :). Dużym atutem bloga są wspaniałe zdjęcia,...

  • Falafel

    Smażone, wegańskie kotleciki z ciecierzycy to popularna potrawa w krajach arabskich.

  • Tym razem Pascal Brodnicki na weekendowe grillowanie proponuje lakierowaną pierś z kaczki w marynacie z przyprawą 5 smaków, która zawiera anyż. Sprawdź jak szybko i łatwo można przygotować ten rarytas. Anyż, który jest składnikiem przyprawy 5 smaków był znany już od czasów średniowiecznych lecz nie jako przyprawa, wierzono że ma moc odstraszania złych snów. Do przygotowania potrawy potrzebne będą: - pierś z kaczki - mix sałat - oliwa truflowa Na marynatę: - przyprawa 5 smaków - sos...

  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    Dobrze przyrządzony udziec barani bywa poematem kulinarnym, którym warto podzielić się z najbliższymi.

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Masło orzechowe i jego właściwości

    Wyrabia się je z orzeszków ziemnych. Ten klasyczny składnik kuchni amerykańskiej został wymyślony w XIX w. przez lekarza Johna Harveya Kellogga – tego samego, któremu zawdzięczamy płatki kukurydziane.

  • Bezpłatne warsztaty kulinarne dla mam z dziećmi! Serdecznie zapraszamy wszystkie mamy wraz z dziećmi na warsztaty kulinarne, które odbędą się w środę 11 czerwca w warszawskiej szkole gotowania Little Chef przy ul. Tadeusza Rejtana 15. Rozpoczęcie warsztatów o godzinie 10.00. Przewidywany czas trwania - ok. 4h. W trakcie warsztatów nauczymy się: Jak rozpoznawać dobrej jakości mięso wieprzowe i wędliny, Jakich dodatków w mięsie i wędlinach należy unikać, Jak przyrządzać wspaniałe potrawy z...