• Informacje na temat:

    z harissa

Przepisy na temat: z harissa
  • Grzanki z pastą harissa

    Pasta harissa to ostra pasta z papryczek chili. Doskonale łączy się z czosnkiem, kolendrą oraz oliwą.

  • Harissa

  • Makaron z indykiem, szpinakiem i pastą harissa

    Walentynki to idealny moment na poświęcenie ukochanej osobie większej ilości czasu i zrobienie dla niej czegoś wyjątkowego. Na pewno dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowanie pysznej kolacji, w której królować będą orientalny smaki. Makaron w połączeniu z ostrą harissą z papryczek chilli dodatkowo podgrzeje romantyczną atmosferę.

  • Smaczny pomysł na "Spaghetti z pastą harissa"

  • Pikantna tarta

    Sposób przygotowania Ciasto wyłóż na dno formy do tarty. Przykryj drugą formą i wysyp na nią np. groch - tak, aby obciążyć ciasto - w ten sposób pozostanie płaskie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszaj ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłóż na tarte, wyrównaj, a na jej wierzchu ułóż...

  • Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się go bardzo szybko i tylko od Was zależy jak będzie ostry. Ja użyłam jednej papryczki chilli i dla mnie już sos był ok :) Wy możecie dodać oczywiście więcej. Tak naprawdę w oryginale papryczek chilli jest więcej niż zwykłej czerwonej...

  • Kuskus  z kurczakiem

    Składniki: szklanka kaszki kuskus 1/3 szklanki listków kolendry 2 łyżki oliwy cytryna pierś kurczaka (300 g) czerwona cebula 1/3 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki płatków migdałów granat 2 łyżeczki pasty harissa (z papryczek chilli i czosnku) 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Przygotuj kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu...

  • Dzisiaj zapraszam Was na drapieżną rybkę, która jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Karmazyn ma białe, niezwykle delikatne i kruche mięsko. Bardzo lubię bawić się smakami, dlatego dzisiejszą propozycję można określić jako delikatność otuloną wyrazistością. Wszystko za sprawą dodatku harissy - ostrej pasty z papryczek chilli, czosnku i ziół. Całość podałam z ryżem jaśminowym z orzechami włoskimi i roszponką, z których wydobywa się wyraźna kokosowa nuta. Karmazyn lubi także kwaśne...

  • Wegetariańska uczta

    .... 2. Możemy doprawić sokiem z cytryny.     Marchewkę i kalafiora podgrzewamy. Warzywa i sałatkę z cieciorki serwujemy nałożone na talerze z sosem jogurtowo-miętowym, świetnym dodatkiem jest też harissa...

  • Smaczny pomysł na "Jajka zapiekane w awokado z jogurtem i harissą"

Artykuły na temat: z harissa
  • Pieczony kurczak z harissą

    Przepis Jamiego Oliviera.

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Spaghetti z pastą harrisa

    Harissa to bardzo ostra arabska pasta z chili i czosnku. Możesz zrobić ją sama, miksując te składniki i dodając oliwę.

  • Każdy z nas posiada jakąś pasje. Jedne z nich są pielęgnowane od najmłodszych lat inne zaś rozwijają się pod wpływem jakiegoś wydarzenia. W przypadku autorki bloga 'Wypieki z pasją...' miłość do gotowania rozkwitła dzięki jej synkowi. Wybrałam tego bloga ponieważ zachwycił mnie słodkościami i pomysłami na dania dla dzieci. Jako, że mam siostrzeńca zacieram ręce i czekam z niecierpliwością aż dorośnie na tyle, żebyśmy mogli razem coś upichcić :). Dużym atutem bloga są wspaniałe zdjęcia,...

  • Falafel

    Smażone, wegańskie kotleciki z ciecierzycy to popularna potrawa w krajach arabskich.

  • Tym razem Pascal Brodnicki na weekendowe grillowanie proponuje lakierowaną pierś z kaczki w marynacie z przyprawą 5 smaków, która zawiera anyż. Sprawdź jak szybko i łatwo można przygotować ten rarytas. Anyż, który jest składnikiem przyprawy 5 smaków był znany już od czasów średniowiecznych lecz nie jako przyprawa, wierzono że ma moc odstraszania złych snów. Do przygotowania potrawy potrzebne będą: - pierś z kaczki - mix sałat - oliwa truflowa Na marynatę: - przyprawa 5 smaków - sos...

  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    Dobrze przyrządzony udziec barani bywa poematem kulinarnym, którym warto podzielić się z najbliższymi.

  • Pani Mariola wygrała drugą edycję konkursu z okazji 10 urodzin Smakera. Z tej okazji postanowiliśmy ją lepiej poznać. Fot. archiwum prywatne/ Kuchmariola63 Przepisy pani Marioli z pewnością kojarzy kazdy użytkownik Smakera. To właśnie dzięki niej nieustannie poznajemy nowe przepisy na domowe wędliny oraz wyjątkowo smaczne nalewki. Ponadto, profil pani Marioli to również nieskończone źródło fantastycznych pomysłów na tradycyjne obiady, sałatki oraz wyjątko smaczne ciasta. O jej pasji możecie...

  • Masło orzechowe i jego właściwości

    Wyrabia się je z orzeszków ziemnych. Ten klasyczny składnik kuchni amerykańskiej został wymyślony w XIX w. przez lekarza Johna Harveya Kellogga – tego samego, któremu zawdzięczamy płatki kukurydziane.

  • Pani Iza wygrała główną nagrodę w pierwszej edycji urodzinowego konkursu Smakera. Dzisiaj możecie poznać ją lepiej. Fot. archiwum prywatne Izaa_a Pani Iza (którą znacie pod pseudonimem Izaa_a) swoją przygodę ze Smakerem rozpoczęła w maju 2013 roku. Od tamtej pory nieustannie zaskakuje nas ciekawymi przepisami na wyjątkowe desery oraz dania główne. Całość zawsze ilustruje przepięknymi, autorskimi zdjęciami, które sprawiają, że niemal natychmiast robimy się głodni. Jej prace możecie również...