• Informacje na temat:

    z czym zrobic ciasto francuskie

Przepisy na temat: z czym zrobic ciasto francuskie
  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    Oba ciasta można stosować do wypieków wymiennie. Jednak smakują inaczej. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupkie, a filo - miękkie i sprężyste.

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Francuskie rożki z jabłkiem i serem brie

    ...w drobną kostkę. Ser brie kroimy na 6 kawałków. Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów (20 cm x 10 cm) i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku lewej połowy każdego prostokąta nakładamy(...) jabłko, 120 g sera brie, 2 płaty ciasta francuskiego, łyżeczkę nasion kopru włoskiego, 3 gałązki świeżego tymianku, 1 żółtko, sól i pieprz. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Obieramy i kroimy...

  • Zrobione z jabłkiem, pachnące cynamonem, albo z malinami, pachnące latem!

  • Galette des rois - ciasto na Trzech Króli

    Każdego roku z okazji Objawienia Pańskiego, czyli święta Trzech Króli, 6 stycznia, francuscy cukiernicy przygotowują galette des Rois, czyli ciasto z masą migdałową, w którym ukryty jest "migdał".

  • Bardzo pyszne Francuskie Rogaliki (croissant ) Pyszne z Czekoladą :-)

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Do litra wrzątku włóż wędzonkę oraz namoczone, odcedzone grzyby. Gotuj 30 minut, po czym dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę i ugotuj. Wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż je ponownie do(...) dag ziemniaków ●10 dag kiełbasy ● ew. sól do smaku Sposób przygotowania: Zrób zakwas: mąkę zmieszaj z taką ilością wrzątku, by powstało rzadkie ciasto. Wystudź, zmieszaj z 3/4 l letniej wody...

  • Szybki deserek z ciasta francuskiego.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo(...), zwłaszcza sezonowe. Śmiało zawijajmy w pierogowe ciasto truskawki, maliny, jabłka, jagody czy kawałki dyni. Całość warto posypać cukrem, polać śmietaną, a nawet uatrakcyjnić smak aromatyczną czekoladą. To...

  • Włoskie caprese po francusku? Czemu nie! Robi się to naprawdę ekspresowo i jest mega smaczne, o czym może świadczyć fakt, jak szybko przekąska znikała z talerza.

Artykuły na temat: z czym zrobic ciasto francuskie
  • Ciasto parzone w kształcie wieży Eiffla

    ...francuskiej wolności i z i stworzy ciasto parzone w kształcie Wierzy Eiffla. - Wystawy paryskich cukierni to prawdziwy pokaz mody. Rzędy ekskluzywnie udekorowanych eklerek przyciągają wzrok przechodniów niczym klejnoty. Rozmawiając z szefem cukierni dowiedziałem się, że do robienia delikatnego ciasta parzonego, używanego do robienia eklerek, stosuje się mieszankę wody i mleka. Dzięki temu są one...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane cukrem Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto. Placek grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: 125 g mąki...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Ciasto Trzech Kroli - krok po kroku

    Ciasto Trzech Kroli to znana na calym swiecie ciastkarska tradycja. Przygotowalam je i ja wedlug francuskiej wersji z kremem zwanym frangipane. Na zdjeciu:...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...francuskiego - są delikatne, kruche i smakują wyśmienicie. Jeśli do farszu, o którym pisaliśmy powyżej, dodasz jajko, zyskasz świetne wypełnienie do naleśników. Potem zwiń je w rulony, posyp tartym...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Recepta na udane wypieki

    ...pozostałych składników. Przesiej mąkę Nie chodzi tylko o pozbycie się ewentualnych zanieczyszczeń. Przesiewanie napowietrza mąkę, dzięki czemu ciasto po upieczeniu jest bardziej puszyste i lżejsze(...) znaczenie. Wpływa na konsystencję i trwałość wypieku. Zbyt drastyczne ograniczenie cukru sprawi, że ciasto będzie twarde. Nie dodawaj go zatem mniej niż 2/3 ilości podanej w przepisie. Szklankę cukru...

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...