• Informacje na temat:

    z czym rybę

Przepisy na temat: z czym rybę
  • Ryba rybie nierówna

    ...głównie z Wietnamu. Często nafaszerowana antybiotykami, środkami bakteriobójczymi, hormonami. Ma neutralny smak, ale mało kwasów omega-3 i białka.  Tilapia -  hodowlana, słodkowodna, trafia do nas z Chin...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Badania alarmują – Polacy jedzą za mało ryb!

    ...sprawdzonego producenta. - Osoby, które nie wiedzą, gdzie kupić świeżą rybę bądź nie mają czasu gotować, mogą bez obaw sięgać po gotowe przekąski rybne. Przed zakupem warto jest jednak sprawdzić, skąd...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Nowa piramida żywieniowa: tłuszcz na tak… ten z ryb!

    Nowa piramida żywieniowa, w przeciwieństwie do poprzedniej, stawia na dobrej jakości tłuszcze, przede wszystkim te pochodzące z ryb. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają dużą rolę w dbaniu o nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Na to drugie wpływa też smak ryb, które w wyjątkowych kompozycjach dostarczają niezwykłych kulinarnych doznań. Zobacz, dlaczego warto po nie sięgać.

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    Pasta do jajek Ugotuj i przekrój jajka na połówki, wyjmij żółtka. Rybę osącz, utrzyj lub dokładnie ugnieć widelcem z żółtkami z jajek, drobno posiekanym szczypiorkiem, dopraw do smaku. Pastę włóż(...) z łyżeczką oleju, osącz, połącz z tuńczykiem i ulubionymi ziołami. Zapiekanka z rybką Możesz przygotować ją na bazie makaronu (np. lasagne lub innego) czy ziemniaków, dodając tuńczyka. Osączoną rybę...

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • ...tylżyckiego, - sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, po czym odcedzić i wymieszać z 2 łyżkami tłuszczu. Obraną z ości rybę pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Cebulę pokroić na krążki i usmażyć z 2 łyżkami tłuszczu. Gdy cebulka będzie już zarumieniona, włożyć rybę, przyprawić. Dolać pół szklanki wody i dusić 20 minut. Żaroodporne naczynie posmarować...

  • Wypróbowany przepis na "Granat - z czym go łączyć?"

Artykuły na temat: z czym rybę
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach

    Po czym poznać świeżą rybę? Na to pytanie odpowiada Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Ryba rybie nierówna

    .... Importowana głównie z Wietnamu. Często nafaszerowana antybiotykami, środkami bakteriobójczymi, hormonami. Ma neutralny smak, ale mało kwasów omega-3 i białka. Tilapia - hodowlana, słodkowodna, trafia do nas...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Jak przyrządzić rybę?

    Test świeżości Świeża ryba ma przejrzyste oczy, czerwone skrzela bez śluzu, twarde łuski, dobry zapach i silnie błyszczącą skórę, powleczoną przejrzystym śluzem. Z kolei jeśli jest już podzielona na kawałki albo filety, powinny być one gładkie i błyszczące. Pieczona lub duszona Rybę, która ma być pieczona lub duszona, w całości kładę rozcięciem na brzuchu na dużym obranym ziemniaku albo...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • To o rybach musisz wiedzieć

    Test świeżości Kupując rybę, sprawdzam, czy jest świeża: powinna mieć przejrzyste oczy, czerwone skrzela, twarde łuski, świeży zapach i błyszczącą skórę. Kawałki i filety z ryby też muszą być błyszczące i gładkie. Skrobanie Rybę, z której trudno pozbyć się łusek, np. lina czy okonia, zanurzam na 5 sekund we wrzątku. Albo wkładam na krótko do letniej wody z odrobiną octu i potem skrobię...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...

  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    ...pachnie śledziami, zastanów się nad zakupem. Ile jest glazury Kupujesz rybę mrożoną lub glazurowaną? Koniecznie sprawdź ile jest lodu (tzw. glazury). Najlepiej jeśli stanowi od 5 do 10 procent zawartości opakowania. Problem pojawia się przy tanich mrożonych rybach na wagę w supermarketach. Tam nie ma takich informacji. Lód może stanowić nawet 30-40 proc. produktu. Płacisz za wodę i rybę gorszej...

  • Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano...

Zdjęcia na temat: z czym rybę
Wideo na temat: z czym rybę
  • Jak transportować ze sklepu mięso, rybę i mrożonki?

    W programie "Pytanie na śniadanie" rozmawiano o produktach spożywczych, które szybko się psują. Dietetyk opowiedziała o tym, jak transportować i przechowywać takie jedzenie podczas upalnych dni. Aneta Łańcuchowska opowiedziała także ile czasu butelka wody może stać otwarta oraz jak sprawdzić, czy kupowane w supermarkecie lody były dobrze przechowywane. (Źródło: TVP/ x-news)

  • Dietetyk ostrzega przed metylortęcią w rybach

    Ryby zawierają metylortęć, która jest bardzo szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Najwięcej jest jej w szczupaku, halibucie czy tuńczyku.

  • Czym uzupełnić białko w diecie, kiedy nie przepadamy za mięsem?

    Białko to podstawowy element budulcowy organizmu, szczególnie ważny dla ludzi chcących poprawić sylwetkę. Aby dieta była zbilansowana, posiłki w niej powinny składać się z węglowodanów, białka i tłuszczu. Najwięcej znajdziemy go w mięsie i rybach. Jednak białko to nie tylko drób, wołowina czy wieprzowina. Innym jego doskonałym źródłem są jajka, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Gdy produkty pochodzenia zwierzęcego nie wystarczą, warto sięgnąć po strączki. Do alternatywnych źródeł...