• Informacje na temat:

    z czym podajemy zrazy

Przepisy na temat: z czym podajemy zrazy
  • Składniki na 8 porcji: - 1,10 kg wołowiny na zrazy, - 3 dag mąki, - 4-5 dag suszonych grzybów, - 15 dag szynki wędzonej, - 8 dag papryki konserwowej, - 2 jajka ugotowane na twardo, mała puszeczka koncentratu pomidorowego, - 3/4 szklanki śmietany, - tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: 1. Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym...

  • Tanie i pyszne miesko z niespodzianka...;)

  • Zrazy z patelni

    Potrawy z kuchni węgierskiej

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • ...minut na małym ogniu. Na półmisek wysypujemy kaszę, na niej układamy zrazy i polewamy sosem grzybowym. Podajemy z surówką z młodej kapusty. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia(...)Umyte mięso kroimy na zrazy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Na plastrach mięsa kładziemy plastry cebuli, słupki boczku i ogórka, zawijamy brzegi...

  • Sprawdzony przepis na "Zrazy zawijane"

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...produktem. Paweł Kibart: Ludzie powoli zaczynają grillować też wołowinę. Ten rodzaj mięsa to nie tylko gulasz, nie tylko zrazy czy bitki, ale też stek, który równie fajnie można zrobić na grillu. A na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo. W czym tkwi sekret, żeby to wszystko się udało, żeby dobrze smakowało? M.G.: Są dwie kwestie - produktu i sprzętu. Jeśli chodzi o produkt...

  • Trochę oszukane zrazy, ale w smaku wcale nie gorsze :)

  • Prosty przepis na smaczną sarninę.

  • Zrazy z żółtym serem i papryką są doskonałe na niedzielny obiad.

Artykuły na temat: z czym podajemy zrazy
  • Co na obiad? Indyk!

    Indyk jest mało kalorycznym mięsem. Zawiera niewiele tłuszczu i cholesterolu. Najlepsze dania zrobimy z piersi. Można ją piec w całości, przyrządzać z niej medaliony, filety, zrazy, kotlety sauté(...), a potem śmietanę. Mieszamy i dusimy 15 minut, tak aby warzywa pozostały twardawe. Danie podajemy z kaszą. Pulpety z marchewką Składniki na 12 sztuk: 500 g mielonego mięsa z indyka, 3 łyżki bułki...

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1...

  • Jeszcze będzie normalnie

    ..., prezentem od rodziców. Wiozę go przez osiedle w spacerówce. I jeszcze dwie walizy. "Nic więcej nie jest tu twoje", mówi mąż w nadziei, że mnie zatrzyma. Jestem na urlopie wychowawczym. Wprowadzam się do(...), kosmetyki dla mnie i z satysfakcją mówią o Filipie: "menda", "pijus", "moczymorda". Wreszcie dzięki ich zaangażowaniu dostaję pracę audytora. Pensja 4,5 tys. netto. Telefon służbowy. O pomoc w opiece nad...

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...przepis na placki ziemniaczane i sama robię je od czasu do czasu, ale trzeba było wybierać, nie pisałyśmy encyklopedii. Mamy placki z jabłkiem, chyba wystarczy. Zrazy... - No dobrze, nie ma zrazów. Ale w amerykańskim wydaniu będą. Zamiast zrazów wołowych są zrazy z kurczaka. Zresztą nie przepadam za nimi... Boczek, ogórek - to jakieś tłuste i w sumie bez smaku. Schabowemu poświęca pani sporo...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...

  • Długi spacer

    Austrię. Opisał ją w swoim opus magnum "Szkice z pieszej podróży przez Austrię, Styrię, Karyntię, Berchtesgaden, Tyrol i Bawarię do Wiednia wraz z romantycznym malowniczym przedstawieniem niektórych(...) powiedzieć. Jak w wielu tutejszych zakładach gastronomicznych spotykamy się raczej z kulinarną archeologią. Pierogi z twarogiem, sznycle, czasem zrazy, czasem pstrąg. Kaiserschmarren lub Apfelstrudel na...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Znaki rozpoznawcze: zachwyt i rozpacz

    .... W szwedzkiej prasie burzę wywołało zdjęcie Szymborskiej, na którym wydmuchiwała dym z papierosa. A przecież w latach 90. palenie było czymś normalnym... - Żeby zrozumieć, czemu tak się stało, trzeba(...) Karol Gustaw. Problem polegał na tym, że tamtejsze Ministerstwo Zdrowia wymogło na nim, żeby nigdy nie pokazywał się z papierosem. A tu taka wpadka (śmiech). WS zdradziła Panu, o czym z Karolem...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...