• Informacje na temat:

    z czym podajemy łososia

Przepisy na temat: z czym podajemy łososia
  • Na zdrowie i dla ochłody, czyli chłodnik z wędzonym łososiem

    ...ryzyko i korzyści płynące ze spożywania ryb wędzonych, w ocenie eksperta, przeważają korzyści. - Ryby wędzone warto jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu. Jedynie osoby z nadciśnieniem tętniczym(...) potrzebne będą następujące składniki: 200-300 g wędzonego łososia, litr bulionu warzywnego, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g ryżu, pęczek botwinki, pół pęczka koperku, 2 kwaśne jabłka (np. antonówki...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Tatar z łososia

    Składniki na 4 porcje 400 g łososia 1 posiekana cebulka (może być czerwona) 1 łyżeczka skórki cytrynowej 3 łyżki posiekanego kopru 4 żółtka 1 łyżka marynowanego pieprzu 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku listki bazylii do dekoracji Przygotowanie 40-60 min. Łososia mielimy, dodajemy pozostałe składniki. Formujemy (najlepiej za pomocą foremek lub filiżanek) i schładzamy...

  • Przyznam się bez bicia, że jakoś tak nie jestem wielkim smakoszem ryb, ale łososia od czasu do czasu lubię zjeść, jeśli akurat kupię na promocji ;-) Dzisiejszy przepis jest prosty, a obiad robi się w niecałe pół godziny. Łosoś pieczony w folii jest soczysty i aromatyczny.

  • Składniki: - opakowanie makaronu spagetti (na 4-5 osób), - mały kartonik słodkiej śmietanki, -100 g wędzonego łososia, - odrobina świeżo mielonej gałki muszkatołowej, - parmezam do posypania. Przygotowanie: Na wrzącą posoloną wodę wrzucić makaron. W tym czasie na patelni podsmażyć łososia, posypać odrobiną gałki, dolać śmietankę, chwilę gotować, aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • ...75 dag brokułów; 15 dag wędzonego łososia; 1 łyżka masła; 1,5 l. rosołu instant; 1 ząbek czosnku; 3 łyżki płatków migdałowych; 100 g śmietany kremówki; sól, pieprz; gałka muszkatołowa.

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Kremowe grzanki z łososiem

    Składniki na 10 grzanek: - 5 bułek przekrojonych wpół (najlepiej z sezamem), - 200 g wędzonego łososia, - 100 g białego, kremowego serka, - 2 ostre papryczki, - cytryna, - szczypiorek lub koperek, - świeżo zmielony czarny pieprz, - sól Przygotowanie: Połówki bułek podpiec w piekarniku. Łososia pokroić w paski. Papryczki drobno posiekać i wymieszać z białym serkiem. Doprawić do smaku...

  • Niezwykle subtelny smak łososia w klasycznych klimatach. Dlaczego na smalcu? Ponieważ niweluje przykry zapach podczas smażenia.

Artykuły na temat: z czym podajemy łososia
  • Zupa z łososiem

    ...ma ości. Pokrój łososia w dużą kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze około 5-10 minut.  4. Umyj i osusz koperek, drobno posiekaj.  5. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, wlej śmietanę i wsyp...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Domowe sushi z łososiem

    Pokroić łososia. Ryż (powinien być drobnoziarnisty) umyć, przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być dość kleisty). Następnie przyprawić...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, która często gości na naszych stołach. Niestety, jej miłośnicy mogą mieć powody do zmartwień. Fot. 123RF/Picsel Hodowcy ryb z różnych zakątków globu alarmują, iż światowe zapasy łososi mogą być zagrożone. Wszystko to za sprawą tzw. „oceanicznych wszy", które dziesiątkują ich populację. Pasożyty, będące w rzeczywistości niewielkimi skorupiakami, przyczepiają się do ciała łososia, żerując na nim oraz sprawiając, iż nie nadaje się on do sprzedaży. Badania wskazują,...

  • Szafranowy Pilaf z lososiem

    Zdjęcie na dzisiejszy obiad... byl. Jest smaczny, aromatyczny, robi sie go szybko... 30 minut caly obiad jak to w tygodniu. Porcja...

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...z makaronem z dodatkiem warzyw, grzybów lub ryb: łososia, dorsza czy tuńczyka. Dobre są też zapiekanki warzywne, tarty. Możliwości jest naprawdę wiele. A w niedzielę? Siostra Anastazja(...): 1/2 kg makaronu penne 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka 1 szklanka konserwowanego groszku 4 jaja 30 dag łososia 2 cebule 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 pęczek zielonej pietruszki...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...

  • ​Śniadanie do łóżka

    ...zagotuj. Gotuj 10 minut, aż nieco zgęstnieje, po czym wymieszaj z wodą kwiatową i zalej tak przygotowanym syropem plastry owoców. 3. Wystudź i odstaw na noc. 4. Podawaj z jogurtem i posiekanymi...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...