• Informacje na temat:

    z czym podac rybe

Przepisy na temat: z czym podac rybe
  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    Tuńczyka najczęściej dodajemy do wiosennych sałatek, bo jest niskokaloryczny. Warto jednak skusić się na inne dania z tą smaczną rybą – także na ciepło.

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    Jesień to fantastyczna pora roku na gotowanie, ponieważ pojawia się bardzo dużo sezonowych warzyw - dynia, niedoceniony topinambur czy zapomniana skorzonera. Warzywa korzeniowe nabierają jesienią pełnego smaku - przekonuje ekspert kulinarny Jakub Mikołajczak.

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    ...- powstało menu  w zupełnie nowej odsłonie. W potrawach, które serwujemy, przenikają się więc te aromaty i smaki, które znamy, ale jednak to trochę inne połączenie. W czym więc teraz między innymi(...) kawałku dębu, gorący chleb. To wprowadza domową, ciepłą atmosferę. Później raczymy gości śledziem, ale nie tak jak zwykle się to robi ze śmietaną albo w cebulowych aromatach, bo to blokuje nasze kubki...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Składniki: - paczka makaronu, np. kolanek, - pół kg ryby (np. dorsza lub morszczuka), - 6 łyżek oleju, - mała cebulka, - łyżka przyprawy 'Warzywko', - pół szklanki śmietany, - 1 jajko, - 5 dkg sera tylżyckiego, - sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, po czym odcedzić i wymieszać z 2 łyżkami tłuszczu. Obraną z ości rybę pokroić na dwucentymetrowe...

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Przetwory z ryb.

  • Ryba podana w oryginalny, niecodzienny sposób. Świetna propozycja na piątkowy obiad.

Artykuły na temat: z czym podac rybe
  • Podano do stołu

    Kto na urlopie liczy kalorie? Przecież urok lata to także dobre jedzenie. Bufet kusi obfitością, lody i słodkie drinki przy basenie. Efekt? Kilka dodatkowych kilogramów. Nie musimy się głodzić - zapewniają Agnieszka i Pascal i uczą, jak uniknąć błędów dietetycznych, które często popełniamy podczas wakacji.

  • Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt. Fot. 123RF/Picsel Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary...

  • Ryba z sosem z kalafiora i pistacji z kindzmari

    To danie pojawiło się w licznych gruzińskich lokalach, które odwiedzałam w Wielkiej Brytanii. Przepadam za gruzińskimi kremowymi sosami orzechowymi jak satsivi, ale również za kwasowością i aromatem kindzmari.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Panie i Panowie, Oliwkę podano!

    Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Letnie zatrucie czy rotawirus?

    Sensacje żołądkowe wywołane przez wirusy lub bakterie dają podobne objawy. Ale wymagają zupełnie innego leczenia.

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...

  • Gangsterska noc czy impreza hawajska? Wybierz tematykę na Sylwestra

    ...& Spa w Otwocku. Karnawałowa parada niczym z ulic Rio, pokazy samby i kolorowe stroje na pewno rozgrzeją wszystkich gości w tę wyjątkową grudniową noc. Na brak emocji nie będą zapewne narzekać także...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...