• Informacje na temat:

    z czym podać pyzy z mięsem

Przepisy na temat: z czym podać pyzy z mięsem
  • Kluchy i kluski

    ...pyzy, stąd też nazwa "na łachu". Szare kluski , czyli kluchy z pyrek, przez dłuższy czas uważano za danie dla uboższych warstw społecznych. Dzisiaj są one serwowane, często zamiast ziemniaków, do...

  • Dziś nabraliśmy ochoty na tradycyjne ziemniaczane pyzy faszerowane mięsem mielonym. Danie nieco pracochłonne, ale warto poświęcić na nie chwilę czasu, ponieważ efekt końcowy jest pyszny i sycący. Pamiętacie to danie?

  • polecam , są smaczne i zawsze wychodzą...

  • Lubicie pyzy z mięsem ? Ja bardzo ale nie często je robię. A te powstały, że tak powiem z przymusu. Miałam udusić łopatkę do chleba ale okazało się, że bardzo szybko zrobiła się miękka i po prostu zaczęła się rozwalać. A jako, że dawno pyz nie było pomyślałam, że je zrobię. I tak wpadka kulinarna okazała się pysznym obiadem.

  • Zapraszam do wędrówki po polskich, tradycyjnych smakach. Dziś zatrzymujemy się na Podlasiu a smaków tu co nie miara. Wiecie co jest wspaniałego w podróżach kulinarnych? Choć daleko tam od Pomorza Zachodniego skąd pochodzę, podczas obiadu mogę przenieść się w dowolne miejsce w Polsce lub na świecie:). I dlatego tak bardzo kocham te podróże. Myśląc "Podlasie" od razu mam przed oczami pyzy z mięsem, zwane tam kartaczami, bo tam kocha się wszystko co ziemniaczane:). I na taki obiad Was dziś...

  • Pyszniutkie .....w sam raz na obfity obiadek rodzinny:)

  • Często kupujemy gotowe mrożone pyzy jako szybkie danie, ale zdecydowanie lepszy sak maja pyzy przygotowane samemu.

  • Z przepisu mamy

  • Wszyscy je lubimy.

  • szybko się robią

Artykuły na temat: z czym podać pyzy z mięsem
  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...odmawia, przemyć mięso w jednej z jego ulubionych potraw. Każde dziecko ma taką, mogą to być: pierożki, naleśniki, pyzy. Możesz też zaproponować małemu smakoszowi zapiekankę. To, co lubi wystarczy wymieszać z mięsem, polać sosem i włożyć do piekarnika np. makaron z gotowanym mięsem mielonym, z sosem pomidorowym i posypany serem. Dobrym pomysłem są też tarty na ostro, babeczki nadziewane mięsem...

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...

  • Ulubione kluski

    ..., kładzione, kartoflane. Są też kluski śląskie, leniwe (zwane leniwymi pierogami), kopytka, pyzy ziemniaczane lub z drożdżowego ciasta gotowane na parze. Każdy region ma także swoje tradycyjne przysmaki. Podpowiadamy, jak je przygotować i z czym serwować. • Kluski lane - przyrządza się z jajka (lub tylko żółtka) i mąki, z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wymieszaniu w filiżance, półpłynne...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Kluski polskie

    ...dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, smaż 5-7 min, od czasu do czasu mieszając. Kluseczki przełóż na talerze, na wierzch dodaj cebulę z kiełbasą. Rada:Kluski można podać od razu po odcedzeniu. Jeśli jednak chcesz je wykorzystać później, to trzeba je przepłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Można je później odgrzać znów wrzucając na wrzątek - na ok. 1 min - albo odsmażyć czy zagrzać w sosie. Pyzy...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Produkty wysokiej jakości należy zaserwować w równie znakomitym towarzystwie, aby ich smak miał szansę w pełni się rozwinąć. Wiele mówi się o dodatkach, z którymi powinniśmy łączyć wina lub mięsa. A jak wygląda to w przypadku serów? Fot. 123RF/Picsel Ser, który długo dojrzewa to bez wątpienia jego najszlachetniejsza odmiana. Wraz z upływem czasu, ser zyskuje głęboki i intensywny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. W żaden sposób nie da się go porównać z produkowanym...

  • Już za parę chwil najgorętsze święto tego roku, czyli Dzień Zakochanych! Dla wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu co podarować swojej drugiej połówce z pomocą przychodzi Smaker.pl. Fot. 123RF/Picsel Redakcja w pocie czoła przygotowuje wyjątkowy przewodnik po najbardziej romantycznych i afrodyzjakalnych potrawach. Dla zaostrzenia apetytu już dzisiaj publikujemy jeden z 69 pomysłów na Walentynki. Babeczki imbirowe Składniki: -25 dag mąki -2 łyżki proszku do pieczenia -szczypta soli -2...

  • Twarda łupina skrywa same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze fot. MioMedia Monika Stefaniak O tym, że orzechy są zdrowe, wiedzą wszyscy. Ich wysoka kaloryczność też nie jest tajemnicą. Zatem jak to jest: chrupać czy nie chrupać? Taki dylemat to w istocie twardy orzech do zgryzienia. Dietetycy nie mają jednak wątpliwości - orzechy bezwzględnie zasługują na to, aby włączyć je do naszej codziennej diety. Nie należy bowiem demonizować ich kaloryczności, ponieważ zawarte w...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...