• Informacje na temat:

    z czym jeść ratatouille

Przepisy na temat: z czym jeść ratatouille
  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • Latem i wczesną jesienią, gdy wszystkie warzywa kipią smakiem, robię ratatouille w wersji z Nicei. Tego pysznego warzywnego gulaszu, długo duszonego, próbowałam podczas pobytu w Nicei przed kilku laty. Zakochałam się bez pamięci! Zasmakował mi tak bardzo, że teraz każdej jesieni przygotowuję ratatouille według tej „klasycznej” receptury. Najczęściej przygotowuję bardzo dużą porcję, którą swobodnie najedzą się dwie głodne osoby, a resztę zamykam w słojach na trudny zimowy czas. Zajadanie...

  • Smaczny pomysł na "Francuski ratatouille"

  • Och, zawsze powtarzam, że łatwe przepisy są najsmaczniejsze. Ratatouille to tradycyjna francuska potrawa, przygotowana (najlepiej!) ze świeżych warzyw z dodatkiem ziół.

  • Ratatouillle (ratatuj) - pyszne bezmięsne danie rodem z Prowansji. Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa - w pełni :)

  • Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie.

  • Smaczny jak z bajki

  • Szybkie danie bogate w dużą ilość pysznych warzyw i aromatycznych ziół :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Ratatouille"

  • Przepis wart wypróbowania: "Ratatouille"

Artykuły na temat: z czym jeść ratatouille
  • ..., antybiotyk za antybiotykiem, zabieg za zabiegiem. Jutro kolejna wizyta u lekarza standardowego czyli francuskiego. Zobaczymy co powie…   Tymczasem byłam jeszcze u kogoś innego, z medycyny mniej(...) zbóż : soczewica, pszenica i quinoa oraz 3 łyżki ratatouille – wziełam bio ze słoika ( bo na 3 łyżki trudno ratatouille gotować). Kostka gorzkiej czekolady i zioła : mieszanka z apteki : mięta...

  • Wszyscy znamy produkty pszczele, takie jak miód, wosk czy nawet propolis. Pierzga pszczela, nazywana też pszczelim chlebem, nie jest już tak popularna, ale czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel Co to takiego? Pierzga to specjalnie przyrządzone przez pszczoły „zapasy” z pyłku kwiatowego. Jest to substancja, której nie da się podrobić w laboratorium. Przetwarzanie pyłku przez owady to nic innego jak jego „ugniecenie”, potraktowanie pszczelą śliną i pokrycie go miodem. Pyłek upchnięty w plastry...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    .... "Obiadowanie" to tradycja wyniesiona z domu? - Pochodzę z rodziny smakoszy. Uwielbiamy jeść i to nie tylko obiadować, ale też "kolacjować" i "śniadaniować". Lubimy celebrować te drobne, smaczne(...) to dobre zjawiska, bo zwracają nam uwagę na to, co jemy. Ja jestem szczęściarą - mogę jeść gluten do woli. Ale dzięki temu, że ludzie zaczęli przywiązywać wagę do tego, jakiego rodzaju pieczywo jedzą...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, która często gości na naszych stołach. Niestety, jej miłośnicy mogą mieć powody do zmartwień. Fot. 123RF/Picsel Hodowcy ryb z różnych zakątków globu alarmują, iż światowe zapasy łososi mogą być zagrożone. Wszystko to za sprawą tzw. „oceanicznych wszy", które dziesiątkują ich populację. Pasożyty, będące w rzeczywistości niewielkimi skorupiakami, przyczepiają się do ciała łososia, żerując na nim oraz sprawiając, iż nie nadaje się on do sprzedaży. Badania wskazują,...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Jeszcze niezbyt znana w Polsce truskawkowa gruszka to tropikalny owoc, występujący głównie w Azji i w Ameryce Południowej. Zwany jest także smoczym owocem lub częściej - pitają. Poznajcie zatem jego zdrowotne oraz kulinarne zastosowanie. Fot. 123RF/Picsel Pitaja to owoc niektórych gatunków kaktusa. Co interesujące, kwitnie tylko w nocy-kwiaty są duże, białe i pięknie pachną. Stąd jest znana jako księżycowy kwiat lub królowa nocy. Ze względu na gabaryty, przypominające owoce pochodzące z...

  • Zdarza, że zostają nam resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić, bo nikt nie ma na nie już ochoty, a szkoda je wyrzucać. Czy dawanie ich domowym zwierzętom to dobry pomysł? Czy pies czy kot może bezpiecznie jeść z naszych talerzy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Co z resztkami po obiedzie? Możemy zrobić z nich różne jednogarnkowe potrawy. Najpopularniejszy jest bigos, do którego może trafić praktycznie wszystko. Różne wędliny będą świetnie smakować, a i resztki zostaną zjedzone. Z warzyw można...

  • Woda jest nam niezbędna do życia – jest to oczywiste stwierdzenie, jednak wielu z nas wciąż traktuje temat odpowiedniego nawadniania bardzo pobłażliwie. To duży błąd, gdyż zwłaszcza latem, do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje dużej ilości płynów i nawadniających produktów. W upalne dni, gdy wskazania termometrów zaczynają niebezpiecznie oscylować w granicach 30 stopni, warto zadbać o to, aby nasz organizm otrzymał odpowiednią ilość płynów. Okazuje się bowiem, że nie zawsze...

  • Woda jest nam niezbędna do życia – to oczywiste stwierdzenie, jednak wielu z nas wciąż traktuje temat odpowiedniego nawadniania bardzo pobłażliwie. To duży błąd, gdyż zwłaszcza latem, do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje dużej ilości płynów i nawadniających produktów. W upalne dni, gdy wskazania termometrów zaczynają niebezpiecznie oscylować w granicach 30 stopni, warto zadbać o to, by organizm otrzymał odpowiednią ilość płynów. Okazuje się bowiem, że nie zawsze musimy...

  • Chcąc szybko przygotować śniadaniowe kanapki, wielu z nas sięga po serki topione. W końcu wydają się być bardzo niewinne. Ale jak jest w rzeczywistości? Czy niepozorny serek topiony może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Fot. 123RF Kto by pomyślał, że niewinnie wyglądający serek topiony może być przyczyną tak wielu sporów? Wydaje się, że nasze społeczeństwo podzieliło się niemal równo na zwolenników oraz zajadłych przeciwników serków topionych. Tylko kto ma rację? Faktem jest, że serek topiony może...