• Informacje na temat:

    z czym chlebki pita

Przepisy na temat: z czym chlebki pita
  • Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

    ...smaku Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę podajemy samą lub z chlebkiem typu pita. Tahina z pieczonym bakłażanem...

  • Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, bo bardzo je lubię i często piekę. Zawsze wychodzą ;D Świetnie pasują do dań typu kebab, gyros czy shoarma i do nadziewania. Idealnym dodatkiem do nich są wszelkiego rodzaju dipy np. tzatziki, dip czosnkowy, czy raita miętowa.

  • Sałatka indyjska z kurczakiem

    ...5 minut z każdej strony). Przykryj, aby doszło, po czym pokrój w cienkie plastry.    3. Na półmisku rozłóż rukolę, następnie kurczaka, pomidory i ogórki. Jogurt wymieszaj z cukrem i kminem. Polej  sałatkę sosem. Podawaj z chlebkiem  indyjskim, pitą lub bagietką. 

  • Pita to okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami. Podczas pieczenia pęcznieją tworząc naturalną kieszeń na farsz. Obecnie pita najczęściej podawana jest z kebabem. U mnie pitty podane były z sałatką Gyros.

  • Szaszłyki - shish kebab

    ..., wymieszanych z olejem. Zamarynowane mięso wystarczy ponabijać na szpadki na przemian np. z cebulą i papryką, po czym upiec na grillu (zwykłym lub w piekarniku), aż składniki się ładnie przyrumienią. 3. Do(...) bazie pomidorów lub papryki. 4. Minikebaby można serwować ze zwykłym białym pieczywem, ale doskonale będą smakowały także z chlebkami pita. 5. Prawdziwy turecki kebab (pis. oryg.: kebap, czyli...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane chlebki pita"

  • Kuchnia miętą pachnąca

    Kuchnia libańska pieści zmysły zapachem cynamonu i kardamonu, głaszcze podniebienie smakiem świeżej mięty i kolendry.

  • Zawsze chciałam je upiec, ale obawiałam się, że nie wyrosną i dawałam sobie z nimi spokój. Ale tym razem, wprawiona po pieczeniu chleba, zmontowałam super przepis na wspaniałe chlebki pita. Są takie jakie powinny być: cieniutkie, nie przemakają sosem no i ładnie puchną

  • Smaczny pomysł na "Chlebek pita"

  • Łatwy i szybki przepis na chlebki pita z kurczakiem gyros, sałatą pekińską i warzywami.

Artykuły na temat: z czym chlebki pita
  • Cała prawda o pieczywie

    Pieczywo - podstawowy składnik codziennego menu w wielu gospodarstwach domowych. W kulturze pojawiał się od czasów pradawnych, przez starożytny Egipt aż do dziś. Wiele narodów ma swoje własne charakterystyczne rodzaje pieczywa, np. turecka pita, hinduski nan czy znana powszechnie francuska bagietka. Polska od wieków słynęła z dobrego chleba. Czy tak jest nadal? Niestety już nie.

  • Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano...

  • ​Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej

    ...jego składniki w małym słoiczku po dżemie lub małym pojemniku. Opiecz w tosterze chlebek pita lub podpłomyk i zawiń w folię aluminiową lub zapakuj oddzielnie do papierowej torebki. Danie można przechowywać w temperaturze pokojowej kilka godzin. Pora lunchu Otwórz chlebek pita lub połóż podpłomyk. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki, zanim nadziejesz nimi pitę. Całość skrop sosem jogurtowym...

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • Szkolne śniadanie, które daje moc!

    ...jakie drugie śniadanie pakujesz do plecaka swojego dziecka? Jeśli zawsze jest to kanapka, to warto to zmienić i przygotować śniadaniowy placuszek z chlebków pita. Jest to proste, a na pewno posmakuje nawet największym niejadkom. Chlebki pita można kupić w sklepie lub przygotować samemu. Jak to zrobić? Potrzebne będą: Ok. 2 szklanek mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Ok. 120-150 ml oliwy Ok...

  • Roślina ta była obowiązkowym elementem w apteczkach naszych babć. To właśnie dzięki niej, mimo braku nowoczesnych lekarstw, mogły sobie poradzić w wieloma damskimi przypadłościami. Dzisiaj, czerpiąc z wiedzy przodków, możemy zupełnie odmienić swoje życie. Fot. 123RF/Picsel Najpewniej  nazwa przywrotnik pospolity większości z nas nie kojarzy się z niczym konkretnym, ani nie nasuwa żadnych skojarzeń. Jednak prawdopodobieństwo, że spotkaliśmy tę roślinę podczas spaceru jest wyjątkowo wysokie,...

  • Lekarstwa na bezsenność

    Wyciąg z korzenia kozłka lekarskiego (Valeriana officinalis), potocznie zwanego walerianą, to substancja o silnym działaniu uspokajającym, nieoceniona w walce z nerwicą powodującą problemy ze snem. Redukuje palpitacje serca i ataki paniki, zawroty głowy, pocenie się, drżenie rąk. Obniża ciśnienie krwi. Rozluźnia napięte stresem mięśnie, pomaga pozbyć się obsesyjnych myśli. Skraca czas...

  • Lato w pełni. W wysokich temperaturach szczególnie dokucza nam pragnienie. Co pić, aby go zaspokoić? Fot. 123RF/Picsel Upały sprawiają, że organizm ludzki wydala więcej wody, przez co bardziej chce nam się pić. Szczególnie męczące jest lato w mieście - zamknięta przestrzeń, ruch samochodowy i rozgrzany asfalt sprawia, że jest nam duszno i czujemy się słabo. Jak sobie radzić z upałami? Oprócz wielu zaleceń, do których należy, między innymi, odpowiednie ubieranie się, przebywanie w chłodnych...

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    ...(naturalnie występujący w owocach) stosowany jest w przemyśle spożywczym na szeroką skalę. Łatwo go więc przedawkować! Uważaj na syrop glukozowo-fruktozowy - ten popularny zamiennik cukru powoduje(...) mamy tyle szczęścia i pieczywo, które spożywamy, w niczym nie przypomina już tego sprzed lat.  Tucząca biała mąka, spore ilości tłuszczu, spulchniacze i konserwanty - to wszystko sprawia, że smacznie...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...