• Informacje na temat:

    z czego robi sie salami

Przepisy na temat: z czego robi sie salami
  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Alternatywa do sernika na zimno lub lodów, co świetnie smakuje w wersji mrożonego deseru. 5 minut roboty, fru do lodówki lub zamrażarki i na spacer, a po powrocie orzeźwiająca pychotka już czeka

  • Istnieje duzo teorii na temat robienia majonezu. Jedno nie ulega watpliwosci - majonez wykonany wlasnorecznie przewyzsza pod wieloma wzgledami majonezy produkowane fabrycznie. Jesli ktos ma obawy, moze wykorzystac recepte na majonez bez jajka, ja od lat robie wlasny majonez i dotychczas udalo mi sie uniknac spotkania z salmonellami:)

  • Ciasto Rurka robi się w 15 minut. Ciasto bez pieczenia o pysznym połączeniu bitej śmietany i serka mascarpone, ciastek rurek ( u mnie zebra o smaku orzechowym), krakersów i słodkiej masy kajmakowe. Wygląda zjawiskowo, a smakuje obłędnie. Polecam szczególnie łasuchom.

  • Sałatka ziemniaczana z salami i serem pleśniowym

Artykuły na temat: z czego robi sie salami
  • Jaka powinna być sala weselna?

    Na pewno wszyscy planujący ślub zgodzą się, że jedną z pierwszych decyzji podczas planowania wesela jest wybór sali. Ilu z Was zaraz po ustaleniu daty ślubu wpisywało w dostępne wyszukiwarki hasło “sala weselna Kraków”? Znalezienie odpowiedniego lokalu wiążę się z poświęceniem dużej ilości czasu. Ale czego się nie robi, żeby wszystko wyszło idealnie?

  • Chcesz wyprawić niebanalne przyjęcie imieninowe? Sięgnij po rewelacyjny poradnik Małgorzaty Caprari! Pikantne imieniny z męskim tortem i różnymi dipami, kawiorami, smakowitymi sałatkami i rybami? Daj się uwieść pokusie premiera, rzymskiej kapryśnicy i puchowej babce ziemniaczanej! A może lepiej osłodzić życie solenizanta i gości i podać puchowy sernik Edyty, japońską szarlotkę, odpoczynek wojownika, biuścik murzynki, szatańskie ciasteczka? Do tego koniecznie salami jabłkowe, kawa...

  • Czego nie lubią goście weselni? Pięć rzeczy, na które trzeba uważać

    Wiele młodych par, myśląc o swoim weselu, głowi się nad tym, co zrobić, aby było to niezapomniane wydarzenie nie tylko dla nich, ale także dla osób, które im będą towarzyszyć w tym dniu. Czy można pogodzić oczekiwania młodej pary i gości weselnych? Pewnie nie zawsze. Jednak na pewno warto spojrzeć na własne wesele z perspektywy gościa. Czy zastanawialiście się nad tym, czego nie lubią goście...

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas...

  • Joanna Rawik: Robiłam to, co chciałam

    ...chłopaka, ale jest taka maksyma Sartre’a: "Obowiązkiem naszym jest robić to, czego chcemy".  Imperatyw wewnętrzny bardzo silnie połączony z instynktem, a jak mówi Remarque , instynkt ma zawsze rację(...), że choć urodziłam się w takim miejscu i czasie, gdy Europa była sceną dwóch wojen, miałam bardzo szczęśliwe dzieciństwo. Krzysztof Zalewski, były dyrektor Teatru Polskiego Radia, mówił, że Jałta...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Czemu nie ja

    Nikt nie budzi tak skrajnych emocji w polskim show-biznesie jak ona. Jedni podziwiają ją za urodę, talent i pracowitość, inni bezlitośnie krytykują, zarzucając brak artystycznej samodzielności. Jej perfekcyjny wizerunek potrafi irytować. Nam Natasza Urbańska mówi: „Do ideału mi daleko, jestem całkiem normalną dziewczyną!”. Czy można jej wierzyć?

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • „99% to robi. A ten setny kłamie”: Polacy odkrywają autoerotyzm

    ...dzisiaj było gotowych otwarcie powiedzieć, czy "trzymają ręce na kołderce". Można by też zaproponować trzecie rozwiązanie zagadki: co jeśli krakowscy studenci w 1910 roku po prostu robili sobie żarty(...) popularność autoerotyzmu nie była tajemnicą także dla najbardziej radykalnych pogromców samogwałtu. Michał Misiewicz przyznał posępnie: "W zakładach naukowych, szkołach i internatach onanizm przybiera...

  • Każdemu zdarza się trzymać w domu produkty spożywcze po terminie podanym na opakowaniu. Pytanie, które z nich można bez obaw jeść, a które trzeba bezwzględnie wyrzucić? Często po terminie jemy jogurty, ale bezpieczniej jest tego nie robić! Fot. mossimoinc/Flickr W skrócie w Polsce sprawa wygląda tak: Mamy dwa rodzaje "terminów" na opakowaniach: - "należy spożyć do..." - to oznaczenie daty, po której produkt absolutnie nie nadaje się do jedzenia, może być szkodliwy po tym terminie ("termin...