• Informacje na temat:

    z czego robi sie pesto

Przepisy na temat: z czego robi sie pesto
  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...i wegetariańskich lokali. W tym roku Katarzyna Gubała to również partner merytoryczny, ambasador i członek Jury Degustacyjnego w konkursie Spotkanie z SelfCookingCenter firmy Rational w Zamku Topacz.

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...w niebezpiecznym kierunku, ograniczam jedzenie. Inną zasadę stosuję przy okazji świąt. By móc sobie w tym czasie pofolgować, przechodzę na dietę nie po świętach, jak robi to większość z nas, ale przed nimi(...) mazurek, ale polukrowany na fioletowo i ozdobiony... świeżymi fiołkami! Lubię nowinki, ale cenię także tradycję. Moja gęś faszerowana w sosie z jarzębiny zajęła pierwsze miejsce w konkursie...

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Szyfr złamany

    ...robione z mąki i jajek, jak tradycyjne, świeże makarony. Z czasem zaczęły się pojawiać regionalne wersje gnocchi z dodatkiem ziemniaków, kaszy manny czy polenty. Dzisiaj można spotkać również lżejsze wersje tych kluseczek przyrządzonych z sera ricotta i szpinaku. Gnocchi najczęściej serwowane są z sosem serowym i orzechami, z pesto lub zwykłym sosem pomidorowym. Raczej nie podaje się ich z cięższymi...

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Alternatywa do sernika na zimno lub lodów, co świetnie smakuje w wersji mrożonego deseru. 5 minut roboty, fru do lodówki lub zamrażarki i na spacer, a po powrocie orzeźwiająca pychotka już czeka

Artykuły na temat: z czego robi sie pesto
  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    Podczas gotowania z produktów uwalniane są cenne substancje: witaminy, minerały, skrobia. Dlatego szkoda wylewać wodę po gotowaniu.

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...te naturalne, zawarte np. w warzywach i owocach. Są najlepiej przyswajalne. W okresie rekonwalescencji po chorobie organizm najbardziej potrzebuje: witaminy A (jest w jajkach, żółtych i czerwonych(...) regenerować. Warto też wspomóc inne organy, które biorą udział w detoksie organizmu, np. nerki. Pamiętaj jednak, że efektów kuracji ziołowych nie odczujesz natychmiast - tak, jak ustąpienia objawów...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością ras argentyńskich,...

  • Kasia Adamik: Mama mówiła, żeby się nie bać

    Była gotowa robić wszystko, byle daleko od świata filmu, który na długie miesiące zabierał jej mamę – Agnieszkę Holland. Skończyła liceum plastyczne, rysowała komiksy. Rodzinny gen okazał się silniejszy, chociaż córce „tej” Holland groziło pozostanie w cieniu matki. Ale Kasia Adamik nie oszukuje, że pochodzenie utrudniało jej życie. Od Agnieszki uczyła się nie tylko robienia filmów, ale też...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Bazylia uspokaja i wzmacnia serce

    Chętnie używamy jej w kuchni. I warto to robić jak najczęściej, bo poza walorami smakowymi ma też lecznicze. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości wieku dojrzałego.

  • Każdemu zdarza się trzymać w domu produkty spożywcze po terminie podanym na opakowaniu. Pytanie, które z nich można bez obaw jeść, a które trzeba bezwzględnie wyrzucić? Często po terminie jemy jogurty, ale bezpieczniej jest tego nie robić! Fot. mossimoinc/Flickr W skrócie w Polsce sprawa wygląda tak: Mamy dwa rodzaje "terminów" na opakowaniach: - "należy spożyć do..." - to oznaczenie daty, po której produkt absolutnie nie nadaje się do jedzenia, może być szkodliwy po tym terminie ("termin...

  • ...mamy wlasciwie, syn i ja.. a bylo to tak.. legwanimy sie na kanapie po wsunieciu slusznej porcji makaroniku z pesto:) mniaaam.. rozkosz, zwlaszcza,...

  • Wreszcie udało nam się wyłonić zwycięzcę, do którego powędruje wspaniałe Raclette. Serdecznie dziękujemy za wszystkie wspaniałe odpowiedzi. Przysłaliście do nas chyba rekordową liczbę zgłoszeń, dlatego bardzo trudno było nam zadecydować komu przyznamy nagrodę. Po wielu burzliwych dyskusjach stwierdziliśmy jednogłośnie, że Raclette powędruje do Pana Mikołaja K. Gratulujemy!"Najważniejsze podczas organizacji takiej sympatycznej imprezy jest odpowiednie planowanie oraz konsekwencja. Trzeba...