• Informacje na temat:

    z czego powstała kukurydza

Przepisy na temat: z czego powstała kukurydza
Artykuły na temat: z czego powstała kukurydza
  • GMO - bać się czy nie?

    ..., winogrona nie miały pestek, zaś kukurydza i soja dawały lepsze plony z hektara. Korzyści dla producentów są oczywiste, pytanie tylko, czy taka modyfikowana żywność nie okaże się szkodliwa dla...

  • Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej. Instytut Żywności i Żywienia w Piramidzie...

  • Monastery Kosowa

    ...muzułmańskich Turków, w wyniku czego cierpieli 500 lat dominacji pod rządami Ottomanów. W latach poprzedzających rozpad Jugosławii, serbska poezja idealizowała wydarzenia z 1389 roku, co tchnęło życie...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i...

  • Co naprawdę jest eko i bio

    ...pestycydów: ✔cebula ✔awokado ✔kukurydza ✔ananas ✔mango ✔szparagi ✔kiwi ✔kapusta ✔bakłażan ✔melon ✔ grejpfrut ✔arbuz ✔ bataty (słodkie ziemniaki) ✔zielony groszek ✔papaja "PARSZYWA 12" Produkty, które...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Leczymy intymne schorzenia

    ...mogą pomóc nam przy endometriozie. Oto, po które (i dlaczego) warto sięgać. Warzywa kapustne i strączkowe , takie jak bób, brokuły, brukselka, ciecierzyca, fasola, groch, kalafior, soczewica, soja(...) cyklu menstruacyjnego, a to za sprawą występującego w nich cynku. Żółte warzywa, takie jak kukurydza i żółta papryka dostarczą substancji przeciwzapalnej (tzw. kurkuminy) dla miejsc zajętych przez...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których koniecznie trzeba...

  • 5 leczniczych terapii z kolorowych warzyw

    ...: Jest źródłem beta-karotenu. Przekształca się on w prowitaminę A, która chroni oczy - Kukurydza : Zawiera potas, magnez, witaminy. Bogata w luteinę i zeaksantynę hamujące choroby oczu - Fasolka...

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas...