• Informacje na temat:

    z czego powstała kukurydza

Przepisy na temat: z czego powstała kukurydza
  • Przepyszny dodatek do dań głównych lub zwykła przekąska dla wygłodniałych dzieciaków buszujących w kuchni.

  • Złociste kolby kukurydzy zapiekane z masłem w curry i chili z dodatkiem sosu serowego i aromatycznej kolendry.

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Istnieją potrawy, w których kiszona kapusta jest składnikiem głównym a sok z kiszonej kapusty dodatkiem koniecznym do "podkręcenia" smaku. Często jednak po przygotowaniu dania pozostaje nam nadmiar soku z kiszonej kapusty i zastanawiamy się co z nim zrobić. Zdecydowanie nie powinniśmy go wylewać bo to prawdziwa skarbnica naturalnych składników odżywczych i walorów smakowych, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.

  • Danie wegetariańskie. Sezon na kukurydzę w pełni.

  • Szybka i smaczna przekąska w oczekiwaniu na główne danie z grilla. Na pewno zdrowsza od chipsów.

  • Kukurydza sous vide - jeszcze smaczniejsza

  • Szybko, smacznie i zdrowo.

  • Swietna przekaska miedzy posilkami, zawierajaca witaminy A, B1, B2 i C.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kukurydza na ostro"

Artykuły na temat: z czego powstała kukurydza
  • GMO - bać się czy nie?

    ..., winogrona nie miały pestek, zaś kukurydza i soja dawały lepsze plony z hektara. Korzyści dla producentów są oczywiste, pytanie tylko, czy taka modyfikowana żywność nie okaże się szkodliwa dla...

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF/Picsel Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na...

  • Co naprawdę jest eko i bio

    ...pestycydów: ✔cebula ✔awokado ✔kukurydza ✔ananas ✔mango ✔szparagi ✔kiwi ✔kapusta ✔bakłażan ✔melon ✔ grejpfrut ✔arbuz ✔ bataty (słodkie ziemniaki) ✔zielony groszek ✔papaja "PARSZYWA 12" Produkty, które...

  • Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej. Instytut Żywności i Żywienia w Piramidzie...

  • Leczymy intymne schorzenia

    ...mogą pomóc nam przy endometriozie. Oto, po które (i dlaczego) warto sięgać. Warzywa kapustne i strączkowe , takie jak bób, brokuły, brukselka, ciecierzyca, fasola, groch, kalafior, soczewica, soja(...) cyklu menstruacyjnego, a to za sprawą występującego w nich cynku. Żółte warzywa, takie jak kukurydza i żółta papryka dostarczą substancji przeciwzapalnej (tzw. kurkuminy) dla miejsc zajętych przez...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • 5 leczniczych terapii z kolorowych warzyw

    ...: Jest źródłem beta-karotenu. Przekształca się on w prowitaminę A, która chroni oczy - Kukurydza : Zawiera potas, magnez, witaminy. Bogata w luteinę i zeaksantynę hamujące choroby oczu - Fasolka...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Himalajski trekking

    ...z dachami z blachy falistej, rzadziej kryte strzechą, z okiennicami pomalowanymi na niebiesko lub brązowo. Przed chatkami suszy się kukurydza, wokół latają motyle. Wiele drzew i krzewów kwitnie. Nie(...) wyprawa na Annapurnę, a każda wyprawa ma swojego lekarza. - Nie pójdę do góry, nie mając pewności, że tam będzie jakiś lekarz, rozumiesz? Próbuję się czegoś dowiedzieć, ale nie udaje mi się...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...