• Informacje na temat:

    z czego najtańszy olej

Przepisy na temat: z czego najtańszy olej
  • Nagietek należy do ziół o wyjątkowej mocy. Nie może go nigdy zabraknąć w moim ogrodzie.Suszę go w dużych ilościach i stosuję do codziennej pielęgnacji skóry. Piję także napary i robię maceraty.

  • Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

  • Tanio , szybko, zawsze sie udaje !

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Rady nie tylko dla smakoszy.

  • Jakie zastosowania może mieć sól?

  • Idealne danie na zimny, wietrzny dzień - czyli swojsko, tłusto ale pysznie. Kopytka z podsmażaną kiszoną kapustą to danie, która w jesienno-zimowym sezonie często przygotowywała mama. Rozgrzewa, syci i smakuje. Czasem można zgrzeszyć :)

  • Danie które nie wygląda ale smakuje :) Podsmażana z cebulką kaszanka z dodatkiem jabłka to taki swojski przysmak. Świetna okrasa do kopytek.

  • dobre, zdrowe czego chcieć więcej?;D

Artykuły na temat: z czego najtańszy olej
  • Olej rzepakowy

    Na półkach nawet zupełnie małych sklepów pysznią się oleje i oliwki z nasion winogron, oliwek, słonecznika, grapefruita i nie wiadomo jeszcze czego. A nowoczesne gospodynie w przepisach podawanych przyjaciółkom zarzekają się, że potrawa nie ma prawa się udać, jeśli nie użyje oryginalnej oliwy z oliwek. Można rzec - cudze chwalicie, swego nie znacie!

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Czysty zlew. Jak to zrobić

    Niezależnie od tego, z czego zrobiony jest zlewozmywak, na jego dnie zbierają się resztki płynów. Niestety, część z nich – np. kawa, herbata, mogą zostawiać na zlewie osad, który z czasem będzie się nawarstwiać. Ratunek? Regularne spłukiwanie!

  • Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej. Instytut Żywności i Żywienia w Piramidzie...

  • ​Olejowanie włosów - sposób na piękne włosy latem

    Słońce i wysokie temperatury nie służą naszym włosom. Aby je chronić, wzmocnić i odżywić warto sięgnąć po naturalne olejki. Odpowiednio dobrane sprawdzą się dla każdego rodzaju włosów.

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Co robić, by mieć zdrowe serce?

    ...mierzyć stężenie cholesterolu we krwi i ciśnienie. Pierwszy raz w wieku kilkunastu lat. A jeśli okaże się, że mam problem? Od czego zacząć leczenie? - Od oceny sposobu żywienia i, jeśli to(...) tłuste ryby morskie (łosoś, śledź), olej rzepakowy i lniany, orzechy włoskie.

  • Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów,...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...