• Informacje na temat:

    z czego jest zrobiony kabanos

Przepisy na temat: z czego jest zrobiony kabanos
  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • pyszna zapiekanka, by móc w ostatniej chwili wykorzystać warzywne skarby jesieni

  • Syty rozgrzewający talerz z fasolką w roli głównej. Potrawę zrobimy szybko tylko musimy pamiętać o namoczeniu fasoli i ugotowaniu jej wcześniej.Moja wersja jest z klopsikami drobiowymi i kabanosami które nadają potrawie fajny wędzony aromat. Ze świeżym tymiankiem jest bardzo aromatyczna.

  • Przekąska którą zrobisz w 15 minut!

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Dobra na imprezy:-) Kierowałam się przepisem w którym było salami ale że ja go nie lubię zamieniłam ją na kabanosy.

  • Pychotka na kanapeczki, zwłaszcza w towarzystwie chrzaniku:)

  • Królik sam w sobie jest bardzo delikatnym mięsem. Często jednak nie umiemy go przyrządzić, przez co robi się suchy i twardy. Jest jeden sposób by tak się nie działo.

  • Delikatne roladki które zrobiłam z udek wyluzowanych. Jako nadzienie dodałam oscypka, może też być inny ser oraz kabanosy i suszone pomidory. Proste fajne roladki na obiad, a można też spakować sobie do pracy i zjeść na zimno.

Artykuły na temat: z czego jest zrobiony kabanos
  • ​Niebezpieczne sytuacje, w których zjadasz więcej niż zwykle

    ...dotyczących jedzenia i nie jest świadomy około 90 proc. z nich - pisze psycholog Brian Wansink w książce " Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think" (z ang. "Bezmyślne jedzenie. Dlaczego jemy więcej niż myślimy"). Gdy opanowuje nas zmęczenie, gdy trudno nam się skupić, albo działamy w pośpiechu, jesteśmy bardziej narażeni na pospieszne zjedzenie "byle czego". To po pierwsze. Po drugie, kiedy...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • Katarzyna Kolenda-Zaleska: Każdy ma jakiegoś fioła. Ja też

    Katarzyna Kolenda-Zaleska : - Zastanawiam się, dlaczego chcesz ze mną rozmawiać, bo ja jestem bardzo nudną osobą. Prostą. Jeden mąż, jedno dziecko. Ta sama praca. Żadnych skandali. Niestety(...) zaczynałam studia, trwał stan wojenny, więc trudno było mi sobie wyobrazić, że jestem dziennikarką "Trybuny Ludu". Dlatego poszłam na polonistykę, a potem na wiedzę o teatrze, którą studiowałam przez...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Co z ciebie wyrośnie?

    ...usłyszał karetkę pogotowia, był pewien, że wiozą rycerza. Od czasu do czasu synek cicho siedzi pod stołem i jest smokiem. Prosi, żeby mu rzucić na pożarcie ochłap mięsa, ostatecznie może być kabanos. Lubi(...)Rycerskość Spidermana Leon i Katarzyna Herman, aktorka Nasz syn to anioł. Oficjalnie jednak nie przyznaje się do tego i czasami udaje diabła. W przedszkolu Leon oczywiście zapatrzony jest...

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas...

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli, chodzi o jego właściwości. Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1. Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za...

  • Zatrucia pokarmowe zdarzają się każdemu, a ich nieprzyjemne konsekwencje na długo w naszej pamięci. Można ich jednak uniknąć, słuchając wskazówek ekspertów ds. zatruć. Czasami zdarza się tak, że poważna choroba została spowodowana przez produkty, po których zupełnie byśmy się tego nie spodziewali. Tymczasem, jedząc niektóre z warzyw lub mięs, powinniśmy zachować szczególną ostrożność, gdyż przy odrobinie nieuwagi, możemy razem z nimi spożyć substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Kiedy...

  • Aby organizm mógł sprawnie funkcjonować, potrzebny nam jest zdrowy i odpowiednio długi sen. Jednak nocna regeneracja może zostać zakłócona przez to, co jemy wieczorem. Oto kilka produktów, które powinniśmy szerokim łukiem omijać w porze kolacji. Wielu z nas uważa, że zjedzenie wieczornego posiłku jest największą zbrodnią przeciwko zdrowemu odżywianiu. Dosyć niesłusznie utarło się przekonanie, że zjedzenie kolacji stanowi niemal najprostszy sposób na zyskanie dodatkowych kilogramów. Owszem,...

  • Każdemu zdarza się trzymać w domu produkty spożywcze po terminie podanym na opakowaniu. Pytanie, które z nich można bez obaw jeść, a które trzeba bezwzględnie wyrzucić? Często po terminie jemy jogurty, ale bezpieczniej jest tego nie robić! Fot. mossimoinc/Flickr W skrócie w Polsce sprawa wygląda tak: Mamy dwa rodzaje "terminów" na opakowaniach: - "należy spożyć do..." - to oznaczenie daty, po której produkt absolutnie nie nadaje się do jedzenia, może być szkodliwy po tym terminie ("termin...